Vyhľadávanie:

Odštartovali Visegrádske dni Košice 2016

Odštartovali Visegrádske dni Košice 2016

Začala sa prehliadka českej, maďarskej, poľskej a slovenskej kultúry

Dni českej, maďarskej, poľskej a slovenskej kultúry Visegrádske dni Košice 2016, ktoré organizuje združenie FORSA, odštartovala  vo štvrtok 22. septembra vo Východoslovenskom múzeu vernisáž výstavy Helmuta Bistiku pod názvom „do:es es Le:m“, ktorá, uvádza kurátor Peter Markovič, sprítomňuje podoby života prenášané do vizuálnych podobenstiev autorskou poetikou tohto nezaraditeľného medzevského umelca, pedagóga, slobodomyseľníka a altruistu. Výstava je pre verejnosť otvorená v priestore Ostrova kultúry – Otvorenej zóny 1 do 23. októbra 2016.

Visegrádske dni potrvajú do 5. decembra 2016 a ako každý rok ich vyplnia zaujímavé divadelné predstavenia, hudobné produkcie a stretnutia s tvorbou výtvarníkov krajín V4.

Už zajtra, 29. septembra, si budete môcť vychutnať narodeninový dvojkoncert dvoch legiend českej rockovej a folkovej scény, ktoré tento rok oslávia šesťdesiatiny. V prvej časti vystúpi Roman Dragoun s Filipom Benešovským, v druhej Zdeněk Vřešťál s Neřežom a koncert v Divadle Thália vyvrcholí spoločným blokom oboch jubilantov so skupinou Neřež.  

Výstava Trvalosť plynúceho času v košickom Múzeu Vojtecha Löfflera (8. 10. – 8. 11. 2016) ponúkne návštevníkom grafiky Mikuláša Galandu, Zoltána Palugyaya, Ladislava Mednyánszkeho, Pavla Szinyey Merseho, Rembranta van Rijna, Honoré Daumiera, Henri Toulouse Lautreca, Pabla Picassa, Ladislava Čemického, Martina Benku, sochára  Lestyán Godu Jánosa a ďalších výtvarníkov. Autorom a kurátorom je Štefan Kúsek. Vernisáž sa uskutoční  8. 10. o 17. hodine.

Koncert pod názvom Martin Kratochvíl & Tony Ackerman & Musa Zangi prinesie 15. 10. do Košíc - opäť do Múzea Vojtecha Löfflera - českú jazzovú legendu, skladateľa a vedúcu osobnosť skupiny Jazz Q, hráča na akustický klavír  Martina Kratochvíla, ktorý sa v súčasnosti prezentuje ako cestovateľ a filmár (natočil viac ako 50 dokumentárnych filmov zo svetových veľhôr), amerického gitaristu Tony Ackermana, ktorý začal s Kratochvílom spolupracovať po presídlení do Prahy v roku 1983. O tri roky neskôr vydali album Stará známost a postupne Ornament (1988), Moravské koncerty, Spolu (1990), Chiaroscuro/Šerosvit (1993) Duolog (2001), Zvukobraní (2009). Tretím do partie je hráč na perkusie Musa Zangi, ktorý sa podieľal na albume Cestou.

Divadlo Andreja Bagara Nitra sa 19. októbra predstaví na Malej scéne Štátneho divadla Košice inscenáciou Štyria v ringu.  Čierna komédia  španielskeho scenáristu, prekladateľa a dramatika Jordi Galcerána, ktorá bola preložená do tridsiatich jazykov a uvádzajú ju v šesťdesiatich krajinách po celom svete, hovorí o zúfalom boji o prežitie v nadnárodných podnikoch. Účinkujú Jakub Rybárik, Juraj Ďuriš, Marián Viskup a Lenka Barilíková. Predstavenie režíroval Michal Spišák.

Milovníci  hudobného žánru klezmer sa môžu aj tohto roku tešiť na koncert kapely Budapest Klezmer Band, ktorá patrí k najvýraznejším predstaviteľom európskej klezmerskej scény. Sedemčlenná skupina z Maďarska, ktorá približuje stredoeurópsku a východoeurópsku židovskú hudbu v novej forme a zvuku, vystúpi 25. októbra v Historickej radnici.

Z iného súdka bude koncert Le Jardin des Arts vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ulici 29. októbra. Súbor prezentuje barokovú hudbu a ich repertoár zahŕňa skladby z maďarskej, talianskej, nemeckej a anglickej hudby 17. a 18. storočia.

Piaty november prinesie do Historickej radnice Jazz FOR SAle I, prvý z troch koncertov už 26. ročníka medzinárodného jazzového festivalu. Ďalšie dva – Jazz FOR SAle II a Jazz FOR SAle III sa uskutočnia 12. a 19. novembra.

Desať rokov pôsobenia speváka Petra Cmoríka na slovenskej hudobnej scéne pripomenie koncert Peter Cmorík & Band, ktorý je súčasťou koncertného turné Tour 2016. Päťnásobný držiteľ Zlatého Slávika a dvojnásobný držiteľ Strieborného Slávika, víťaz Slovensko hľadá Superstar II z roku 2006 a držiteľ ceny Grand Prix na medzinárodnom festivale v poľskom Rzeszowe v roku 2007, vystúpi 9. novembra o 19:00 v Historickej radnici.

Pod názvom Rituály sa od 10. 11. do 4. 12. 2016 predstavia na spoločnej výstave v Múzeu Vojtecha Löfflera absolventi pražskej AVU Dominik Behal, Tomáš Němec, Ondřej Roubík a Jan Chlup.

Českú republiku bude reprezentovať aj v Košiciach známe a obľúbené Divadlo Ungelt z Prahy. Herci Peter Kostka a František Němec, ako dvaja páni z Manhattanu, odohrajú predstavenie Pan Halpern a pan Johnson v réžii Ladislava Smočeka.

Skladby z muzikálu Petr a Lucia, ktorého autorom je Dežo Ursíny, si budete môcť vypočuť 18. novembra v Historickej radnici. Účinkujú Kubo Ursíny (spev, klávesy), Dorota Nvotová (klávesy, perkusie, saxofón, píšťaly), Vladislav Šarišský (piano, spev), Filip Hittrich (basa) a Marián Slávka (bicie).

Divadlo COMMEDIA z Popradu prichádza do Máraiho štúdia 29. novembra so svojím najnovším titulom situovaným do divadelného zákulisia, kde slávny herec a protagonista kamenného divadla pripravuje na skúšky herectva nádejného adepta. Hra prináša množstvo komických situácií a gagov i nečakaný záver.

Tohtoročné Visegrádske dni uzavrie 5. decembra predstavenie SND Úpadok amerického impéria, Invázie barbarov v Historickej budove ŠDK. Divadelná adaptácia slávnych filmov Denysa Arcanda, nominovaných a ocenených Oscarmi, nastoľuje otázku, či západná civilizácia skutočne vykazuje črty charakteristické pre zanikajúci Rím tesne pred inváziou barbarov. Inscenáciu režijne pripravil Michal Vajdička.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...