Vyhľadávanie:

Počet maratóncov stúpa

Počet maratóncov stúpa

V poradí už tretia tlačová konferencia k Medzinárodnému maratónu mieru sa konala včera v hoteli Slovan, na ktorej boli prítomní aj pozvaní hostia, tréner vytrvalcov Obal-Servis Košice Pavol Madár a maratónec Marcel Matanin. Počet prihlásených pretekárov na maratón, polmaratón, vozíčkárov, korčuliarov a handbikerov opäť stúpol. Ku dňu 18. septembra je to už spolu aj s bežcami minimaratónu 2744 účastníkov.

Rekordná je účasť zahraničných vytrvalcov, z 31 krajín sa ich prihlásilo 413. So statusom pozvaného pretekára sa na štart postaví spolu 20 pretekárov (14 mužov a 6 žien). V mužskom poli je 10 maratóncov s osobnými časmi na úrovni 2:15 h. a lepším, u žien 5 bežkýň s lepším časom než 2:40 h. Z ďalších zahraničných pretekárov sú to David Cherui (Keňa), osobný čas 2:14:20 h., Dmitry Burmakin (Rusko), osobák 2:11:19 h., Pawel Ochal (Poľsko) 2:15:49 h., Paul Gaitho (Keňa) 2:16:19 h. a Nigel Leighton (Veľká Británia) 2:18:25 h. Zo žien Dorota Ustianowska (Poľsko) s osobným časom 2:38:00 h. a ďalšia z mladých ruských pretekárok Elena Shubarevova, ktorá pobeží v Košiciach svoj prvý maratón v živote. Na polmaratóne však má vynikajúci osobák 1:12:53 h.

Košičania budú určite na trati povzbudzovať nášho najlepšieho slovenského maratónca z Obal-Servisu Košice Marcela Matanina, ktorý povedal: " Bude to môj druhý maratón v tomto roku, ten prvý som absolvoval v Lipsku, kde som vyhral časom 2:19:30 h. Na MMM sa od konca júla veľmi intenzívne pripravujem doma i v zahraničí. Najprv to bolo na Domaši, potom príprava pokračovala vo Vysokých Tatrách a vyvrcholila v talianskom vysokohorskom stredisku Livionio. Už tretí týždeň mám špecifický tréning zameraný na čas s cieľom prekonať svoj osobný rekord 2:17:22 h., ktorý som dosiahol ešte v roku 2004 na maratóne v Zürichu."

Jeho tréner Pavol Madár potom dodal: "Na maratóne budú štartovať aj ďalší vytrvalci z Obal-Servisu, a to Pástor a Ďurkovský, ktorí spolu s Mataninom by chceli vyhrať v rámci majstrovstiev Slovenska súťaž družstiev. Okrem nich polmaratón pobeží Vanko, ktorý by mal Matanina v prvej polovici maratónskej trate "potiahnuť" a udržiavať ho v tempe. Na štarte polmaratonu budú aj naši mladí vytrvalci Urban, Kohút a uvažujeme aj o tom, či na záver sezóny si polmaratón nevyskúša aj čerstvá juniorská majsterka sveta v behu do vrchu iba 18-ročná Bérešová."

V štafetovom behu mladých vytrvalcov s názvom Pocta Zabalovi pobeží 42 bežcov vo veku 15 - 20 rokov. Po každom kilometri si budú ručne odovzdávať namiesto štafetového kolíka moderný čip. Túto štafetu pobeží 37 chlapcov a 13 dievčat s cieľom prekonať čas víťazného Carlosa Zabalu 2:33:19 h., ktorým vyhral maratón v Košiciach ešte v roku 1931. Členmi štafety sú aj deti zamestnancov U. S. Steel Košice.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...