Vyhľadávanie:

Padli dva rekordy

Padli dva rekordy

V 86. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach zvíťazili Keňan Chesire a Ukrajinka Burkovská

V nedeľu 4. októbra, keď sa v Košiciach konal už 86. ročník Medzinárodného maratónu mieru, padli hneď dva rekordy. Nielen ženský traťový, ktorý časom 2:30:50 hod. utvorila Olena Burkovská z Ukrajiny, ale aj účastnícky. Po prvý raz v histórii košických maratónov bola prekonaná hranica päť tisíc účastníkov. Na štart maratónu, polmaratónu, pretekov korčuliarov a iných súťaží jednotlivcov a kolektívov sa postavilo 5 074 vytrvalcov z 38 krajín sveta.

Do tretice sa do listiny rekordov nezapísal jedine víťaz mužskej kategórie v maratóne Jacob Kipkorir Chesire z Kene, ktorý neprekonal traťový rekord. Cieľom prebehol v čase 2:10:59 hod. a za traťovým rekordom svojho krajana Wiliama Biamu z roku 2007 zaostal o minútu a šesť sekúnd (2:09:53 hod.).

Jedenásť afrických vytrvalcov sa od štartu na trať vydalo pokope a vytvorili vedúcu skupinku. Takto, plece pri pleci, bežali celé prvé kolo. Na obrátke mali na polovičnej trati sľubný čas 1:04:18 hod. a všetko klapalo podľa vopred vytýčenej stratégie. Medzi favoritov na umiestnenie v prvej desiatke patril aj slovenský reprezentant v maratóne, náš spolupracovník z U. S. Steel Košice, zamestnanec DZ Energetika Imrich Pástor. Tomu pomáhal v prvom kole udržiavať tempo jeho klubový kolega z TJ Obal servis Košice, neskorší víťaz v polmaratóne Miroslav Vanko. Na obrátke bol Pástor na 13. mieste časom 1:09:45 hod. Až po obrátke sa čelo pretekov začalo trhať na menšie skupiny. Niektorí africkí bežci nestačili rýchlemu tempu a na čele sa vytvorila trojčlenná skupinka, v ktorej boli dvaja Keňania, Wiliam Rotich Todoo a Jacob Kipkorir Chesire, spolu s nimi držal krok aj Shume Hailu Legese z Etiópie. Na 34. kilometri sa Chesire odhodlal k trháku a tento jeho nástup už nikto nezachytil. Na trati bojoval s časom len sám, čo jeho tempo samozrejme spomalilo a to aj napriek tomu, že ho na posledných dvoch kilometroch na Komenského i na Hlavnej ulici mohutne povzbudzovali diváci. I tak dosiahol skvelý výkon. Čas pod 2:11:00 hod. má svetovú úroveň.

Úspech na maratónskej trati slávila debutantka Olena Burkovská z Ukrajiny. Jej premiérový štart na košickej trati bol úspešný, keď časom 2:30:50 hod. zlepšila dvadsať rokov starý traťový rekord o 38 sekúnd, ktorý od roku 1989 časom 2:31:28 hod. držala Alena Peterková.

V pestrofarebnom pelotóne mala reprezentantov aj U. S. Steel Košice. Či už v maratóne, polmaratóne, ale aj v pretekoch inline korčuliarov, alebo v minimaratóne. Po dvadsiatich ôsmich rokoch sa na košickú trať postavil aj viceprezident pre technológiu Vladimír Jacko. Tentoraz si vyskúšal minimaratón, ale na budúci rok plánuje prekonať dlhšiu trať. "V každom prípade si nechcem nechať ujsť tú úžasnú atmosféru, keď sa povzbudzovaniu na trati dostáva nielen favoritom, ale všetkým účastníkom behov," dodal V. Jacko v cieli.

V maratóne dobehol Imrich Pástor na 10. mieste časom 2:28:35 hod. a vybojoval si už tretí titul majstra Slovenska v maratónskom behu za sebou. Chcel dosiahnuť lepší čas, ale nešlo to. "Neposlúchali ma nohy. Už od štartu som cítil, že zabehnúť maratón pod 2:20 hod. sa v nedeľu nedá. Absolútne to nešlo, nebol to môj deň, na trati som sa celý čas trápil. Snažil som sa už len dobehnúť do cieľa. Vzhľadom na pocity, ktoré po takomto ťažkom behu, keď ma v závere chytali kŕče do nôh, mám, som so sebou spokojný. Veľmi mi pomohli diváci na trati, ktorí ma najmä v záverečných dvoch kilometroch veľmi intenzívne povzbudzovali," zhodnotil svoj maratónsky beh I. Pástor.

Za ním sa vo výsledkovej listine maratónu na 20. mieste umiestnil Jozef Sciranko časom 2:47:40 hod. a v prvej päťdesiatke štartujúcich skončil z Obal servisu Košice na 45. mieste Radomír Ivaňák, ktorý mal čas 2:58:37 hod. a na 48. mieste Ján Tirpák časom 2:59:46 hod. Medzi ženami skončila členka bežeckého klubu Steel Košice Zuzana Korotvičková časom 3:08:53 hod. na 7. mieste, ale v rámci slovenského šampionátu si v maratónskom behu vybojovala striebornú priečku za víťaznou majsterkou Slovenska Ingrid Petnuchovou z Bardejova. Z ďalších našich bežkýň sa Erika Billá umiestnila časom 3:31:41 hod. na 11. mieste medzi ženami, ale v kategórii nad 40 rokov skončila v rámci slovenského šampionátu na 2. mieste. Podobne na druhej priečke skončila v kategórii nad 50 rokov aj Alžbeta Tiszová. Tá však časom 3:35:54 hod. obsadila v konečnom poradí žien 15. miesto.

V polmaratóne už tradične zvíťazil Miroslav Vanko z Obal servisu Košice, ktorý mal v cieli čas 1:09:53 hod., na 2. mieste skončil jeho klubový kolega Jozef Urban 1:12:39 hod. a na 6. mieste sa umiestnil ďalší bežec z Obal servisu Košice Peter Kohút časom 1:18:26 hod. Zo železiarov obsadil 38. miesto Pavol Haky, ktorý mal čas 1:25:54 hod. a v prvej päťdesiatke štartujúcich skončil na 49. mieste Branislav Klobošič časom 1:28:07 hod.

Zo žien bola na polmaratónskej trati najlepšia Katarína Bérešová z Obal servisu Košice, ktorá zvíťazila časom 1:17:34 hod. Z našich sa Katarína Azariová umiestnila časom 1:44:15 hod. na 22. mieste. Medzi 257 štartujúcimi inline korčuliarmi boli aj naši železiari. Najlepšie z mužov skončil Juraj Hudák časom 46:57 min. na 46. mieste, zo žien Lucia Petrovičová obsadila časom 46:24 min. 8. miesto.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...