Vyhľadávanie:

Padol účastnícky rekord

Padol účastnícky rekord

V nedeľu 3. októbra o 9. hodine odštartujú 87. ročník MMM v Košiciach

Organizátori košického MMM sú spokojní. Štyri dni pred štartom 87. ročníka najstaršieho maratónu v Európe, ktorého generálnym partnerom je spoločnosť U. S. Steel Košice, sa prihlásilo vyše 5 300 vytrvalcov z 36 krajín. Keďže vlani bola po prvý raz prekonaná päť tisícová hranica účastníkov podujatia v počte 5 074, v tomto roku padol účastnícky rekord. Symbolom najstaršieho maratónu na európskom kontinente je bronzová socha maratónca, ktorá je osadená na mramorovom podstavci pri múzeu a podľa nej je pomenované aj Námestie Maratónu mieru v Košiciach.

Sochu s názvom Posol víťazstva, vytvoril košický akademický sochár Arpád Račko. V tomto roku Košičania oslavujú jej okrúhle, 50-ročné jubileum. Na svoje dielo, ktoré patrí medzi dominanty mesta, je čulý osemdesiatnik A. Račko právom hrdý. Okomentoval ho slovami: "Som veľmi rád, že som od organizátorov dostal túto jedinečnú ponuku. Som hrdý na to, že Košice majú taký symbol. Dnes má každé väčšie mesto vo svete maratón. Ale sochu majú iba Košice. V minulosti ma oslovili aj Angličania, aby som odlial kópiu Posla víťazstva a inštaloval ju aj v Londýne. Odmietol som. Sochu maratónca som urobil pre Košice a musí ostať jediná a jedinečná na svete."

Desať rokov na Slovensku, desať rokov s maratónom. Spoločnosť U. S. Steel Košice, oslavujúca v tomto roku desiate výročie svojho pôsobenia na Slovensku, stojí rovnako dlhý čas pri košickom MMM ako jeho generálny partner. Aj to je jeden z dôvodov, prečo populárny minimaratón ponesie v tomto roku názov U. S. Steel Family Run. Všetci veria, že spolu s masou pohybu chtivých Košičanov to budú práve zamestnanci našej firmy a ich rodinní príslušníci, kto bude tvoriť podstatnú časť dvojtisícového štartového poľa tejto obľúbenej disciplíny. Na štarte nebude, podobne ako vlani, ani teraz chýbať prezident našej spoločnosti George F. Babcoke, ktorému organizátori MMM na znak dobrej spolupráce odovzdali minulý týždeň na tlačovej konferencii pamätnú plaketu s fotografiou bežcov minimaratónu.

Maratónske ulice v Košiciach budú opäť plné hudby a tanca. Hudobný festival prináša divákom, účastníkom behu i návštevníkom mesta zaujímavý sprievodný program. Na mnohých miestach budú tak ako po iné roky hudobné pódia, z ktorých sa bude šíriť pozitívna energia na všetky strany. Najznámejšie hudobné skupiny sa predstavia na Námestí maratónu mieru, na Komenského ulici pri pivárni Kambridž, pri hoteli Centrum i pri pivárni na Kukučínovej ulici.

Medzi prihlásenými pretekármi sú ďalší africkí bežci z Kene a Etiópie, ktorí, podľa ich osobných časov, patria k najväčším favoritom na víťazstvo. Jedným z nich je Keňan Peter Kiplagat Chebet, ktorý sa hrdí výborným časom 2:08:43 hod. z Chicaga, kde v roku 2003 skončil na 4. mieste. Pod 2:09 zabehol už aj jeho krajan Naibei Solomon Bushendich. Ten časom 2:08:52 hod. vyhral v roku 2006 jeden z najväčších maratónov sveta v holandskom Amsterdame. Na štart v Košiciach by sa chcel postaviť jeho vlaňajší víťaz Jacob Kipkorir Chesire z Kene. Pretože v poslednom čase kvôli zraneniu vypadol z tréningu, o jeho štarte rozhodnú priaznivé testy. Maratónsku premiéru v Košiciach absolvuje mladý, 21-ročný kenský bežec Kipkoech Ruto. Jeho výborný čas na polmaratónskej trati 1:02:34 hod., ktorý dosiahol vlani v Nairobi, nasvedčuje, že by sa mohol umiestniť medzi najlepšími. Zo žien si organizátori veľa sľubujú od 24-ročnej Etiópčanky Gishu Mindaye Tilahun. Táto ambiciózna maratónkyňa zvíťazila v roku 2006 na maratóne v Rotterdame časom 2:28:30 hod. a určite bude chcieť atakovať hranicu 2:30 hod. aj v Košiciach.

Podobne ako v uplynulých rokoch, aj teraz sa na košickej maratónskej trati budú konať majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu. Najväčším ašpirantom na prvenstvo je zamestnanec DZ Energetika, člen klubu Obal servis Košice, Imrich Pástor. Pred troma rokmi prekvapil na MMM výborným šiestym miestom i osobným časom 2:21:59 hod. Ako sám povedal, v tomto roku je dobre pripravený. "Mám natrénované, prvý raz som v zime absolvoval kvalitné sústredenie v Čiernej hore, desať dní som bol na sústredení v Tatrách i na rehabilitácii v kúpeľoch Číž. Po prvý raz v mojej kariére bol všade so mnou tréner Pavol Madár a môžem povedať, že v príprave sme urobili maximum," povedal pred štartom náš najlepší maratónec. Imrich Pástor je trojnásobným majstrom Slovenska v maratónskom behu a svoju zbierku by chcel v nedeľu rozšíriť na štyri tituly.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...