Vyhľadávanie:

Pod výborné výsledky sa podpísali investičné projekty i každodenné aktivity

Pod výborné výsledky sa podpísali investičné projekty i každodenné aktivity

Hovoríme s generálnym riaditeľom pre environment Tiborom Duchonovičom

V podnikových novinách sa dnes môžete oboznámiť so správou o stave životného prostredia v okolí U. S. Steel Košice za rok 2011. Výsledky napovedajú, že to bol mimoriadne úspešný rok. Hovoríme o nich s generálnym manažérom pre environment Tiborom Duchonovičom.

· Ochrana životného prostredia patrí k hlavným strategickým cieľom spoločnosti U. S. Steel Košice i k základným princípom jej podnikania. Ako sa ich darilo napĺňať v minulom roku?
Vlaňajšok bol štvrtým rokom v poradí, v ktorom nedošlo v našej spoločnosti ani k jednému externému incidentu. Znamená to, že neboli prekročené žiadne povolené hodnoty emisných limitov na zdrojoch znečisťovania ovzdušia, hodnoty ukazovateľov znečistenia odpadových vôd z jej koncovej čistiarne v Sokoľanoch a boli dodržané všetky podmienky stanovené orgánmi štátnej správy pre jednotlivé činnosti. O výsledkoch monitorovania kvality ovzdušia, odpadových vôd a nakladania s odpadmi v zmysle zákona o prístupe k informáciám pravidelne mesačne informujeme verejnosť nielen prostredníctvom Ocele východu, ale aj štátnej správy a starostov okolitých obcí.

· Za výbornými výsledkami v environmente, ktoré ocenil na januárovej návšteve košickej firmy aj predstaviteľ výkonného vedenia korporácie George F. Babcoke, stojí realizácia celého radu aktivít. Poviete akých?
Pod výborné výsledky v oblasti environmentu v minulom roku sa podpísali nielen investičné projekty, ale aj každodenné aktivity spojené s čoraz náročnejšími internými metricsami, ktoré sú stanovované nad rámec požiadaviek legislatívy a majú za cieľ trvale znižovať environmentálnu záťaž našej spoločnosti. Najvýznamnejšie sa to prejavilo na výraznom znížení interných incidentov v našej kanalizačnej sieti a znížení dymenia koksárenských batérií i oceliarní. Neustálou kontrolou sa podarilo zvýšiť používanie krytov na troskových a železových žľaboch vysokých pecí na 97 percent. V roku 2010 to bolo len 59 percent. Výsledkom výbornej komunikácie s dcérskou spoločnosťou Refrako je vyriešenie optimalizácie štruktúry upchávkovej hmoty pre odpichové otvory vysokých pecí, čo sa prejavilo znížením úniku spalín v odlievarňach. Na kotloch teplárne bol nainštalovaný nový dataloger pre automatické monitorovanie stanice emisií, ktorý napomáha optimalizovať štruktúru palív pre jednotlivé kotly tak, aby boli emisie z komína čo najnižšie.
Z investičných akcií treba spomenúť trvalú prevádzku odsírenia koksárenského plynu v divíznom závode Koksovňa, využívanie novej skládky nebezpečných odpadov, ukončenie rekultivácie starej skládky nebezpečných odpadov a pokračovanie rekultivácie úseku starej skládky nie nebezpečných odpadov.

· Audítori, ktorí vo firme pravidelne kontrolujú uplatňovanie systému environmentálneho manažérstva vravia, že iné firmy na Slovensku sa môžu do U. S. Steel Košice chodiť učiť, pričom oceňujú každoročný trend neustáleho zlepšovania sa. Nevyčerpali sa už v tomto smere možnosti?
Druhý kontrolný audit systému environmentálneho manažérstva podľa normy ISO 14001, ktorý vykonala vlani v októbri spoločnosť TÜV NORD Slovakia, potvrdil pozitívne trendy v oblasti ochrany životného prostredia. Dosahujeme ich neustálym vzdelávaním a tréningom zamestnancov, ktorí svojou náročnosťou, vedomosťami i entuziazmom nachádzajú stále nové výzvy a ciele aj nad rámec normy ISO 14001, využívajúc pritom tiež podnety externých audítorov. Tento proces je kontinuálny a je aj základnou požiadavkou uvedenej normy. Rámec tu vytvára aj trvale sa meniaca environmentálna legislatíva, ktorá nám neumožňuje zaspať na vavrínoch.

