Vyhľadávanie:

Ocenenia pre zaslúžilé osobnosti

Ocenenia pre zaslúžilé osobnosti

Slávnostným ceremoniálom vyvrcholili oslavy Dňa mesta Košice

Veľká sála košickej Historickej radnice patrila 7. mája 2015 popoludní tradičnému slávnostnému ceremoniálu, ktorým vyvrcholil v poradí už 22. ročník osláv Dňa mesta Košice. Východoslovenská metropola si nimi pripomína významnú historickú udalosť a dôležitý medzník v svojich dejinách, keď 7. mája 1369 udelil Ľudovít Veľký Košiciam prvú erbovú listinu. Stalo sa tak po prvý raz v dejinách vôbec, čo európsky panovník udelil erb mestu. Košice sú z heraldického hľadiska svetovou raritou.

Súčasťou slávnostného aktu, ktorý sa uskutočnil za účasti primátora mesta Košice Richarda Rašiho, predstaviteľov samosprávy mesta i kraja, zástupcov štátnych inštitúcií a Európskeho parlamentu, kultúrneho a spoločenského života, cirkvi, generálnych konzulátov, akademickej obce i hostí z podnikateľskej sféry, medzi ktorými nechýbal viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenia a rozvoj podnikania U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga s manželkou Máriou, bolo odovzdávanie Cien mesta Košice, Cien primátora mesta Košice a Plakiet primátora mesta Košice. Prevzali si ich jednotlivci a kolektívy, ktorí sa o rozvoj a šírenie dobrého mena Košíc doma i v zahraničí najviac zaslúžili.

"Dovoľte mi, aby som všetkým oceneným v mene svojom i v mene všetkých Košičanov vyslovil uznanie a vďaku za to, čo pre naše mesto urobili. Laureátov Ceny mesta Košice mestské zastupiteľstvo odmeňuje za vynikajúce tvorivé výkony, výsledky a mimoriadne zásluhy vo vedeckej, technickej, umeleckej, športovej, publicistickej či verejno-prospešnej činnosti. Cena i plaketa primátora patrí obyvateľom mesta za ich záslužnú činnosť v prospech samosprávy a Košíc," uviedol pred slávnostným aktom Richard Raši a poďakoval sa všetkým oceneným za prácu a výsledky, ktoré v nej dosiahli i za to, že svojimi životmi inšpirujú životy ostatných Košičanov.

Cenu mesta Košice získali onkológ Igor Andrašina, herečka a režisérka Ľubica Blaškovičová, riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ Košice Jozef Bodnár, umelecký vedúci Leontin Dohovič, psychiater a pedagóg Jozef Kafka, organizátor športového života v Košiciach František Kapcár, architekt Pavol Merjavý, Nadežda Mudráková za prácu so seniormi, prezidentka Ligy proti osteoporóze Judita Ondrejková, historik Štefan Šutaj, pedagogička Helena Turisová a arcibiskup J. E. vladyka Cyril­ Vasiľ SJ. Rovnaké ocenenie patrí aj trom kolektívom - Knižnici pre mládež mesta Košice, OZ Futbalový klub Internacionáli VSS Košice a Soroptimist International Club Košice.

Cenu primátora mesta Košice si prevzalo osemnásť jednotlivcov a tri kolektívy. Medzi nimi aj rektor Technickej univerzity v Košiciach Anton Čižmár, rektor Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Ladislav Mirossay, hokejista Peter Bartoš, umelecký vedúci folklórneho súboru Železiar Vladimír Urban, či nezisková organizácia Oáza - nádej pre nový život.

Plaketa primátora mesta Košice patrí pätnástim jednotlivcom a trom kolektívom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...