Vyhľadávanie:

Od konvertora na obecný úrad

Od konvertora na obecný úrad

Malebnú obec Šemša vedie bývalý oceliar Jozef Lukáč

Z hutníka starosta

V minuloročných komunálnych voľbách sa usilovali o priazeň voličov. A uspeli. Niektorí zasadli do kresiel starostov po prvý raz, iní dôveru občanov obhájili opäť. Po druhý i tretí raz. Aj keď sú rozdielni a každý z nich má pod palcom obec s inými problémami, predsa len majú niečo spoločné. Okrem chuti popasovať sa s ťažkosťami aj to, že ich profesionálna kariéra je spojená s košickou oceliarňou. Z čoho pramenilo ich rozhodnutie postaviť sa na čelo mestskej časti či obce? Prečo sa rozhodli pôsobiť v miestnych či obecných samosprávach a zlepšovať chod vecí verejných? Postupne ich navštevujeme, aby sme sa dozvedeli viac. Aj o zámeroch a plánoch v nastávajúcom štvorročnom funkčnom období.

Bol pochmúrny deň, chlapi v montérkach pred obecným úradom v malebnej dedinke Šemša čosi majstrovali, pred pojazdnou mliekarňou z ktorej sa rinula známa melódia z ešte známejšej filmovej trilógie, stálo v rade zopár dedinčanov s "kantečkami". Idyla ako vyšitá. "Starosta? Mal by byť u seba. Vyjdite hore schodmi a... však to nájdete," dostali sme radu, kde by sme ho našli. Vskutku... Nebolo kde zablúdiť. Jozef Lukáč nás už vyzeral. Pred chvíľou dokončil "papierovačky". "Je toho veľa a som tu teraz sám. Kolegyňa ochorela a robota nepočká," prehodil, kým sme sa na chvíľu usadili. A netajil, že ho návšteva z fabriky, kde odrobil tridsaťštyri rokov, veľmi potešila. Jej brány prekročil ako absolvent hutníckej priemyslovky v sedemdesiatom treťom. Začínal v oceliarni jeden. "Dvojka bola práve vo výstavbe. Bol som troskárom, potom korekčným dovažovačom šrotu, neskôr operátorom páliaceho stroja na kontiodlievaní jeden, predákom... Až prišiel rok 2006."

Poslancom, vraví, bol v rodnej obci od nepamäti. Vždy ho jej problémy zaujímali. Spomína deväťdesiate roky, keď to v obci klapalo ako hodinky. Začali s výstavbou kanalizácie, v 95. roku už bola spustená aj s čistiarňou odpadových vôd do prevádzky. Na to obdobie to bola na obec s ani nie päťsto obyvateľmi veľká vec. Niekoľko rokov dokonca zastupoval starostu. Spolu s ďalším mladým poslancom. "Priznávam, museli sme vtedy zapnúť na plné obrátky. V obci bolo roboty vyše hlavy. Budova kultúrneho domu, v ktorej obecný úrad sídli, bola zatečená, plesnivela. Dokázali sme vymeniť strechu, rekonštruovať sociálne zariadenia, stihli sme zabezpečiť aj vysviacku obecných symbolov... No a potom mi môj kolega vraví: A vy nebudete kandidovať na starostu? Ale čoby, vravím mu. Ja som v U. S. Steel Košice spokojný. Mám dobré miesto, dobre platené...Neuvažujem o odchode... No nedal sa: Toľko sme už urobili roboty. Za tri mesiace viac ako niekto za osem rokov a vy to chcete nechať tak? Jednoducho, nasadil mi červíka do hlavy a nakoniec som si povedal, že to skúsim." Komunálne voľby v roku 2006 vyhral, prvý januárový deň 2007 požiadal firmu o zaradenie do mimoevidenčného stavu. Aj keď odvtedy už prešli štyri roky, neprejde týždeň, aby s niekým nebol v kontakte. Často si s bývalými kolegami aspoň telefonuje, stále ho zaujíma, ako sa nielen im, ale i fabrike darí. "Boli sme skvelá partia, niekedy je mi až clivo. Vynikajúco sme si rozumeli. Chodili sme spolu na výlety, pospájali zmeny, aby sme mali dlhšie voľno a mohli vyraziť napríklad do Poľska i Maďarska na kúpaliská."

Vari len človek, ktorý v samospráve robí, vie pochopiť, čo všetko funkcia starostu obnáša. Jozef Lukáč však veľmi dobre vedel, vďaka svojim skúsenostiam, do čoho ide. Aj keď, ako sám priznáva, boli chvíle, keď s tým chcel nadobro seknúť. "Je to úplne iná práca než vo fabrike. Tam platia pravidlá, tu, v samospráve, je to vec neskutočných kompromisov, ale aj empatie. Riešime rôzne prípady. Od uhynutej mačky cez ekonomické, ekologické, právne a hlavne sociálne záležitosti. Investície, často miliónové, nevynímajúc." Obec vedie už druhé funkčné obdobie. V Šemši sa podarilo naštartovať aj rozvojové programy. Získali grant na obnovu budovy kultúrneho domu, z eurofondov budujú časť detského ihriska, dokončujú rekonštrukciu siete vysokého napätia... "Teraz napríklad finišujeme na projekte prevencie kriminality, chystáme zateplenie budovy základnej a materskej školy," načrtáva starosta časť zámerov. Teší sa, že po rokoch sa Šemša rozrastá a omladzuje. A bude to ešte lepšie po výstavbe vodovodu, ktorý zatiaľ v obci chýba. Roky sa s týmto problémom nedalo pohnúť. Až v roku 2008. Ak všetko dobre pôjde, už na budúci rok by sa s budovaním skupinového vodovodu Malá Ida, Šemša, Hodkovce, Nováčany malo začať.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...