Vyhľadávanie:

Odysseus s hudbou Michaela Kocába

Odysseus s hudbou Michaela Kocába

Štátne divadlo Košice ponúkne divákom v novej sezóne deväť premiér

Pre Štátne divadlo Košice sa sezóna 2007/2008 nemohla začať lepšie než uznaním, ktoré sa mu dostalo pred niekoľkými dňami v Nitre, kde odovzdávali divadelné Dosky 2007. Divadelní kritici, teoretici a kultúrni publicisti nimi ocenili úspešných tvorcov divadelných projektov minulej sezóny. Košičanom sa "ušli" až dve dosky a obidve sa spájajú s baletným súborom. Cenu za najlepšiu inscenáciu sezóny získala inscenácia baletu podľa libreta Ondreja Šotha a Zuzany Mistríkovej Svadba podľa Figara (Mozarta). Ondrej Šoth, šéf súboru a choreograf, získal cenu aj za réžiu a choreografiu tohto predstavenia. Veľký mág košického baletu v týchto dňoch tvrdo pracuje na príprave nového zaujímavého projektu. Premiéra baletu Odysseus, ktorý bude ďalším darčekom košickému publiku, je plánovaná na 26. októbra. Hudbu k tomuto predstaveniu zložil člen legendárnej skupiny Pražský výběr Michael Kocáb. Na nahrávke sa podieľali významní svetoví speváci a orchestrálni hráči. Druhou premiérou sezóny bude 14. marca 2008 Baletná premiéra. Na spoluprácu sú pozvaní viacerí významní choreografi i tanečníci.

Dve nové predstavenie pripravuje aj opera pod vedením šéfa súboru Petra Dvorského. Maškarný bál od Giuseppe Verdiho sa v Košiciach nehral už desať rokov. Premiéru pripravujú na 16. novembra. Diváci sa môžu tešiť na viacerých kvalitných hosťujúcich sólistov. Réžiu inscenácie zverili Václavovi Věžníkovi. Obľúbená opereta Čardášová princezná Emmericha Kálmána poteší Košičanov na budúci rok v apríli. Účinkujúcich veľkých rolí, náročných nielen na spev, ale i herecký prejav, vyberú na konkurze.

Činohra vedená Jozefom Úradníkom osloví divákov v novej sezóne piatimi premiérami. Prvou bude 12. októbra Shakespearova Márna lásky snahy. Na Malej scéne uvedú 30. novembra v réžii Michala Náhlíka inscenáciu Dom Bernardy Alby autora Federica Garcia Lorcu. Postavy hry umožnia predstaviť sa ženskej časti súboru. V naštudovaní Michala Vajdičku budú mať možnosť milovníci divadla vidieť vo februári budúceho roku inscenáciu Prelet nad kukučím hniezdom. Deťom bude venovaná (jún 2008) inscenácia Dobrodružstvá smelého zajka. Príbeh Jozefa Cígera Hronského po generácie zabáva malých i veľkých. Mladí herci súboru budú mať možnosť vyjadriť sa v poslednej premiére sezóny Kebab začiatkom júna.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...