Vyhľadávanie:

Okolo Poráča

Okolo Poráča

Poráč je obec na okraji vápencovej krasovej planiny Galmus, vo výške temer 800 metrov nad morom. Celá oblasť je veľmi dobre vybavená informačným systémom, a tak sa pri turistike dozvieme aj veľa zaujímavého. Priamo v Poráči nájdeme niekoľko drevených plastík a príjemné posedenie pri obecnej studni. Po červenom náučnom chodníku (spolu so zelenou značkou) sa vydáme na príjemný turistický okruh, na ktorom sa dostaneme k dvom jaskyniam – väčšej Šarkanovej diere a hneď vedľa je vchod do menšej jaskyne Chyža. V skorej jari tu môžeme obdivovať salamandry, ktoré tu zimovali a teraz sa pomaly prebúdzajú. Na informačnej tabuli nájdeme veľa zaujímavých informácií z histórie.

Od jaskyne pokračujeme po okružnom náučnom chodníku na vyhliadkovú lúčku Humenec, kde sa opäť pripájame k zelenej značke a vraciame sa cez Vysoký vrch do Poráča. Vysoký vrch je mimoriadne zaujímavý vyhliadkový bod, kde je pre pohodlie turistov vybudované posedenie. Ak máme šťastie a je dobrá viditeľnosť, rozprestrie sa pred nami ako na dlani celý Spiš - od Braniska až po Vysoké Tatry. Vidíme Spišský hrad, aj kostol na Mariánskej hore. Opačným smerom vykúkajú vápencové bralá Poráčskej doliny a Slovinskej skaly.

Ak sme do Poráča prišli autom, môžeme si ešte zájsť na neskorý obed do Poráčskej doliny do rekreačného zariadenia Poráč park, kde je detské ihrisko.  

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...