Vyhľadávanie:

Obnova Kaplnky sv. Michala vo fotografii

Obnova Kaplnky sv. Michala vo fotografii

Určite si nenechajte ujsť príležitosť a navštívte v týchto dňoch jedinečnú výstavu dokumentácií z reštaurátorských prác na Kaplnke sv. Michala. Pozrieť si ju môžete v priestoroch Východoslovenskej galérie na Hlavnej ulici v Košiciach ešte do 15. decembra tohto roku. Kaplnka sv. Michala je súčasťou areálu národnej kultúrnej pamiatky - Dómu sv. Alžbety a patrí medzi jedinečné diela vrcholnej gotiky v strednej Európe.

Postavili ju v prvej polovici 14. storočia. Spodná stavba plnila pôvodne funkciu kostnice, vrchná slúžila na zádušné omše. Je to jednoloďová, bezmála 30-metrová stavba, unikátna svojou gotickou architektúrou. V ostatných rokoch sa potvrdila teória, že hoci je považovaná za cintorínsku kaplnku, evidentne ide o nedostavaný kostol, z ktorého bolo vybudované iba presbytérium po víťazný oblúk. V tejto fáze, tvrdia odborníci, bola stavba prerušená a iba provizórne doplnená o západné priečelie a malú hranolovitú vežičku.

Počas piatich storočí prešla kaplnka rôznymi opravami a prestavbami, "prežila" vojny i požiare. Dlhú dobu však tento architektonický skvost nášho mesta chátral. Jeho zachovanie pre budúce generácie si vyžadovalo dôkladnú obnovu a rekonštrukciu. Stalo sa. Investorom sa stal Farský úrad sv. Alžbety Košice, realizátorom stavby víťaz výberového konania Združenie pre reštaurovanie a obnovu pamiatok Villard Bratislava. V úzkej spolupráci s Krajským pamiatkovým ústavom v Košiciach sa práce rozbehli v roku 1996. Ukončené mali byť o osem rokov neskôr, no finančné problémy spôsobili ich prerušenie a tým aj predĺženie termínu. Nakoniec sa peniaze predsa len našli, aj vďaka sponzorom, medzi ktorými nechýbala ani spoločnosť U. S. Steel Košice, a v januári tohto roku bola obnova Kaplnky sv. Michala ukončená. Podieľalo sa na nej množstvo reštaurátorov a špecialistov z rôznych oblastí, používali sa klasické, ale aj najmodernejšie postupy a technológie. Obnova, ktorá sa týkala exteriéru aj interiéru, patrí svojím rozsahom a komplexným poňatím medzi ojedinelé počiny v rámci celej Európy v posledných rokoch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...