Vyhľadávanie:

Oživené spomienky jubilea

Oživené spomienky jubilea

Na galavečere s hokejovými legendami ocenili osobnosti a pokrstili knihu k 90. výročiu ľadového hokeja v Košiciach

Košický hokej bol neoddeliteľnou súčasťou mnohých významných úspechov nielen na národnej, ale aj na medzinárodnej úrovni. Tento šport v Košiciach jubiluje, keďže historické záznamy uvádzajú, že dňa 18. decembra 1921 sa v našom meste odohral prvý hokejový zápas. Oslavy jeho 90. výročia sa v metropole východu konajú v dvoch etapách. Tou prvou bol Galevečer s legendami, ktorý sa konal v sobotu 26. novembra 2011 v priestoroch Historickej radnice, kde si pozvaní bývalí hráči, tréneri a funkcionári pripomenuli bohatú históriu košického hokeja. Prítomný bol aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček, ktorý na galavečere okrem iného povedal: "Košický hokej sa zapísal do histórie tohto športu veľkými písmenami. Vždy patril k pilierom nášho hokeja, či už to bolo vo federálnej, alebo v našej slovenskej ére. Svoje dominantné postavenie potvrdil ziskom dvoch federálnych a šiestich slovenských titulov, z nich tri si Košičania vybojovali v ostatných troch sezónach. Je potešiteľné, že z košického prostredia vzišlo obrovské množstvo kvalitných funkcionárov, trénerov i hráčov, ktorí pomáhali šíriť dobré meno slovenského hokeja po celom svete."

Súčasťou slávnostného programu bolo udeľovanie cien najväčším osobnostiam rôznych generácií, ktoré sa pričinili o rozvoj hokeja v našom meste. Osemnásť z nich si prevzalo z rúk primátora Košíc Richarda Rašiho, prezidenta HC Košice Vladimíra Jacka a viceprezidenta spoločnosti U. S. Steel Košice Marka G. Tablera pamätné plakety. Ocenení boli Miloslav Klíma, Zdeněk Kosina, Ján Selvek, Jozef Franc, František Reich, Bedřich Brunclík, Ivan Labanský, Peter Bondra, Zdenko Trebuľa, Jiří Holeček, Ľudmila Miľovčíková, Rudolf Lauff, Jozef Jarkovský, Ľudovít Striha, Dušan Vilém, John H. Goodish, Vincent Lukáč a Igor Liba.

Na galavečere uviedli do života a ľadom zo Steel arény pokrstili aj novú publikáciu s názvom 90 rokov hokeja v Košiciach, ktorej autorom je Vojtech Petty. "S číslom 90 sa mi spája mnoho vecí a prvou z nich je deviatka v tomto čísle. Tá symbolizuje Ladislava Trojáka, ktorého dres s číslom 9 visí pod stropom Steel arény. Bol to človek, ktorý v minulosti odštartoval hokejový boom v Košiciach a získal ako prvý Slovák aj Košičan titul majstra sveta," podotkol na margo okrúhleho jubilea prezident HC Košice Vladimír Jacko a dodal: "Určite sa nájdu aj ďalšie hokejové osobnosti, ktoré boli počas deväťdesiatich rokov pri úspechoch košického hokeja a musíme ich zaradiť na tie najvyššie priečky. Nechcem nikoho uraziť, ale vymenovať všetkých by bolo veľmi zdĺhavé. Zaslúžia si však náš obdiv, úctu a vďaku. Každá doba mala svoje čaro a ťažko niektorú uprednostniť. Zabudnúť sa určite nedá ani na éru VSŽ, ale aj novodobá história je plná úspechov a určite sa nezabudne napríklad ani na zlatý hetrik košického hokeja."

Medzi ocenenými boli aj Zdeněk Kosina, od roku 1963 zamestnanec závodu Koksovňa. Od roku 1978 pracoval v TJ VSŽ, kde vykonával funkciu hospodára hokejového klubu, neskôr sa stal kustódom prvoligistov. "S takýmto ocenením som vôbec nerátal. Teší ma, že som sa po rokoch mohol stretnúť s bývalými hráčmi, s ktorými som zažil ich najväčšie úspechy v podobe majstrovských titulov. Vždy som sa snažil pripraviť výstroj i hokejky k ich spokojnosti, aby mohli na ľade odviesť tie najlepšie výkony." Pamätnú plaketu si prevzal aj ďalší železiar, bývalý prvoligový hráč, teraz tréner mládeže v HC Košice Jozef Franc. Ten už 21 rokov pracuje v divíznom závode Oceliareň, ktorého dres niekoľko rokov obliekal v hokejových majstrovstvách USSK. "Toto ocenenie som skutočne nečakal. O to viac ma to príjemne prekvapilo," neskrýval radosť J. Franc a na chvíle, keď si obliekal ligový dres železiarov, spomína takto: "V mužstve VSŽ som hral od roku 1981 do roku 1986. A práve v tom roku, keď moji bývalí spoluhráči získali prvý titul majstra Československa, som prestúpil do Zvolena. Takže som ostal bez medaily. Hokej som aktívne hral až do tridsiatky. Odvtedy vedú moje cesty po trénerskej dráhe. Venujem sa výchove najmladších hokejistov v prípravke. Pri hokeji som už štyridsať rokov, za ten čas sa veľmi veľa zmenilo. Bola iná doba, my sme sa chceli v športe realizovať, nič iné nás nezaťažovalo, žiadne technické vymoženosti. Pokiaľ budem fit a zdravie mi dovolí, vynasnažím sa naďalej venovať výchove hokejových talentov v klube."

Oslavy deväťdesiatin košického hokeja vyvrcholia v nedeľu 18. decembra 2011. Pre fanúšikov i verejnosť je o 17. hodine pri Immaculate na Hlavnej ulici pripravený hudobný galaprogram a večer o 19.30 hod. sa v Steel aréne uskutoční extraligový zápas HC Košice - Poprad. Obidve mužstvá nastúpia na ľad v retrodresoch.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...