Vyhľadávanie:

Ocenili inovatívny prístup hutníckej firmy

Ocenili inovatívny prístup hutníckej firmy

Delegácia Európskej komisie na pôde košickej oceliarne

Na pôde U. S. Steel Košice sa minulý týždeň, 23. septembra, konal seminár o rómskej problematike. Zorganizoval ho Úrad vlády Slovenskej republiky pre delegáciu Európskej komisie (EK), ktorá bola na študijnom pobyte na Slovensku. V úvodnom príhovore prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke okrem iného zdôraznil: "Hoci sú ťažké časy, firma pokračuje vo svojom spoločensky zodpovednom prístupe a podporuje vzdelávanie, kultúru, zdravotnú starostlivosť, šport a rovnako aj rómsku komunitu".

Viceprezident pre ľudské zdroje U. S. Steel Košice Martin Pitorák prezentoval tridsiatke účastníkov seminára, vrátane zástupcov generálnych riaditeľstiev EK pre regionálnu politiku, zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovnaké príležitosti, príspevok firmy k riešeniu rómskej problematiky na východe Slovenska. Už od roku 2002 ďalej pokračuje projekt Rovnosť príležitostí. Riešenia hutníckej firmy, ktoré je možné implementovať v širšom meradle, poskytli dobré príklady tak pre členov delegácie EK, ako i pre zástupcov slovenských štátnych inštitúcií a mimovládnych organizácií. Podľa vyjadrenia Nicolasa Martyna z generálneho riaditeľstva pre regionálnu politiku je inovatívny prístup U. S. Steel Košice nesmierne povzbudivý.

Ďalšia diskusia i prezentácie zástupcov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, neziskovej organizácie EHMK a mimovládnej organizácie ETP Slovensko poukázali na to, že hoci mnohé dobré riešenia sa už využívajú, stále je veľa otvorených otázok. Týkajú sa segregácie, vzdelávania Rómov, ich životných a zdravotných podmienok, pracovných príležitostí, kultúrnych rozdielov, hodnôt i motivácie. Okrem systematickému prístupu vo všetkých týchto oblastiach sa ako veľmi dôležití pre úspešnú integráciu Rómov do majoritnej spoločnosti ukazujú byť rómski lídri, ktorí by šírili dobré príklady vo svojich komunitách.

Delegácia EK pod vedením zástupkyne generálneho riaditeľa pre regionálnu politiku Kataríny Mathernovej navštívila počas troch dní mnoho rómskych osád v Bratislavskom, Banskobystrickom i Košickom kraji, vrátane miest, ktoré sú súčasťou projektov U. S. Steel Košice. Na sídlisku Lunik IX si prezreli základnú školu a navštívili aj obec Veľká Ida.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...