Vyhľadávanie:

Očakáva sa rekordný počet účastníkov

Očakáva sa rekordný počet účastníkov

Tohtoročný jubilejný 90. ročník MMM bude venovaný legendárnemu Leonardovi Edelenovi

Polmaratón Košice - Seňa, ktorý sa uskutočnil ešte 22. júna 2013, bol pre organizátorov z Maratónskeho klubu Košice prológom pred jubilejným 90. ročníkom MMM, ktorý odštartujú v nedeľu 6. októbra 2013. Ako nás informoval riaditeľ podujatia Branislav Koniar, v tomto roku sa črtá veľká mobilizácia vytrvalcov. V kráľovskej disciplíne sa k 15. júlu zaregistrovalo už 1 443 maratóncov, čo je o 884 viac než vlani o takomto čase. Pre veľký záujem zvýšili aj limit na obľúbený minimaratón U. S. Steel Family Run z dvetisíc na 2 800 účastníkov.

Necelé tri mesiace pred štartom MMM organizátori zahlásili už 6 833 registrovaných bežcov vo všetkých sprievodných bežeckých akciách a disciplínach. Predpokladá sa, že vlaňajší rekordný počet štartujúcich 7 419 bude prekonaný a organizátori očakávajú okolo 8 500 účastníkov.

Je potešiteľné, že maratónskemu behu sa začína venovať čoraz väčší počet žien a je to cítiť aj vo zvýšenom záujme a náraste ich zastúpenia v štartovom poli MMM. Už teraz tvoria ženy 27 percent z celkového počtu prihlásených. Veľký úspech zaznamenal projekt Women Friendly Marathon. Tréningy pre ženy pod vedením košickej olympioničky Kataríny Berešovej sa konajú pravidelne každý štvrtok v lesoparku na Aničke.

Z roka na rok je populárnejší už osvedčený projekt Po stopách maratónskych legiend. V tomto roku to bude už 8. ročník obľúbenej mládežníckej štafety na 42 x 1 kilometer venovaný Leonardovi "Buddymu" Edelenovi, ktorý ako prvý na svete pokoril hranicu maratónskeho behu 2 hodiny 15 minút. Tento, dnes už nebohý, Američan prišiel do Košíc pred päťdesiatimi rokmi v roku 1963. Ako čerstvý držiteľ svetového rekordu vtedy zvíťazil na MMM a časom 2:15:09 utvoril nový traťový rekord, ktorý odolával štrnásť rokov.

Aktivity a prezentácie jubilejného MMM organizátori už realizovali na maratónoch v Bratislave, Miláne, Prahe, Krakove, ale aj na tlačových konferenciách v Užhorode a pred behom Devín - Bratislava. Podobne ako po iné roky bude generálnym partnerom MMM spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorá prakticky od svojho etablovania sa na Slovensku neopustila pozíciu lídra medzi podporovateľmi podujatia. Organizátori MMM spoja tiež viaceré aktivity s programom EHMK 2013. Po zapálení maratónskeho ohňa je opäť v pláne Biela noc, uskutoční sa medzinárodná konferencia o kreatívnom priemysle, putovná výstava 90 rokov maratónu vo fotografiách a pripravuje sa revitalizácia a dostavba žulových blokov pri soche maratónca na Námestí maratónu mieru.

Maratónska sezóna je v plnom prúde a je zaujímavé sledovať, ako sa darí bežcom, ktorí už v minulosti na MMM v Košiciach štartovali. Najviac prekvapil Keňan Peter Kimeli Some, ktorý v roku 2011 odsadil u nás 4. miesto časom 2:12:44 hod. V tomto roku vyhral v apríli maratón v Paríži v osobnom rekorde 2:05:37 hod. Podobne aj Etiópčanka Ehitu Kiros Redová, vlani v Košiciach bronzová časom 2:33:43 hod., si v tomto roku svoj osobný rekord zlepšila, keď v januári na maratóne v Dubaji zabehla famózny čas 2:23:39 hod. a obsadila 2. miesto. Tieto dva príklady len potvrdzujú, že Košice sú často odrazovým mostíkom k úspešnej kariére a mnohým otvárajú dvere do maratónskeho sveta. Ako prezradili organizátori, prvé menovky TOP maratóncov prichádzajúcich do úvahy pre štart 6. októbra v Košiciach, už majú na stole.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...