Vyhľadávanie:

Podpora priniesla úžitok mnohým ľuďom

Podpora priniesla úžitok mnohým ľuďom

O činnosti a aktivitách Nadácie U. S. Steel Košice s jej správkyňou Slávkou Tvrdoňovou

Čas, keď sa môžeme rozhodnúť, ktorému subjektu, nadácii, občianskemu združeniu či neinvestičnému fondu, poukážeme na účet svoje dve alebo aj tri percentá zo zaplatenej dane z minuloročného príjmu a pomôžeme mu rozvíjať aktivity v prospech iných, je opäť tu. O zameraní a aktivitách Nadácie U. S. Steel Košice sme sa porozprávali s jej správkyňou Slávkou Tvrdoňovou.

· Zámer intenzívnejšie pomáhať regiónu východného Slovenska a jeho obyvateľom pretavila spoločnosť U. S. Steel Košice pred trinástimi rokmi do založenia Nadácie U. S. Steel Košice. Od svojho vzniku, ktorý sa viaže k 11. decembru 2002, keď bola zapísaná do registra nadácií vedenom Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky, podporuje táto nezisková organizácia mnohé verejnoprospešné aktivity. V ktorých konkrétnych oblastiach?
Nadácia U. S. Steel Košice je dnes vyprofilovanou neziskovou organizáciou plniacou dôležitú úlohu v oblasti poskytovania všeobecne prospešných služieb vo viacerých oblastiach. Patria k nim ochrana a podpora zdravia, podpora a rozvoj telesnej kultúry a športu, poskytovanie sociálnej a humanitárnej pomoci, zachovanie kultúrnych hodnôt, podpora vzdelávania a školstva, ochrana ľudských práv, ochrana a tvorba životného prostredia a zachovanie prírodných hodnôt, veda a výskum, organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti a v neposlednom rade aj podpora dôchodcov - bývalých zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice.

· Poobhliadnime sa za uplynulým rokom. Aký bol pre Nadáciu U. S. Steel Košice?
Pomoc, ktorú poskytla, priniesla úžitok mnohým ľuďom. V priebehu vlaňajška podporila Nadácia U. S. Steel Košice dovedna sedemdesiatdva projektov. V oblasti vzdelávania a školstva išlo napríklad o tridsať projektov vzdelávacích organizácií zameraných predovšetkým na zvýšenie kvality vyučovacieho procesu a poskytnutie dvadsiatich piatich štipendií. Podpora smerovala aj do oblasti sociálnej a humanitárnej pomoci pre organizácie v Košickom i Prešovskom samosprávnom kraji, kde sa nadácia pričinila o realizáciu tridsiatich troch projektov. Spomeniem aj firemné projekty - koncoročnú dobrovoľnú zbierku zamestnancov pre Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach, ktorej výťažok nadácia spolu so spoločnosťou U. S. Steel Košice pomohla strojnásobiť, či ďalší projekt s dlhodobou tradíciou - Stromček prianí, ktorého cieľom je plniť želania detí z detských domov. Vlani to boli detské domovy v Sečovciach a Nižnej Kamenici, ale aj deti jedenástich rodín našich kolegov, ktoré sa ocitli v zložitej životnej situácii. Kým detský domov v Sečovciach použije darované finančné prostriedky na nákup výťahu na schody a umývacieho lôžka, v Nižnej Kamenici to bude na nákup výpočtovej techniky pre samostatné skupiny a mladých dospelých, didaktických a logických hier, bicyklov a iného športového vybavenia pre deti. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že vlani nadácia po prvý raz podporila aj dva domovy na pol ceste, v Košiciach a Prešove, v ktorých nachádzajú útočisko mladí dospelí odchovanci detských domovov.

· Neziskové organizácie môžu pomáhať aj vďaka ekonomicky aktívnym ľuďom, ktorí svoje dve a už dva roky aj tri percentá zo zaplatenej dane zašlú na ich účet. O tom, koho chce Nadácia U. S. Steel Košice zo spomínaných finančných prostriedkov podporiť už vieme...
Nebolo treba dlho sa rozhodovať. Pomáhame tým, ktorí to potrebujú, a to aj ľuďom z veľkej rodiny zamestnancov košickej oceliarne. Preto budú finančné prostriedky, ktoré na účet nadácie zašlú fyzické osoby, určené v rámci firemného projektu Sme s vami v pravý čas na podporu rodín našich kolegov, ktoré sa ocitli v zložitej životnej situácii a tiež na rozvoj nadaných detí zamestnancov spoločnosti, a to v zmysle platných kritérií.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...