Vyhľadávanie:

Odhodlanie súťažiacich nezlomil ani vietor

Odhodlanie súťažiacich nezlomil ani vietor

Partnerské detské domovy U. S. Steel Košice žali na Košických Benátkach úspech

Bezpochyby najviac skloňovaným slovom na tohtoročných Košických Benátkach bolo počasie. Nepríjemný severák, nízka teplota a prehánky strpčovali prvú májovú sobotu život organizátorom, súťažiacim i divákom. Aj napriek vrtochom počasia ponúkol tretí ročník tohto podujatia, ktoré sa každoročne koná na Aničke pri jazierku Ryba, zaujímavé zápolenia.

Kto prišiel na Košické Benátky vlani, istotne si pamätá triumf plavidla Detského domova sv. Klementa Hoffbauera z Podolínca. Rozprávková loď s motívom salaša, Maťkom a Kubkom a ovečkami na palube, vtedy nedala súperom žiadnu šancu a zaslúžene zvíťazila. Podolínčania povzbudení minuloročným úspechom nechýbali na podujatí ani tentoraz. Ostali verní tradícii a opäť vsadili na rozprávku. "Predstavíme sa ako Snehulienka a sedem trpaslíkov," prezradil riaditeľ detského domova a zároveň člen posádky Štefan Straka počas stavania nevšedného plavidla. "Nápad prišiel spontánne, od všetkých. Musím však povedať, že s týmto motívom sme sa chceli predviesť už vlani, nakoniec sme si Snehulienku s trpaslíkmi nechali na tento ročník," šibalsky poznamenal.

Základňou boli opäť dva spojené gumené člny, no salaš tentoraz nahradil útulný domček pre trpaslíkov. Ilúziu lesa vytvorilo niekoľko živých stromčekov, ktoré deťom venovali lesníci a rozprávkovú atmosféru dokresľovala aj bosorka na prove lode so spiacou sovou.

Na treťom ročníku Košických Benátok sa okrem Podolínčanov premiérovo predstavili aj naše ďalšie dva partnerské detské domovy - z Uralskej ulice v Košiciach a Nižnej Kamenice. Keďže štart podujatia bol naplánovaný na sobotný podvečer, chlapci a dievčatá mali dostatok času, aby strávili príjemné dopoludnie v Steel Parku v Kasárňach/Kulturparku.

Ani ostatné dva detské domovy nepodcenili prípravu a predstavili sa so zaujímavými plavidlami. "My máme na člne slimáka, ktorý si nosí svoj domček so sebou. Je to taká symbolika s naším detským domovom a navyše ho máme aj v logu," predstavila súťažné plavidlo psychologička z Detského domova Uralská Stanislava Bučková. Dodala tiež, že slimáka zhotovili svojpomocne a starý čln si požičali z čanianskeho jazera.

Kreativitou a nápadmi nezaostával ani Detský domov Nižná Kamenica. Ako poznamenala vychovávateľka Marianna Bumberová, v imidži loďky mali hneď jasno. Keďže ich deti majú radi duchov a kostlivcov, tieto postavičky zakomponovali aj do svojho strašidelne vyzerajúceho plavidla.

Organizátori odštartovali Košické Benátky po zotmení, aby vynikli osvetlenia lodí a záverečný ohňostroj. Za silného vetra, niekoľko minút pred ôsmou hodinou večer, sa spustilo na vodnú hladinu jazierka sedemnásť tímov. Okrem troch plavidiel detských domovov, ktoré výdatne povzbudzovali aj prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke s manželkou Kathleen, sa návštevníkom predstavilo napríklad aj plavidlo Mesta Košice s primátorom Richardom Rašim na palube. Od začiatku však bolo jasné, že najväčším protivníkom všetkých posádok bude vietor. Jeho sila bola až taká veľká, že lode Podolínčanov a Základnej školy Jozefa Urbana v Košiciach začal unášať mimo vyznačenú trať. Nebyť prítomnosti a pohotovosti našich chlapov zo Závodného hasičského útvaru U. S. Steel Košice, ktorí lanami zachytili a odtiahli do bezpečia s vetrom bojujúce plavidlá, mohlo by všetko dopadnúť inak. Patrí im za to veľká vďaka.

Ani silný vietor a "mrazivá" teplota nedokázali zlomiť súťažného ducha posádok ďalších dvoch detských domovov. Dievčatá a chlapci z Nižnej Kamenice napokon obsadili v celkovom hodnotení tretiu priečku a na striebornom stupienku skončili ich kamaráti z Detského domova Uralská, ktorí sa v snahe dosiahnuť čo najlepší výsledok aj nedobrovoľne "vykúpali". Víťazmi tretieho ročníka Košických Benátok sa napokon stala posádka so strašidlami z Centra voľného času Košice.

Snehulienka a siedmi trpaslíci však nemusia byť smutní, že vlaňajšie zlato neobhájili. Porotu oslovila ich bojovnosť a napokon získali špeciálnu cenu za odvahu. Summa summarum, i napriek nevľúdnemu počasiu dopadli Košické Benátky pre partnerské detské domovy U. S. Steel Košice na výbornú. Záverečná bilancia, dve medailové umiestnenia a jedna špeciálna cena poroty, sú toho jasným dôkazom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...