Vyhľadávanie:

Opäť účastnícky rekord

Opäť účastnícky rekord



V nedeľu 4. októbra 2015 sa v Košiciach uskutoční 92. ročník Medzinárodného maratónu mieru

Viac ako dva týždne pred štartom MMM organizátori uzatvorili registráciu, pretože na najstarší maratón v Európe sa dovtedy prihlásil rekordný počet 10 922 účastníkov zo 49 krajín sveta. Rečou obchodníka by sa dalo povedať, je vypredané. Mnohí záujemcovia, ktorým sa štartové čísla jednoducho neušli, musia čakať do soboty. Ak si zaregistrovaní vytrvalci na maratónskej a polmaratónskej trati z rôznych príčin do 20. hodiny v predvečer MMM čísla neprevezmú, budú potom k dispozícii ďalším záujemcom. Na maratón je prihlásených 1 735 vytrvalcov (1 534 mužov a 201 žien) a na polmaratón 3 599 bežcov (2 537 mužov a 1 049 žien). Nechýba medzi nimi ani chodecký majster sveta na 50 km Matej Tóth. Na polmaratónskej trati to nebude jeho premiéra, lebo si ju Matej v našej metropole vyskúšal už v roku 2012. Štart maratónu, ktorého generálnym partnerom je spoločnosť U. S. Steel Košice, je v prvú októbrovú nedeľu, teda 4. októbra 2015 o deviatej hodine na Hlavnej ulici pred hotelom DoubleTree by Hilton.

Oproti minulým rokom urobili organizátori v záujme bezpečnosti pretekárov niektoré zmeny na trati. Najzásadnejšou je zmena trate in-line korčuliarov a vozičkárov. Prvá časť ostáva nezmenená, ale cieľovú čiaru nájdu tentoraz na Moyzesovej ulici a nie na námestí MMM. Vyhnú sa tak reálnemu riziku stretu s účastníkmi minimaratónu na Komenského ulici. Pre dodržanie 20 km vzdialenosti bude ich trasa predĺžená na Južnej triede. Ďalšou zmenou je rozšírenie vozovky z kritických troch metrov na 4,5 metra v časti lesoparku na Aničke pri tenisových dvorcoch.

Pozoruhodnú účasť bude mať tímová súťaž štafiet Getrag maratón 4 x 1/4, ktorej sa zúčastní takmer osemsto bežcov až zo 17 krajín. Samotný gestor tejto disciplíny vysiela do štartového poľa skupinu bežcov zloženú zo zamestnancov strojárskeho koncernu, sídliaceho v priemyselnom parku Kechnec. V štafete primátora Košíc Richarda Rašiho sa predstaví jeho kolega z Bratislavy Ivo Nesrovnal i minister dopravy Ján Počiatek. Tejto súťaže sa tiež zúčastnia niektoré štafety z našej firmy, ale oveľa väčšiu účasť budú mať železiari v obľúbenom behu na 4 200-metrovej trati pod názvom U. S. Steel Family Run. Na tento beh bol limitovaný počet 3 250 štartových čísel vypredaný.

Slovenskí maratónci, ktorí sa postavia na štart 42 195 metrov dlhej trate budú bojovať o splnenie limitu na budúcoročné letné OH v Rio de Janeiro, ktorý má hodnotu 2:17:00 hod. Najbližšie k jeho splneniu má košický rodák Jozef Urban obliekajúci dres Demolexu Bardejov, ktorý má osobný rekordný čas 2:23:48 hod. z roku 2013, keď sa stal majstrom Slovenska. Musel by sa zlepšiť takmer o sedem minút a ako sám hovorí, je to veľmi veľa. "V Košiciach som štartoval dva razy a vždy som sa stal majstrom Slovenska. Chcel by som preto v tomto roku zavŕšiť svoj hetrik. Keďže v máji prišlo zranenie, moje šance na zabehnutie limitu sa značne znížili. Dal som sa síce rýchlo dokopy, ale tento maratón si chcem proste užiť. Na limit nepomýšľam. Budem spokojný, keď sa mi podarí dosiahnuť čas na úrovni 2:20 hod. O limit sa chcem pokúsiť až na budúci rok, takže ešte je čas sa na to dôkladne pripraviť," vyjadril svoje pocity J. Urban.

K debutantom na maratónskej trati budú patriť Juraj Vitko i člen TJ Obal servis Košice Tibor Sahajda. Slovenská reprezentantka Katarína Berešová limit na OH už splnila a v rámci prípravy na olympiádu si zabehne iba polmaratón. Seriál "Po stopách maratónskych legiend" napíše v nedeľu 4. októbra už svoju deviatu kapitolu. V tomto roku ponesie juniorská štafeta na 42 x 1 kilometer meno Belgičana Auréla Vandendriesscheho, ktorý vyhral pred päťdesiatimi rokmi (1964) náš MMM v Košiciach. Má už 83 rokov, vrele sa organizátorom za prijatie poďakoval, ale do Košíc nepríde. V štafete ho však zastúpi jeho najstarší syn Tony.

Už tradične budú môcť Košičania obdivovať skvelých bežcov z Afriky, ktorí rok čo rok patria k favoritom košického maratónu. Z nich však ani jeden nemá svoj osobný čas lepší než je platný traťový rekord MMM, ktorý v roku 2012 utvoril časom 2:07:01 hod. Keňan Lawrence Kimwetich Kimaiyo. Ale opäť sa v pelotóne predstavia maratónci s výbornými časmi ako Keňania Martin Kiprugut Kosgei, ktorý v tomto roku zabehol v Hannoveri za 2:09:50 hod., Hassan Omanga Mokaya s časom 2:10:47 hod., Emmanuel Sikuku 2:11:20 hod. a Collins Tanui 2:16:31 hod. Okrem nich už tradične nebudú v petolóne chýbať ani Etiópčania Gelgelo Tola Outoya 2:10:53 hod. a Haile Tolossa Bekuma 2:12:29 hod. Na štarte sa zo žien predstavia Etiópčanky Ayelu Lemma Geda s osobným časom 2:29:49 hod., ktorý si utvorila v tomto roku na maratóne v Miláne, kde skončila druhá, ďalej Abebu Gelan Adugna, ktorá má čas 2:33:14 hod. a ich krajanka Meseret Legesse Biratu 2:34:32 hod.

Vytrvalci si pochvaľujú na košickom MMM nezameniteľnú atmosféru, ktorú prináša hudobný maratón. Aj tento rok v spolupráci s košickým rádiom pripravili 12 pódií po celej trati, pričom fanúšikovia sa môžu zapojiť do celého diania aktívne a tešiť sa na malé prekvapenie.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...