Vyhľadávanie:

Otvorme srdcia dokorán a vpusťme dnu nehu a nádej

Otvorme srdcia dokorán a vpusťme dnu nehu a nádej

Blížia sa najkrajšie sviatky roka, príďte nasať vianočnú atmosféru na Hlavnú

Aj u vás už rozvoniavajú medovníčky a kuchyňou sa šíri vôňa vanilky a škorice? Máte už všetko napečené a pripravené na sviatky pokoja a radosti? Alebo nie? Nič to. Vyhnite sa stresu, lebo Vianoce nie sú o ňom. Lepšie povedané, nemali by byť. Čo na tom, že nemáte všetko tip-top! Hlavne že bude rodina pokope alebo sviatky strávite s ľuďmi, ktorí sú vám srdcu blízki. A napokon ani samota nie je nič svetabôľne. Veď koľkokrát sa cítime sami v dave medzi desiatkami ľudí? Pokúsme sa otvoriť v tomto predvianočnom čase svoje srdcia dokorán a vpustiť dnu nehu, nádej, kúsok skromnosti a pokory... A pozerať sa na svet navôkol trochu inými, nie uponáhľanými očami. Možno uvidíme viac bolesti, ale aj radosti z vecí, ktorým inak neprikladáme ktovie aký význam... Mimochodom, ochutnali ste už čaro Košických Vianoc? Že nie? Čo vám v tom bráni? Nechajte všetko po robote tak a vyberte sa na Hlavnú ulicu. A keď už tam budete, príďte si po sladkú čokoládku do nášho charitatívneho stánku, ktorý stojí hneď vedľa súsošia Immaculata, blízko známej cukrárne. Prezentujú sa v ňom neziskovky, ktorým môžete pomôcť aj vy.

Svoju premiéru v stánku už má za sebou aj Gréckokatolícka charita Prešov. Určite ste už o nej počuli. My sme chvíľu s jej zástupcami, Michalom Kallom a terénnym sociálnym pracovníkom Štefanom Ráczom, strávili a dozvedeli sa veľa zaujímavého. Napríklad aj to, že charita vyvíja rôznorodé sociálne, zdravotné, humanitárne a vzdelávacie aktivity a že do portfólia jej klientely patria drogovo a inak závislí ľudia, ľudia po výkone trestu v nápravno-výchovnom ústave, odchovanci detských domovov, ľudia žijúci priamo na ulici, potom tí, ktorí potrebujú domácu opatrovateľskú starostlivosť a tiež seniori. Michal, pôsobiaci v Centre sociálno-poradenských služieb vravel, že v tomto období narastá počet klientov charity z radov odchovancov detských domovov. "Práca s nimi je komplikovaná, aj keď každý prípad je iný. Mnohokrát im chýbajú základné zručnosti na "prežitie" v dnešnom svete. Viacerí si neuvedomujú hodnotu peňazí, neplánujú, žijú zo dňa na deň. A aj keď dostanú sociálnu dávku, zvyčajne im vydrží dva tri dni. Snažíme sa im nájsť nejaké vhodné zamestnanie a vo väčšine prípadov sa nám to aj podarí. Ale vždy je to niekde v zahraničí a aj s ubytovaním." Michala priviedla k jeho práci, čo ako to znie absurdne, osobná skúsenosť so závislosťou. Dostal sa z nej aj vďaka ľuďom z Gréckokatolickej charity, ktorí mu v nej ponúkli prácu. Robí ju už sedemnásť rokov, momentálne je vedúcim ambulantných služieb a darí sa mu. Uspokojuje ho? "Ak sa nám za rok podarí dostať z marazmu čo i len jedného závislého človeka, je to výhra. Bez nášho zásahu by im ostávali možno len dva týždne života. Ide naozaj o závažné prípady... človek je zmierený s tým, že svoj život ukončí, v živote na ulici podvedome čaká, kedy príde koniec. My sa ho snažíme dostať späť..." A čo keď sa nedarí, ako neúspechy ľudia z charity znášajú? Michal povedal, že vtedy je dôležité disponovať pocitom satisfakcie z iných prípadov. "Ten vás drží. Pokiaľ by ste nedostávali spätnú väzbu, neboli ďalej motivovaní, vyhoreli by ste. Pre každého z nás je satisfakciou niečo iné. Niekomu napríklad stačí, keď človek, o ktorého sa stará, do charity príde a dá si polievku." Pri stánku sa v to skoré popoludnie pristavovali mladí, no najmä tí skôr narodení. Nejeden z nich sa s peniažkami podelil a zobral si na pamiatku nejakú drobnosť. Vyrobili ich v rámci pracovnej terapie klienti Gréckokatolíckej charity Prešov. Výťažok zo zbierky poslúži na nákup ďalšieho potrebného materiálu. "Príležitosť, ktorú sme dostali zo strany takého silného podniku, akým je ten váš, ktorý zamestnáva na východe Slovenska tisícky ľudí, si veľmi ceníme. Rovnako ako prístup kompetentných a vybavenie stánku. Ďakujeme," rozlúčili sa s nami Prešovčania.

