Vyhľadávanie:

Odmeny a diplomy pre šesťdesiatdva najaktívnejších

Odmeny a diplomy pre šesťdesiatdva najaktívnejších

Vyhodnotili a odmenili prácu zamestnancov pri odhaľovaní rizík

Korporácia United States Steel už po tretí raz vyhodnotila a odmenila najaktívnejších zamestnancov v odhaľovaní nebezpečenstiev a eliminovaní rizík v pracovnom prostredí. Medzi ocenenými za rok 2014 bolo aj 62 zamestnancov košickej oceliarne.

Diplomy Najlepší v odhaľovaní rizík si prevzali z rúk prezidenta U. S. Steel Košice Georgea F. Babcoka v stredu 18. februára 2015. Na malej slávnosti na pôde firmy boli prítomní tiež viceprezidenti Martin Pitorák, Marcel Novosad a Elena Petrášková, generálny manažér pre bezpečnosť a hygienu a REACH Mark T. Salo, generálni manažéri z úseku viceprezidenta pre výrobu a dcérskych spoločností.

George F. Babcoke sa poďakoval prítomným v mene svojom i v mene spoločnosti za ich vodcovstvo v procese bezpečnosti práce, pričom zdôraznil, že odhaľovanie nebezpečenstiev a ohrození je významným nástrojom umožňujúcim zainteresovať veľký počet zamestnancov na zlepšovaní podmienok pre bezpečný výkon pracovných činností.

AKÉ KRITÉRIÁ ROZHODLI O OCENENÝCH

Na získanie ocenenia spojeného s finančnou odmenou bolo treba splniť kritériá viažuce sa k výsledkom v oblasti bezpečnosti. Prvým z nich je minimálne splniť alebo prekročiť cieľ pre štatistiky úrazovosti. "Cieľ pre všetky úrazy vlani splnili divízne závody Zušľachťovne a obalová vetva a Mechanika. Divízne závody Energetika, Oceliareň, Spoľahlivosť zariadení a dcérske spoločnosti dosiahli lepší výsledok v úrazovej frekvencii ako bol ich cieľ. Ani jedna z týchto organizačných jednotiek nezaznamenala žiadny závažný pracovný úraz," informovala manažérka procesu BOZP z útvaru zástupcu generálneho manažéra pre bezpečnosť a hygienu USSK Iveta Dudláková. "Treba podotknúť, že Zušľachťovne a obalová vetva a Mechanika sú závody, ktoré dosiahli tieto ciele druhý rok po sebe. Pozornosť si zaslúžia aj výsledky dcérskych spoločností U. S. Steel Košice, ktoré svoj cieľ prekročili, keď vlani odpracovali 2 954 807 hodín bez úrazu. Podobne dobre si počínali aj oceliari, ktorí sú v počte odpracovaných hodín bez úrazu druhí. Za rok 2014 majú na konte 1 977 320 hodín."

Druhým kritériom pre výber zamestnancov bola ich aktivita v oblasti eliminovania rizík, ktorá je meraná počtom získaných bodov za znížené alebo eliminované riziká. "Na ocenenie bolo treba získať viac ako 15 bodov. Vlani ich dosiahlo 393 z 563 manažérov," uviedla I. Dudláková. "V divíznych závodoch, ktoré splnili cieľ pre úrazové frekvencie, to bolo 168 manažérov. Finančnú odmenu, ktorej výška závisí od toho, či je manažér z organizačnej jednotky, ktorá splnila cieľ alebo dosiahla lepší výsledok ako bol cieľ, získalo 62 manažérov." Do korporácie poslali košickí oceliari 12 najlepších projektov. Tri z nich boli z dcérskej spoločnosti OBAL-SERVIS, a.s. Košice.

ŠTYRI PROJEKTY Z TROCH PRACOVÍSK

A aké projekty uspeli? Oslovili sme troch ocenených kolegov, ktorí nám predstavili zopár realizácií zo svojich pracovísk, ktoré znížili riziká na akceptovateľnú mieru.

Vedúci prevádzky Kyslíkové konvertory oceliarne 2 Eduard Juhan sa zameral na projekt výmeny dýz na pracovisku mimopecnej prípravy ocele. "Pred realizáciou tohto projektu musel zamestnanec dvíhať tridsať kilogramový prípravok a cez zábradlie ho montovať na prebublávaciu tyč. Preložením a úpravou pracoviska sme túto prácu maximálne uľahčili," vysvetlil. Ďalšie zlepšenie sa dotklo prevádzky žeriavov. "Pri manipulácii s konvertorovou tryskou sa žeriav dostával do pozície, pri ktorej ho, v prípade vzniku nežiaducej udalosti alebo poruchy, nemohol žeriavnik opustiť. Jednoduché predĺženie plošiny vstupu a výstupu na tryskový žeriav toto nebezpečenstvo odstránilo," vysvetlil E. Juhan.

Dvanásť odhalených a odstránených rizík má za vlaňajšok na konte vedúci prevádzky Technické plyny DZ Energetika Miroslav Horváth. Rozhovoril sa o eliminovaní rizika na hlavnom potrubnom rozvode plynov. "Pri výstupe na plošinu rozvodov technických a vykurovacích plynov a pri zostupe z plošiny, ktorá sa nachádza vo výške 12 metrov, hrozilo zamestnancom pošmyknutie a pád, hlavne v daždivom počasí a zimnom období. Plechy na schodoch, ako aj na okolitej manipulačnej plošine, sme nahradili technoroštami, čím sme eliminovali klzkosť povrchu."

Majster prevádzky Balenie studenej valcovne spoločnosti OBAL-SERVIS, a.s. Košice Slavomír Podlesný považuje v roku 2014 za najprínosnejší nový stojan na bezpečné balenie úzkych zvitkov a pások. "Technológia a expedícia nás požiadali o balenie aj tohto "úzkeho" materiálu pre našich zákazníkov. Tím na odhaľovanie rizík usúdil, že balenie je z pohľadu bezpečnosti rizikové, pretože hrozí pád zvitku, pásky a teda aj úraz. Navrhli sme univerzálny stojan na bezpečné balenie úzkych zvitkov a pások, ktorý naši kolegovia z údržby na základe našich návrhov nakreslili a aj vyrobili. V spolupráci s technikom BOZP sme stojan odskúšali vo výrobe, urobili niektoré korekcie a následne dali do užívania. Postup pre balenie spomínaných sortimentov sme zapracovali do nášho postupu bezpečnej práce. Stojan má výhodu v tom, že je prenosný, vieme ho využiť na viacerých pracoviskách balenia," priblížil projekt S. Podlesný. Výrobou tohto stojana, dodal, maximálne eliminovali možné riziká pri balení.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...