Vyhľadávanie:

Opera, ako ju nepoznáme

Opera, ako ju nepoznáme

Projekt šéfdirigenta ŠDK Igora Dohoviča sa teší záujmu účinkujúcich i divákov

Šéfdirigent Štátneho divadla Košice Igor Dohovič, povzbudený minuloročným úspechom projektu Opera, ako ju nepoznáme, naštudoval s mladými ďalšie predstavenie. Opera W. A. Mozarta Bastien a Bastienka mala premiéru v polovici augusta. Netradične, v priestoroch Východoslovenského múzea. Aj to bol autorov úmysel. Po vlaňajšej galérii siahol po múzeu, čím vyjadril úsilie spájať kultúrne inštitúcie. Netradičné priestory bezpochyby prinášajú netradičné zážitky účinkujúcim i divákom.

"Mojím zámerom je sprístupniť mladej generácii svet hudby, ukázať im krásu opery inak, po novom, v tom najlepšom svetle a získať ich pre divadlo a operu," hovorí autor projektu Igor Dohovič. K mladým má blízko. Milovníci dobrej muziky ho poznajú nielen z divadla ako vynikajúceho dirigenta, ale už bezmála desať rokov aj ako hudobného riaditeľa a dirigenta košického komorného sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, v ktorom sa s nasadením jemu vlastným venuje muzikantom - neprofesionálom.

"V nenáročnom predstavení účinkujú sólisti opery a dievčatá a chlapci základných a stredných škôl, ktorých sme vyberali na základe konkurzu. Záujem bol veľký. Príležitosť dostali sedemnásti najlepší. Súčasťou projektu je aj súťaž pre mladých. Vlani si zmerali sily v speve, v tomto roku v kreslení. Témou bolo práve divadlo a opera. Víťazi získali voľné vstupenky na operné predstavenia, majú možnosť nazrieť aj do zákulisia divadla a vidieť, ako sa pripravuje predstavenie."

Myšlienka projektu nadchla talianskeho režiséra Gianni Marrasa a scénografa Davida Amadeia, s ktorými sa Igor Dohovič spoznal v talianskej Bologni, tak, že sa po minuloročnej skúsenosti vrátili do Košíc aj v tomto roku. "Robia to naozaj nezištne, ich jedinou požiadavkou je, aby sa sem letecky dopravili, mali ubytovanie a k dispozícii notový materiál. Rovnako k realizácii pristupujú aj ostatní účinkujúci. Sólisti opery divadla, orchester Musica Iuvenalis, deti. Mojou najväčšou odmenou je, keď vidím, že ich to baví a že robia niečo zmysluplné," hovorí I. Dohovič. "Som veľmi rád, že sa, vďaka podpore U. S. Steel Košice, mohol uskutočniť aj druhý ročník tohto projektu."

Opera Bastien a Bastienka sa do Východoslovenského múzea ešte vráti v najbližších týždňoch. Organizátori plánujú stretnutia s divákmi v septembri a októbri.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...