· Európska legislatíva v oblasti environmentu prichádza s novými a novými pravidlami, normami či zákonmi, ktoré majú v konečnom dôsledku vplyv na podnikanie priemyselných firiem. Ako sa s nimi vyrovnáva spoločnosť U. S. Steel Košice?
Európa sa stala lídrom v presadzovaní ochrany životného prostredia. Jej legislatíva vyžaduje zvlášť od priemyselných podnikov prijímať celý rad opatrení na využívanie najlepších dostupných technológií, ktoré sa majú podieľať na znižovaní environmentálnych záťaží v celom priereze - od ochrany ovzdušia, vôd, pôdy, cez minimalizáciu tvorby odpadov až po znižovanie energetickej náročnosti a sekundárnych vplyvov. Snažíme sa, aby sme tieto požiadavky plnili nielen prostredníctvom investičných projektov, ale aj inými opatreniami. Spomeniem napríklad využívanie úsporných spotrebičov elektrickej energie a plynu, recirkuláciu priemyselných vôd, využívanie a recykláciu odpadov. Radi prijmeme akýkoľvek podnet v tejto oblasti.

· Ako novela zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečistenia či avizované zmeny v oblasti odpadového hospodárstva ovplyvnia environmentálne praktiky v U. S. Steel Košice?
Obe novely sú v štádiu prípravy a prostredníctvom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácie priemyselnej ekológie na Slovensku (ASPEK) sa aktívne podieľame na ich formulácii aj my. Musia však správne a vhodne transponovať požiadavky uplatnené v príslušných európskych smerniciach. Stanovujú aj časové horizonty ich prijatia v národných legislatívach a zároveň termíny implementácie do života pre jednotlivé priemyselné odvetvia. Pozorne sledujeme uvedené zmeny a požiadavky a vykonávame analýzy potrieb pre budúce obdobia.

· Spoločnosť U. S. Steel Košice chce byť dobrým susedom a partnerom. Aké ďalšie kroky plánuje podnikať v oblasti skvalitňovania životného prostredia. S akými investičnými projektmi sa ráta v najbližšej budúcnosti?
Ako som už spomenul, investičné akcie sú len jednou časťou aktivít pre skvalitňovanie životného prostredia. Práve v tomto čase realizujeme inštaláciu klobúka na zachytávanie emisií od odpichových otvorov v odlievarni vysokej pece č. 1 a tiež premurovanie komôr koksárenských batérií. V tomto roku príde na rad aj 2. etapa výstavby skládky nie nebezpečných odpadov a chystáme i modernizáciu čistiarne odpadových vôd v Sokoľanoch. Ďalšie projekty budú pripravované v súlade so spomínanou legislatívou.

· Neustále zvyšovanie environmentálneho povedomia zamestnancov je jednou z priorít spoločnosti. Akými spôsobmi to možno docieliť?
Naši zamestnanci si zvyšujú svoje vedomosti prostredníctvom e-learningových školení, ktoré stále obnovujeme a aktualizujeme. K novoprijatej legislatíve organizujeme stretnutia na rôznych úrovniach s cieľom oboznámiť ich účastníkov s novými požiadavkami a zároveň konkretizovať potreby pre jednotlivé pracovné úseky. Ekológovia v divíznych závodoch prezentujú informácie o trendoch a cieľoch na ďalšie obdobie. Konkrétne environmentálne ciele sa stali súčasťou individuálnych metricsov našich zamestnancov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...