Vyhľadávanie:

Obrazy inšpirované hutou

Obrazy inšpirované hutou

U. S. Steel Košice 2000 - 2005 - výstava k 5. výročiu

Bezmála šesťdesiat diel vytvorilo trinásť výtvarníkov - účastníkov a víťazov tohtoročnej súťaže tvorivosti zamestnancov U. S. Steel Košice i členov poroty - počas nedávneho sedemdňového výtvarného plenéra v Medzeve.

Podujatie pre zamestnancov spoločnosti pripravila Jana Šlosárová z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, ktorá stála aj pri zrode Galérie U. S. Steel Košice. Cieľom plenéra bolo povzbudiť železiarov so záujmom o výtvarné umenie do ďalšej tvorby.

Skôr než výtvarníci vyrazili do prírody, mali si možnosť prezrieť prevádzky huty. Nezabudnuteľný zážitok, ako sa ukázalo neskôr, to nebol iba pre mimo podnikových, prevádzky boli mimoriadne zaujímavé aj pre "našincov", ktorí sa pohybujú väčšinou iba na jednom pracovisku - svojom. Farby, hra svetla a tieňov, obrie agregáty, nasadenie ľudí, pre každého to boli bezpochyby silné vnemy. A o to vlastne išlo. Mali totiž pred sebou zaujímavú, ale neľahkú úlohu. Zažité, takmer hutnícky povedané, pretaviť na plátna. Výsledkom pozitívnej energie a tvorivej práce, ktoré opantali všetkých, je takmer päť desiatok prác, ktoré možno od uplynulého štvrtka obdivovať v galérii vo vstupnom areáli spoločnosti.

Na vernisáži výstavy, venovanej piatemu výročiu vstupu U. S. Steel do košických železiarní, sa zúčastnili predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer, viceprezident U. S. Steel Košice pre pracovné vzťahy a motiváciu Martin Pitorák, autori vystavených prác, ich kolegovia, priatelia a rodinní príslušníci.

K prítomným sa prihovoril Tadeusz Blonski, účastník plenéra, pedagóg Fakulty umení TU v Košiciach. Pozitívne hodnotil možnosť zoznámiť sa so zamestnancami spoločnosti, pre ktorých, povedal, je výtvarné umenie vecou osobnou a duši blízkou. "Návšteva pracovísk podniku i pobyt v Medzeve boli pre mňa silnými zážitkami. Už aj preto, že som nebol iba v úlohe radcu, ale že som aj sám maľoval, že som mohol zažité a precítené vyjadriť štetcom. Bola to pre mňa nová skúsenosť. Oceňujem, že firma podporuje zamestnancov, ktorí venujú voľný čas výtvarnej tvorbe a verím, že nešlo iba o ojedinelú akciu, že bola prvou v rade ďalších."

Viceprezident Martin Pitorák vyzdvihol skutočnosť, že z prevzatia firmy spoločnosťou U. S. Steel neprofitujú iba zamestnanci, ale aj komunita v regióne. "U. S. Steel Košice podporuje mnoho aktivít, vo väčšom rozsahu aj kultúru, ktorá má veľa priaznivcov. Svedčí o tom i vytvorenie galérie, ktorá od prvej výstavy v máji minulého roku pripravila pätnásť ďalších. Videlo ich tritisíc sedemsto návštevníkov. V usporadúvaní takýchto akcií budeme pokračovať," povedal.

Výstava obrazov s tematikou huty je prvým podujatím, ktorým si spoločnosť pripomína päťročné pôsobenie na Slovensku, informoval riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy Ján Bača. Súčasne odovzdal všetkým pozdrav prezidenta spoločnosti Davida H. Lohra, ktorý býva pravidelným účastníkom vernisáží. Tej ostatnej sa nemohol zúčastniť kvôli služobnej ceste. Skôr než si prítomní prezreli mnohoraké pohľady na hutu i život v nej, maliari v krátkosti vyjadrili svoje pocity z akcie. Všetci ocenili podporu firmy, ktorá im umožňuje rozvíjať talent. Pracovali s nadšením a obrovskou chuťou. Zoznámenie sa s ľuďmi s rovnakými záujmami bolo, zdôraznili, obohacujúce a podnecujúce.

Na výstavu v Galérii U. S. Steel Košice vás pozývajú železiari -Emília Halászová, Mário Kučera, Ján Kisucký, Marián Varga, Ján Peržeľ, Kristína Záthureczká - Skoumalová, Jozef Vozár a výtvarníci - Zlatica Reistetterová, Pavel Kvoriak, Dušan Baláž, Tadeusz Blonski, Jozef Kravec, Stanislav Jenčo. Denne do 2. decembra 2005 v pondelok až v piatok od 8.00 do 16.00 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...