Vyhľadávanie:

Peniaze venované deťom nikdy nie sú stratené

Peniaze venované deťom nikdy nie sú stratené

Na návšteve v Detskom domove v Dobšinej

Detský domov Dobšiná
Mary Ann Connorová s chovancom Detského domova v Dobšinej pri sledovaní kultúrneho programu. Deti hosťom zatancovali, zaspievali i zarecitovali.

Manželka prezidenta U. S. Steel Košice Phyllis Navettová spolu s Mary Ann Connorovou zavítali krátko pred sviatkami aj do Detského domova v Dobšinej. Deti sa na ne vyslovene tešili. Samé ich ponúkali kávou, čajom i drobným občerstvením. Neváhali vziať ich za ruky a ukázať im vlastnú izbu. Pochválili sa svojím kuchárskym umením. Venovali im vlastnoručne vyšité obrúsky a obrazy. Zaspievali, zarecitovali i zatancovali. Spolu sa fotili pod vianočným stromčekom. Bolo to naozaj srdečné stretnutie.

"Peniaze venované deťom, nie sú nikdy stratené. Deti sú naša budúcnosť," povedala pani Navettová, keď odovzdávala riaditeľke Amálii Fundjovej symbolický šek v hodnote 100 000 Sk. Sľúbila, že ich ešte navštívi.

"Boli u nás dobrí ľudia s dobrým srdcom," povedal nám 16 - ročný Marek, keď sme sa lúčili. A už sa tešil, že si spolu s ostatnými chalanmi zahrá hokej...

Riaditeľka domova svoje problémy s 54 deťmi neskrývala. Utvrdila nás v tom, že ich majú všetky detské domovy, keďže prechádzajú na tzv. rodinný typ. Všade prebiehajú rekonštrukčné práce, nakupujú sa nové nehnuteľnosti. Vychovávatelia vedú deti k samostatnosti. Sociálne problémy rodín a nezamestnanosť spôsobujú, že do detských domovov prichádza stále viac detí. V Dobšinej sú aj súrodenci, ktorých rodičia síce žijú, ale nedokážu sa o ne postarať. Zamestnancom týchto domovov záleží na tom, aby deti získali aspoň úplné stredné vzdelanie. Sú pyšní na tých pár vysokoškolákov, ktorých majú. Adopcie a poručníctvo sú pre nich rovnako prioritné. Uskutočnili sa už aj medzištátne adopcie. V tomto roku našli troj- a štvorročné deti svoje nové mamy a otcov hlavne v Taliansku a Francúzsku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...