Vyhľadávanie:

PET fľaše nemusia byť odpadom

PET fľaše nemusia byť odpadom

Fľaše z polyethylénu tereftalátu či jednoduchšie PET fľaše nemusia byť odpadom hromadiacim sa na skládkach. Tento obalový polyester sa totiž dá celkom dobre recyklovať. Po triedenom zbere sa lisuje do balíkov, vo firmách, ktoré sa zaoberajú ich ďalším spracovaním, z nich vyrábajú napríklad duté vlákna, technické pásky, fólie a rôzne stavebné materiály. Skrátka PET fľaše sú odpadom iba vtedy, ak ich vyhodíme do kontajnera s bežným komunálnym odpadom alebo pohodíme voľne v prírode.

V spoločnosti U. S. Steel Košice sme systematický triedený zber PET fliaš a obalov z ochranných nápojov zaviedli pred dvomi rokmi. "Vykonávala ho na základe dohody až do vlaňajšieho novembra firma Marius Pedersen," informuje Peter Labaš, manažér pre odpady z útvaru GM pre environment. "Za ten čas sme vo fabrike vyzbierali 51 ton plastových fliaš. Ďalšie štyri tony po uzatvorení nového zmluvného vzťahu so spoločnosťou AVE - V.O.D.S. - odpadové hospodárstvo Košice. Počty zberných nádob sa postupne zvyšovali. V súčasnosti na triedený zber slúži v areáloch výrobných prevádzok našej spoločnosti vyše tristo 240-litrových nádob a viac než stodvadsať 1 100-litrových." Vyprázdňujú ich raz týždenne. Zatiaľ. Ak bude v budúcnosti treba, aj častejšie, alebo naopak, na menej vyťažených zberných miestach raz za dva týždne.

"Doterajší zber PET fliaš," dodáva Peter Labaš, "rozširujeme z výrobných prevádzok aj do administratívnych budov. V spolupráci s Hospodárskou správou určíme v týchto objektoch vhodné miesta pre malé šesťdesiat litrové zberné nádoby. K nim v budúcnosti postupne pribudnú aj špeciálne prístroje na lisovanie PET fliaš , vďaka ktorým sa objem odpadu výrazne zníži. Päť lisov sme už na skúšku rozmiestnili v hlavnej administratívnej budove a budove Vonkajších vzťahov."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...