Vyhľadávanie:

Oceliari a akademici hľadajú spoločnú reč

Oceliari a akademici hľadajú spoločnú reč

Na prezentáciu problémov a vytypovanie tém na perspektívnu spoluprácu medzi spoločnosťou U. S. Steel Košice a Slovenskou akadémiou vied bol zameraný workshop, ktorý sa uskutočnil 29. a 30. mája 2018 v Košiciach.

Predstaviteľov a zástupcov jednotlivých ústavov SAV na čele s predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom privítal na pôde spoločnosti viceprezident pre inžinierske činnosti a inovácie U. S. Steel Košice David Hathaway. Vyjadril radosť z toho, že stretnutie, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia Technickej univerzity v Košiciach, sa podarilo zorganizovať.  Uviedol, že preferuje iný prístup k projektom, konkrétne ešte vo fáze, keď sa dá so zoznamom vytypovaných špecifických problémov a úloh pracovať, diskutovať o nich a hľadať najlepšie riešenia.

„Chceme skúsiť iný prístup ako doteraz. Vybrané témy budú transformované do projektov s harmonogramom, očakávaným termínom ukončenia a definovaním výsledku, ktorého plnenie budeme spoločne priebežne reportovať,“ uviedol David Hathaway.

Záujem o vzájomné zoznámenie sa preferoval vo svojom vystúpení aj predseda SAV Pavol Šajgalík. Uviedol, že od workshopu očakáva hľadanie spoločnej reči a prienik tém, na ktorých budú pracovať akademici a priemyselná firma. Históriu i poslanie Slovenskej akadémie vied  predstavil jej podpredseda pre vedu, výskum a inovácie Peter Samuely. Zástupcovia piatich ústavov SAV  - Ústavu materiálového výskumu, Ústavu experimentálnej fyziky, Ústavu geotechniky – všetky v Košiciach, Ústavu anorganickej chémie a Ústavu materiálov a mechaniky strojov v Bratislave a v Žiari nad Hronom potom postupne informovali o témach a zadaniach, na ktorých pracujú, o prístrojovom vybavení laboratórií a o potenciáli, ktorý možno využiť aj pri riešení problémov a postupov v integrovanom hutníckom podniku.

Témy vystúpení odborníkov z U. S. Steel Košice sa dotýkali problematiky povrchových úprav zušľachťovaných pásov valcovaných za studena - špeciálnych povlakov, správania sa povlakov počas deformácií, spájania zušľachťovaných materiálov - lepením i laserovým zváraním a tiež valcovania za studena.

Workshop vyvrcholil dohodou o témach, ktoré budú Slovenská akadémia vied, U. S. Steel Košice a Technická univerzita v Košiciach spoločne riešiť. V prvej fáze sa zamerajú na tri projekty – výskum v oblasti valcovania dynamo plechov, spájania povlakovaných materiálov a zlepšovanie povrchovej kvality žiarovo pozinkovaných dvojfázových ocelí.  

Andrej Krištofčík, riaditeľ pre inovácie a stratégiu úseku viceprezidenta pre inžinierske činnosti a inovácie, spresnil, že ešte do polovice júna by sa mali stretnúť zástupcovia oboch tímov, aby si stanovili presný harmonogram postupu prác. Dovtedy obe strany pripravia príslušné zmluvy, na základe ktorých bude možné spoluprácu realizovať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...