Vyhľadávanie:

Počet štartujúcich zo dňa na deň rastie

Počet štartujúcich zo dňa na deň rastie

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach sa nezadržateľne blíži k oslavám svojej deväťdesiatky

Osem maratónskych nadšencov, inšpirovaných olympijským maratónom v Paríži, sa postavilo dňa 28. októbra roku 1924 na štart prvého maratónu v Košiciach. Najstarší maratón v Európe si tohto roku pripomína 90 rokov. Organizátori pripravujú k tomuto jubileu množstvo sprievodných akcií a bohatý športový i kultúrny program. Nebude v ňom chýbať nová slovensko-anglická knižná publikácia, ktorá prináša mnohé pohľady a doteraz nepublikované fakty z histórie i nedávnej minulosti maratónu v Košiciach. Napríklad ako sa životom prebíjal svetový rekordér Američan Leonard Edelen, koľkokrát sa menili trať i názov maratónu, kto je najstarším debutantom na MMM, kedy boli Košice na čele svetových rebríčkov, kedy umierali zvedavosťou, ako sa rodil posledný traťový rekord, kto je na čele tabuliek vernosti.

To je iba zlomok tém, príbehov a štatistík, ktoré sa k čitateľovi dostanú prostredníctvom pultov kníhkupectiev už v závere septembra. Účastníci jubilujúceho maratónu si knihu môžu rezervovať priamo v registračnom formulári na www.kosicemarathon.com a za výhodnú cenu zakúpiť pred štartom v Košiciach.

I keď do štartu 90. ročníka MMM 5. októbra zostáva ešte mesiac, športovci dávajú jasne najavo, že jubilejný maratón nechcú vynechať. K včerajšiemu dňu (3. 9. 2014) sa prihlásilo 5 289 štartujúcich. Toto číslo avizuje, že vlaňajší rekord v počte účastníkov všetkých behov (maratón, polmaratón, in-line korčuliari, vozičkári, handbikeri, minimaratón, štafeta 1 x 1/4 maratón, juniorská štafeta 42 x 1 km a univerzitný beh) môže byť v tomto roku prekonaný. Pre zaujímavosť na maratón sa zatiaľ prihlásilo 1 645, na polmaratón 2 768 bežcov a 298 in-line korčuliarov.

Jednou z tvárí maratónu bude aj legendárny Ron Hill. Tento vynikajúci maratónec sa do Košíc vracia po štyridsiatich rokoch. V roku 1974 sa ocitol na obrátke v Seni na špici pretekárov v senzačnom čase 1:03 hod. Lenže po obrátke prehral boj s nepriaznivým počasím a silným vetrom. Je majstrom Európy z roku 1969 i víťazom maratónu v Bostone. Tak ako v prípade jeho ôsmich slávnych predchodcov, na jeho počesť sa už po deviaty raz pobeží Juniorská štafeta v projekte nazvanom Po stopách maratónskych legiend.

Organizátori pripravili pre bežcov aj v tomto roku niektoré novinky. Pre tých, ktorí sa na štart MMM prihlásili do 31. augusta to bude nové štartovné číslo s menom i vlajkou svojej krajiny. Súčasťou týchto čísel budú jednorazové čipy, čím odpadne bežcom povinnosť odovzdávať ich po dobehnutí do cieľa.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...