Vyhľadávanie:

Pohladiť dušu dieťaťa

Pohladiť dušu dieťaťa

U. S. Steel Košice pomohla zriadiť rehabilitačnú miestnosť pre malých pacientov

Rehabilitácia
Malí pacienti sa už nevedeli dočkať, kedy si budú môcť vyskúšať cvičenie v novej rehabilitačnej miestnosti. Jeden z nich nám takto zapózoval na bežiacom páse.

Prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta s manželkou Phyllis navštívili včera podvečer v sprievode riaditeľa FN L. Pasteura v Košiciach Jaroslava Šajtyho oddelenie detskej psychiatrie, kde mu odovzdali symbolický šek na 102 019 korún. Presne toľko stálo zriadenie a vybavenie rehabilitačnej miestnosti pre deti, ktoré si tu liečia ubolené duše. Všetky sa už nevedeli dočkať, kedy si vyskúšajú stacionárny bicykel, precvičia si svaly na bežiacom páse, zacvičia s loptami na žinenkách či predvedú svoju obratnosť na ribstoloch. No ešte predtým, na znak vďaky, vzápätí po slávnostnom prestrihnutí pásky, odmenili hostí krátkym kultúrnym programom.

"Týmto darom," poďakovala sa v mene zamestnancov detského psychiatrického oddelenia spoločnosti U. S. Steel Košice za veľkorysý dar ordinárka pred pedopsychiatriu Katarína Ackermanová, "ste prispeli k skvalitneniu liečebno psychoterapeutických a rehabilitačných postupov pri liečbe detí a mladistvých s psychickými poruchami. A za to sme vám veľmi vďační."

Oddelenie detskej psychiatrie existuje v tunajšej nemocnici už pätnásť rokov. Prichádzajú sem chlapci a dievčatá s rôznymi psychickými poruchami, hlavne správania, sústredenia, koncentrácie či pozornosti, často konajúce impulzívne bez uvedomenia si následkov. Dušičky si tu liečia okrem iných, ťažších stavov, aj deti s úzkostnými, depresívnymi prejavmi, ktoré sú odrazom porúch adaptácie na stresové situácie. Či už v rodine, škole alebo bežných medziľudských vzťahoch. Ohľaduplným, citlivým a empatickým prístupom sa lekári spolu s zdravotníckym personálom snažia vrátiť chuť do života aj deťom s pocitom menejcennosti či tým, ktoré majú za sebou pokus o samovraždu...

"Po somatickej stránke sú to však deti zdravé," povedala Katarína Ackermanová. "A fyzická aktivita je každému z nich vlastná, prirodzená. Potrebujú ju. Spolu s inými úkonmi pomáha liečiť. Nová rehabilitačná miestnosť, ktorá vznikla z bývalej jedálne zvlášť pomôže najmä hyperaktívnym deťom, ktoré majú príliš veľa energie a často si ju vybíjajú nevhodným spôsobom. Pod vedením skúsených rehabilitačných sestričiek sa budú môcť naučiť aj pacienti s chybným držaním tela také cviky, ktoré budú praktizovať aj v domácom prostredí."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...