Vyhľadávanie:

"Očakávame pozitívny hospodársky rast slovenskej ekonomiky."

"Očakávame pozitívny hospodársky rast slovenskej ekonomiky."

Najčastejšie otázky Slovákov pred zavedením novej meny (3.)

Európska komisia (EK) 7. mája oznámila svoje rozhodnutie o vstupe SR do eurozóny. Oceľ východu už informovala, že toto rozhodnutie bude mať veľký význam aj pre spoločnosť U. S. Steel Košice, napríklad so zreteľom na znížené transakčné náklady, zjednodušené vykazovanie transakcií, a podobne. V rovnakej miere sa bude týkať aj obyvateľstva SR, jej občanov, nepodnikateľov. Dnes uzatvárame rozhovor so splnomocnencom vlády SR pre zavedenie eura Igorom Barátom o zmenách, ktoré budú súvisieť so zavedením eura a ktoré môžu zaujímať bežných občanov.

· Ako sa budú dôchodkové dávky zaokrúhľovať?
- Pre zaokrúhľovanie peňažných čiastok platia všeobecné pravidlá. Zaokrúhľuje sa s presnosťou na dve desatinné miesta, na eurocenty, podľa matematických pravidiel. V prípade dôchodkových dávok a sociálnych dávok sa však urobí výnimka a zaokrúhľovať sa bude vždy smerom nahor - v prospech občana. Podľa druhu dávky sa bude zaokrúhľovať na najbližší vyšší eurocent alebo na 10 centov.

· Nedôjde kvôli zavedeniu eura k zníženiu hodnoty dôchodkov na Slovensku?
- Samotné zavedenie eura nebude znižovať ani zvyšovať hodnotu dávok sociálneho poistenia, ktoré zahŕňajú nielen dávky dôchodkového poistenia, ako napr. starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok, úrazové dávky, dávku garančného poistenia, dávku v nezamestnanosti a pod. Po zavedení eura sa budú sumy dávok stanovené v slovenských korunách považovať za sumy dávok v eurách, prepočítané konverzným kurzom, ktorý stanoví Rada EÚ v júli 2008. Základným nástrojom na vyrovnávanie reálnej hodnoty dôchodkových dávok a jej zlaďovanie, predovšetkým s vývojom inflácie v národnom hospodárstve, zostane valorizácia.

· Dôjde v súvislosti so zavedením eura aj k rastu miezd, sociálnych dávok a dôchodkov?
- Zavedenie eura by malo pozitívne vplývať na hospodársky rast slovenskej ekonomiky, čo sa premietne aj v rýchlejšom raste životnej úrovne obyvateľstva, a to hlavne vďaka nárastu mzdových príjmov. Dodatočný príspevok eura k rastu miezd odhaduje štúdia skupiny autorov z Národnej banky Slovenska v priemere na 0,7 percenta ročne, po dobu až 20 rokov. Okrem toho by mal rast ekonomiky viesť aj k nárastu celkovej zamestnanosti, čo tiež zvýši pracovné príjmy domácností. Pri zachovaní súčasného valorizačného mechanizmu sa bude vďaka euru zvyšovať aj táto zložka príjmov. Už priznané dôchodky vzrastú každoročne reálne o polovicu reálneho nárastu miezd. Novým dôchodcom prispeje euro k vyšším dôchodkom prostredníctvom vyššieho rastu miezd, ktorý zohráva hlavnú úlohu pri určení dôchodkovej hodnoty, ktorá je základom pre výpočet nových dôchodkov.
Pri súčasnej legislatíve by euro nemalo nijako výrazne ovplyvniť sociálne príjmy, keďže tie sú v princípe zvyšované iba indexom rastu cien, alebo sú voľne určované rozhodnutiami vlády. Vláda v minulosti zvykla dávky zvyšovať podľa miery inflácie. Teda aj v prípade, že po zavedení eura môžeme počítať s mierne vyššou infláciou, tá neovplyvní reálnu výšku týchto príjmov.

