Vyhľadávanie:

Poďakovali "celebritám ľudskosti"

Poďakovali "celebritám ľudskosti"

Slovenský Červený kríž Košice - okolie ocenil bezpríspevkových darcov krvi

Sú nenápadní, skromní, a hlavne, sú to ľudia s veľkým srdcom. Reč je o bezpríspevkových darcoch krvi, ktorí neváhajú darovať svoju životne dôležitú červenú tekutinu bez nároku na odmenu. Keby neexistovali, mnohí z nás by tu už neboli. Za to im patrí veľká vďaka a uznanie.

Mnohonásobných bezpríspevkových darcov krvi ocenil minulý týždeň, vo štvrtok 29. novembra, Slovenský Červený kríž - Košice okolie. V obradnej sieni MÚ Košice - Staré mesto sa zišlo takmer šesťdesiat "celebrít ľudskosti", ako ich nazvala vo svojom príhovore riaditeľka Územného spolku Slovenského Červeného kríža Košice - okolie Helena Kmetzová. Nechýbali ani predseda ÚzS SČK Košice - okolie Milan Kušnír, členka ústrednej a revíznej rady SČK Eva Filčáková a zástupkyňa z košickej pobočky Národnej transfúznej stanice Miriam Slivková.

Medzi ocenenými bola tradične aj veľká skupina železiarov. Vo všetkých kategóriách. Jeden z najväčších potleskov a Medailu prof. MUDr. Jána Kňazovického za stonásobné bezplatné darovanie krvi si odniesol Róbert Laboš z divízneho závodu Studená valcovňa. Zaspomínal si na svoje začiatky. "Prvý raz som daroval krv, keď som mal osemnásť rokov. Bolo to počas Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Akcia platila pre divákov, počas pretekov mohli darovať krv. Prihlásil som sa a odvtedy som pravidelným darcom. Na konte mám aktuálne už 105 odberov." Okrem neho si rovnaké ocenenie za vyše sto odberov odniesol aj ďalší hutník Andrej Dojčák z divízneho závodu Radiátory a rúry.

K tým, ktorí dostali Diamantovú plaketu prof. MUDr. Jana Janského za 80-násobné darovanie krvi sa zaradil aj rušňovodič z divízneho závodu Doprava Peter Hudák. Majiteľ vzácnej krvnej skupiny AB Rh- negatív si necháva "púšťať žilou" od čias vojenčiny. "Možno sa niekedy stane, že krv od iných budem potrebovať aj ja sám. To je hlavný dôvod, prečo som sa stal darcom," dodal.

Jedným z majiteľov Zlatej plakety prof. MUDr. Jana Janského za štyridsať odberov sa stal aj Štefan Bača. "Ročne chodím darovať krv tri až štyrikrát, podľa možností. Začínal som ešte v sedemdesiatych rokoch," vysvetlil predák z divízneho závodu Expedícia a dodal, že z rodiny je darcom len on, pretože manželka a dvaja synovia nemôžu zo zdravotných dôvodov.

Slovenský Červený kríž Košice - okolie počas slávnostného popoludnia ocenil aj mnohých ďalších zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice. Pravidelná účasť našich kolegov na tomto podujatí je dôkazom, že ľudská spolupatričnosť železiarom nikdy nechýbala.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...