Chod stánku pomáhajú zabezpečovať okrem zamestnancov z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy aj študenti zaradení do štipendijného programu spoločnosti a dobrovoľníci z radov zamestnancov U. S. Steel Košice. Prečo neváhajú venovať svoj voľný čas pre iných? S akými reakciami verejnosti sa stretli? Predáčka cestnej dopravy Viera Hvozdíková pomáha v stánku pravidelne, v tomto roku absolvovala už svoju tretiu službu. "Slúžila som s milými ľuďmi z neinvestičného fondu Šanca, ktorých som si vybrala aj preto, že som na Opatovskú chodila istý čas na návštevy, keďže tamojšie zariadenie navštevoval môj zdravotne ťažko postihnutý synovec," prezradila nám. "Stretli sme sa s rôznymi reakciami. Mňa tešilo, že ľudí zaujímalo pre koho v ten deň nazbierané peniažky pôjdu a chceli vedieť niečo bližšie a podrobnejšie o škole na Opatovskej. Prispeli radi a s pochopením." Rovnako tretí raz pomáhala prezentovať aktivity Ligy proti rakovine Janka Ferenčuhová, asistentka kancelárie viceprezidenta pre inžinierske činnosti a inováciu. "Snažím sa podporiť všetky aktivity zamerané na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám," vysvetlila svoj počin. "Navyše, beriem to ako milé stretnutia s kolegami a priateľmi v predvianočnom čase," dodala a neopomenula pochváliť organizáciu služieb v stánku, plánovanie počas dňa, občerstvenie i to, že organizátori mysleli aj na to, aby bolo ľuďom vo vnútri teplo. Technická špecialistka z BSC Zita Hromotová je psičkárkou. Do útulku Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov pri Haniske chodí pomáhať aj počas dní dobrovoľníkov U. S. Steel Košice. Nečudo teda, že keď sa únia v stánku prezentovala, nechýbala pri tom. "Ľudia boli milí, niektorí nechceli za príspevok ani drobné darčeky," konštatovala. "Som rada, že spoločnosť U. S. Steel Košice podporuje takýmto spôsobom neziskové organizácie, ktoré často nemajú prostriedky ani na základné fungovanie. Prezentáciou v stánku sa dostávajú do povedomia verejnosti a ľudia im môžu prispieť na ich prospešnú činnosť a aktivity. Táto charita je adresná a to je asi jej najväčšia výhoda."

Od dnes do nedele 22. decembra sa ešte v stánku vystrieda päť neziskových organizácií. Okrem Psychosociálneho centra a Základnej umeleckej školy Kováčska aj Občianske združenie ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj, ArtEst - polyestetické vzdelávanie znevýhodnenej mládeže a Občianske združenie Usmej sa na mňa Košice. Ak sa chcete o ich činnosti a verejnoprospešných aktivitách dozvedieť viac, pristavte sa pri nich.... Pokojné Vianoce!

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...