· Budú dôchodky na Slovensku po zavedení eura porovnateľné s dôchodkami v iných krajinách?
- Dôchodkové dávky ostanú aj po zavedení eura v každej krajine odlišné. Dôvodom nie je zavedenie eura, ale vývoj iných faktorov, ktoré majú vplyv na dôchodky. Pre ďalší vývoj úrovne dôchodkov na Slovensku bude aj naďalej kľúčové tempo hospodárskeho rastu a rast miezd v ekonomike. Z pohľadu jednotlivca bude pre jeho dôchodok rozhodujúca dĺžka obdobia sociálneho poistenia a výška vymeriavacích základov, z ktorých bolo platené poistné do dôchodkového systému. Všetky tieto faktory sú totiž zohľadnené v dôchodkovom vzorci, ktorým sú určované sumy dôchodkov zo systému sociálneho poistenia.

· Kedy dôjde k vyrovnaniu slovenských dôchodkov s dôchodkami v starších členských krajinách Európskej únie?
- Výhody, ktoré euro prinesie v podobe vyššieho ekonomického rastu a zrýchlenia ekonomickej konvergencie k vyspelým krajinám, sa budú premietať aj do rýchlejšieho rastu miezd a následne aj dôchodkov, sociálnych dávok a pod. Proces vyrovnávania ich úrovne so starými členskými krajinami EÚ však bude dlhodobý, pravdepodobne niekoľko desaťročí.

· Aký vplyv bude mať zavedenie eura na hypotekárne úvery? Ako sa zmení percentuálna sadzba a ako to celkovo ovplyvní už uzavreté zmluvy na hypotekárne úvery?
- Hypotéky v slovenských korunách prechodom na euro prejdú jednoduchým procesom, o ktorý sa kompletne postarajú banky. Splátky sa prepočítajú na euro podľa konverzného kurzu, ktorého výšku stanoví EK v polovici tohto roku. V prípade variabilného úročenia vypočítavaného na základe národných medzibankových úrokových mier, tento základ nahradia miery európske. Fixného úročenia sa prechod na spoločnú európsku menu nedotkne vôbec.

· Čo je pre Slovákov teraz výhodnejšie? Vziať si hypoúver v eurách alebo v SKK?
- Momentálne stále platí, že pri hypotekárnom úvere v EUR možno získať nižšiu úrokovú sadzbu ako pri hypotekárnom úvere v korunách. Hypotekárny úver v eurách sa najviac oplatí tomu, kto má príjem v eurách, pretože nehrozí riziko kurzových rozdielov pri prepočte splátky úveru zo slovenských korún na eurá. Pri príjme v korunách však treba počítať s tým, že pokiaľ neprijmeme jednotnú menu, splátka sa bude z korún prepočítavať na eurá. V období posilňovania slovenskej koruny voči euru tak klienti v podstate "získavajú", pri opačnom vývoji platia za úver viac. Je možné, že výraznejšie znižovanie úrokových sadzieb nastane až po prijatí eura. Vtedy sa totiž už sadzby nebudú odvíjať od rozhodnutí Národnej banky Slovenska, ale od politiky Európskej centrálnej banky.

· Budú POS terminály funkčné 1. januára 2009?
- Banky sa na prelom rokov 2008 a 2009 v súvislosti s prechodom na euro dlhodobo pripravujú a riadia informačné technológie a procesy tak, aby svoju činnosť mohli bezproblémovo realizovať už v prvý deň platnosti novej meny. Predpokladáme, že POS terminály budú fungovať s obmedzenou prevádzkou približne v čase od 21. hodiny na Silvestra, teda 31. decembra 2008, do 2. hodiny na Nový rok, teda 1. januára 2009. Predpokladáme, že o ďalších podrobnostiach budú banky klientov včas informovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...