Vyhľadávanie:

Otvárací koncert už na budúci týždeň

Otvárací koncert už na budúci týždeň

Jubilejný 50. ročník Košickej hudobnej jari v znamení hodnotných koncertov

Otvárací koncert jubilejného 50. ročníka Košickej hudobnej jari zaznie už na budúci týždeň. Štátna filharmónia Košice, ktorá prevzala organizáciu tohto významného kultúrno - spoločenského podujatia v roku 1991, pripravila pre milovníkov hudobného umenia dramaturgicky hodnotný a pestrý program. Predstavia sa vynikajúci umelci, porovnateľní so svetovou elitou.

Z bohatého programu aspoň niekoľko zaujímavostí. Vo štvrtok 28. apríla sa predstavia v Dome umenia dvaja sólisti, huslista Dalibor Karvay, ktorý bude hrať Čajkovského Husľový koncert a vynikajúca ukrajinská rodáčka speváčka Alina Gurina (alt), ktorá sa predstaví v málo uvádzanej verzii Čarodejnej lásky Manuela de Fallu. Koncert, na ktorom zaznie i Španielska rapsódia Maurica Ravela, diriguje Oliver Dohnányi, šéfdirigent opery Národného divadla v Prahe. Beethovenova Symfónia č. 3 Eroica a Prokofievov Koncert pre klavír a orchester č. 3 zaznejú v podaní Štátnej filharmónie Košice a sólistu, mladého amerického klaviristu Andrew von Oeyena, 6. mája. Dirigovať bude Martin Turnovský z Českej republiky.

Vrcholom festivalu bude bezpochyby, ako uviedla na včerajšej tlačovej besede dramaturgička Mária Kornuciková, koncert 12. mája, na ktorom odznie Verdiho Requiem. Účinkujú vynikajúci sólisti - Lada Biriucov (soprán), Jolana Fogašová (mezzosoprán), Jean-Pierre Furlan (tenor), Peter Mikuláš (bas), Maďarský filharmonický zbor. Štátnu filharmóniu Košice diriguje Jerzy Swoboda. Na záver festivalu 27. mája vystúpi Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor so sólistami. Na programe večera bude Beethovenov Koncert pre klavír a orchester č. 3 a Requiem W. A. Mozarta.

Košičania sa môžu tešiť i na Miškovecký symfonický orchester, speváčku a huslistku Ivu Bittovú, Moyzesovo kvarteto a ďalších umelcov. Hudobná jar zavíta tiež do Spišskej Novej Vsi a Humenného, kde sa uskutočnia v máji dva koncerty. Súčasťou festivalu bude i workshop na tému bohatstva barokovej hudby a medzinárodná konferencia Pearle (Európska liga asociácií zamestnávateľov v sektore živého umenia). Milovníkom opery bude patriť predstavenie Carmen v košickom Štátnom divadle.

Chýbať nebude ani tradičný literárno - hudobný večer. Predfestivalové popoludnie (27. 4.) je venované vernisáži výstav dvoch akademických maliarov - Andreja Smoláka a Viktora Šefčíka. Súčasťou podujatia bude komorný koncert. Informoval riaditeľ ŠFK Július Klein. U. S. Steel Košice je aj v tomto roku generálnym reklamným partnerom Košickej hudobnej jari.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...