Vyhľadávanie:

Patrí im naša úcta

Patrí im naša úcta

Bezpríspevkoví darcovia krvi žijú medzi nami

Darca
Medzi mnohonásobných darcov krvi v DZ Doprava patrí i Peter Ambriško (vľavo). Vzácnu tekutinu daroval už 61-krát. Za šľachetnosť mu ďakuje predseda ZO OZ METALURG Doprava Peter Pasternák.

Ráno ako každé iné, do budovy nemocnice vchádzajú ľudia. Zaujímavé je však v tom, že idú na transfúzne oddelenie a sú to darcovia. Vstúpia do objektu, vyberú si svoj záznam a potom sa podrobia odberom na vyšetrenia. Až keď je všetko v poriadku, "ide sa na ostro". Pravidelní darcovia z divízneho závodu Doprava U. S. Steel Košice kolotoč rána na "transfúzkach" poznajú a prijímajú ho s porozumením. Prichádzajú ponúknuť čosi zo seba - krv.

V súčasnej uponáhľanej dobe si nestíhame uvedomiť, že to môžeme byť my sami, alebo niekto z našich blízkych, kto bude potrebovať túto nenahraditeľnú tekutinu. Našťastie, bezpríspevkoví darcovia žijú medzi nami a patrí im naša úcta. Preto Základná organizácia OZ METALURG Doprava U. S. Steel Košice, za účasti zástupcov vedenia divízneho závodu, každoročne organizuje stretnutie dopravárov - darcov krvi. V závere uplynulého týždňa sa ich stretlo takmer stotridsať. Finančný dar, každému po 300 korún, od odborovej organizácie, je len malým ocenením ich šľachetného činu.

Najväčšia hodnota, ktorú máme, je život, zdôraznil na stretnutí odborový predák Peter Pasternák. Buďme realisti - v polohe človeka odkázaného na pomoc sa môže ocitnúť ktokoľvek. Aj preto je téma darcovstva krvi stále aktuálna. Krv je až veľmi dokonalá a nie je možné ju komplexne nahradiť. Vyjadrením uznania pre bezpríspevkových darcov je získanie plakiet profesora MUDr. Janského. Udeľujú sa po dosiahnutí určeného počtu odberov. Časový interval, za ktorý možno získať niektorú z plakiet, sa líši - dosiahnuť zlatú trvá roky. A hoci by si to zaslúžili všetci zúčastnení, z priestorových dôvodov spomenieme iba dlhoročných darcov krvi. Nositeľmi striebornej Janského plakety z DZ Doprava U. S. Steel Košice sú Július Džobák, Lukáš Weiszer, Milan Seman, Vladimír Mikula a Ján Šlauka. "Zlatí" sú Ján Korba, Juraj Demeter, Miroslav Feťko, Jozef Prekop, Andrej Genčúr, Peter Ambriško, Ľubomír Kailing a Miroslav Kandra.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...