Vyhľadávanie:

Počet maratóncov stúpa

Počet maratóncov stúpa

V nedeľu 2. októbra o 9. hodine odštartujú 88. ročník MMM v Košiciach

Na nedeľňajší maratón a ďalšie sprievodné akcie v rámci Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa zaregistrovalo už takmer 6 300 účastníkov. Pozornosť budú samozrejme pútať aktéri hlavného behu - maratónu, ale na svoje si prídu aj ostatní pretekári tohto podujatia v metropole východu. Štart hlavnej kategórie je podobne ako vlani už o deviatej hodine. Päť minút pred hlavným poľom maratónskych bežcov sa vydajú na maratónsku trať in-line korčuliari, handbikeri a vozičkári. Sedem minút po maratóncoch, polmaratóncoch, ale aj bežcoch juniorskej štafety na 42 x 1 kilometer a účastníkoch štafety na 4 x 1/4 maratón odštartuje na 4,2-kilometrovú trať 2 200 záujemcov o minimaratón - U. S. Steel Family Run.

Podobne ako po iné roky, aj teraz budú súčasťou MMM už tradične majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu, majstrovstvá Policajného zboru SR a majstrovstvá Colnej správy SR. Na slovenský šampionát sa prihlásilo 46 mužov a 9 žien. Medzi prihlásenými je okrem favorizovaných bežcov Petra Tichého, Vladislava Lipovského i olympionika z Atén Marcela Matanina aj náš zamestnanec z DZ Energetika Imrich Pástor.

Zo zahraničných favoritov predstavili organizátori doteraz len bežcov z Etiópie a niektoré vizitky žien. Menovky ďalších favoritov z Kene a z ďalších krajín budú známe na dnešnej tlačovej konferencii, kde sa novinári dozvedia aj výšku odmien pre víťazov. Zatiaľ najhorúcejším želiezkom v ohni je Gashaw Melise Asfaw z Etiópie, ktorý má lepší osobný čas 2:08:03 hod. ako je vlaňajší platný traťový rekord MMM Keňana Gilberta Chepkwonyho 2:08:33 hod. Ďalší bežec z Etiópie Gebo Burka Gameda má osobák 2:10:18 hod. a prekvapiť môže aj ich krajan Dadi Tesfaye Beyene, ktorý bude na košickej maratónskej trati debutovať, ale podľa výsledkov behu na polmaratónskej trati môže v Košiciach prekvapiť.

Aj v ženskej kategórii sa chystá prísť do Košíc svetová elita. Z Etiópie to bude Halima Hasen Beriso s osobným časom 2:32:42 hod., jej krajanky Seada Kedir Adilo s časom 2:36:49 hod. a Sofia Adilo Roba 2:40:03 hod. Prihlásená je tiež Irayda Aleksandrova z Ruska s osobným rekordom 2:36:13 hod., ktorý dosiahla tohto roku v Krakowe, kde skončila na 4. mieste, Bieloruska Maryna Damantschevichová má osobák 2:35:22 hod. Naomi Jepngetich z Kene 2:42:08 hod. a maratónska premiéra čaká aj našu Katarínu Bérešovú, členku Obal servis Košice, ktorá má osobák na polmaratónskej trati 1:14:47 hod. Dosiahla ho ako víťazka v tomto roku na polmaratóne v nemeckom Karlsruhe.

Novinkou bude Bedminton maratón. Pripravujú ho študenti Gymnázia Park mládeže, ktorí sa v rámci Dní španielskej kultúry pokúsia o zápis do Guinnessovej knihy rekordov v najdlhšej hre v bedmintone. Hrať sa bude bez prestávky sedem dní a sedem nocí v priestore OC Optima.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...