Vyhľadávanie:

Oslovil ju príbeh Keltov

Oslovil ju príbeh Keltov

V Galérii U. S. Steel Košice vystavuje Zdenka Blońska - Záborská

Otvorenie
Výstavu diel Zdenky Blońskej - Záborskej otvoril viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga.

Zdenka Blońska - Záborská sa Košičanom prihovára samostatnou výstavou po šiestich rokoch. Od štvrtka minulého týždňa sa s jej najnovšou tvorbou môžu zoznámiť návštevníci Galérie U. S. Steel Košice vo vstupnom areáli spoločnosti. Autorka sa prezentuje bezmála sto farebnými dielami menších formátov, ktoré zjednocuje názov výstavy - Môj denník.

"Väčšina dievčat i žien si niekedy písala alebo píše denníky, ktoré odrážajú ich každodenné pocity. U mňa je to podobne. Pravidelne maľujem a moje pocity, zážitky, dojmy sa odrážajú vo farebnej škále obrázkov. Väčšinou sú to optimistické veci, takže tých pekných dní je v mojom živote asi viac. Názov výstavy, ktorá je výberom prác zachytávajúcich obdobie približne roka a pol, je skôr symbolický," hovorí výtvarníčka, ktorá výtvarné vzdelanie získala na VŠ UMPRUM v Prahe, kde študovala knižnú tvorbu a písmo a filmovú a televíznu grafiku. V súčasnosti pôsobí ako stredoškolská pedagogička v Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach ako vedúca oddelenia propagačnej grafiky.

Študenti môžu byť na svoju pedagogičku hrdí, veď ako povedala pri otvorení výstavy kunshistorička Gabriela Haščáková, pedagógovia z pražskej UMPRUM patria dodnes medzi najlepších na svete. "Zdenka má vlastný rukopis, ktorý charakterizuje jej senzitívnu, remeselne dokonale zvládnutú, tvorbu. Myšlienky dokáže ľahko a precízne formulovať. Jej práce pôsobia na diváka pozitívne. Pracuje systematicky, kladie si otázky a prostredníctvom tvorby na ne odpovedá. Denník, ktorým sa prezentuje, umožňuje divákom nájsť, čo hľadajú. Myslím, že v jej tvorbe dozrel čas na to, aby od malých, hoci výpoveďou monumentálnych formátov, prešla k obrazom veľkých rozmerov."

Pri povestnej pracovitosti Zdenky Blońskej - Záborskej sa táto výzva určite zmení na skutočnosť. Aj napriek tomu, že pedagogická práca si vyžaduje množstvo času, snaží sa, ako vraví, naháňať čas. "Chcem toho stihnúť čo najviac. Zaujíma ma všetko. Počítačová grafika, maľba, grafika, kresba... Pomaličky si chystám materiály na veľkorozmerné obrazy. Veľmi holdujem bibliofílii. Postupne si zbieram materiál, možno sa mi podarí predstaviť sa s niečím celkom iným. Niekedy som sa viac venovala aj grafike, znovu sa k nej vraciam a pripravujem si materiály. Najpodstatnejšia je pre mňa v súčasnosti asi maľba, aj keď veľmi inklinujem ku knižnej tvorbe. Nakoniec, učím v škole úžitkového výtvarníctva, takže prichádzam so všetkým do styku, čo mi umožňuje vydať zo seba emócie. Veľmi, veľmi ma teší aj práca so žiakmi."

Z diel, ktoré autorka vybrala pre túto výstavu, sú jej najbližšie obrázky ovplyvnené tematikou keltského obdobia. "Z tejto série je jeden pre mňa zvlášť vzácny a asi aj najvydarenejší. Ťažko by som ho vedela niekedy urobiť inak, zážitky a pocity z prečítaného boli veľmi silné," pristavuje sa pri modrom obrázku pripomínajúcom keltské opevnenie. Ako vraví, k svojim prácam nelipne, všetky sú voľné, zvykne si nechávať iba zo tri z každého obdobia pre prípad nejakej súbornej výstavy, tohto konkrétneho dielka by sa však nevedela vzdať. O Keltoch sa hovorí, že boli odvážni bojovníci, posadnutí vojnou, milovali boj a dobrodružstvo, rovnako ako zábavu a hodovanie. Podľa niektorých zdrojov to však boli aj romantici a mystici. Mali tvorivé schopnosti a s ich potomkami ich spája láska k poézii, slovu a hudbe. S hudbou sú pevne zviazané aj všetky obrázky Zdenky Blońskej - Záborskej. Ako vraví, tak ako rôznorodá hudba oslovuje ľudí rôznorodo, rovnako pôsobia aj výtvarné diela. Niekomu sú bližšie diela starých majstrov, iní inklinujú k modernejšiemu abstraktnému umeniu, ktoré dokáže osloviť svojou farebnosťou. Práve tejto kategórie sú aj práce, ktoré ponúka divákom v Galérii U. S. Steel Košice.

Výstavu, za prítomnosti početných priateľov a hostí autorky, slávnostne otvoril viceprezident U. S. Steel Košice pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga. Pre verejnosť je sprístupnená do 24. marca 2005 denne od pol deviatej do šestnástej hodiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...