Vyhľadávanie:

Podpísali doplnok ku KZVS

Podpísali doplnok ku KZVS

Podpis zmluvy.
Predseda OZ METALURG Róbert Kulik (vľavo) a prezident Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR Anton Jura pri podpise Doplnku č. 2 ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa.

Predseda OZ METALURG Róbert Kulik a prezident Zväzu hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR Anton Jura, podpísali v piatok 12. marca 2004 v Košiciach Doplnok č. 2 ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa.

Doplnok sa vzťahuje na vyše 16 tisíc zamestnancov spoločností U. S. Steel Košice, Refrako, Reliningserv a Carmeuse, ktoré sú členmi ZHŤPG SR. Obsahuje zmeny v platnej KZVS podpísanej v roku 2002, na ktorých sa dohodli zmluvné strany.

Kolektívna zmluva vyššieho stupňa, ako povedal pri podpise R. Kulik, nie je natoľko zaujímavá pre zamestnancov U. S. Steel Košice, pretože tí majú kolektívnu zmluvu podstatne lepšiu. "Úlohou odborárov je však postarať sa o všetkých svojich členov, aj o tých, ktorí pracujú v menej prosperujúcich a menej ziskových spoločnostiach. Pre nich má KZVS hodnotu, najmä v časti odmeňovania zamestnancov."

Doplnok prilepšuje celoplošne. Zamestnávatelia sa zaviazali zvýšiť priemernú mesačnú mzdu v roku 2004 v priemere o 900 korún. Predseda odborového zväzu sa poďakoval vyjednávačom, že dokázali obhájiť požiadavky zamestnancov a partnerom za to, že uznali argumenty a zvážili, že zamestnancom treba zabezpečiť mzdový rast a primerané sociálne podmienky.

Dohodu ocenil i prezident ZHŤPG SR Anton Jura. Vyjednávanie označil za korektné voči všetkým. Záväzky za motivujúce, ale aj reálne. "Miesto na zlepšenie sociálnych výhod zamestnancov je len vtedy, ak spoločnosť prosperuje," zdôraznil. Poďakoval sa vyjednávačom za činnosť, ktorá vyústila v dohodu v krátkom čase. Pozitívny názor na vyjednávanie a výsledok konštruktívnej diskusie mali i hlavní vyjednávači - za odborárov Mikuláš Duľa a za zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...