Vyhľadávanie:

Pohodlnejší odev na letné mesiace

Pohodlnejší odev na letné mesiace

Nové nehorľavé pracovné odevy pre oceliarov, ľahšie košele aj pre valcovačov

Teplo je všetkým, ale určite nikto teraz nezávidí kolegom, ktorí pracujú s tekutým kovom a chránia sa pokovovanými oblekmi. Ľahko nie je ani v "indure","norbese", ochrana zdravia si však ich nosenie vyžaduje. Dobrou správou je, že komisia bezpečnosti a ochrany zdravia pri U. S. Steel Košice rozhodla o tom, že zamestnanci môžu v letných mesiacoch v niektorých prevádzkach pri presne špecifikovaných činnostiach, využívať aj ľahšie pracovné odevy. S iniciatívou zmeniť osobnú ochranu zamestnancov na úseku prvovýroby, ktorí pri vybraných činnostiach používajú pokovované obleky, prišiel v apríli tohto roku na pracovnom stretnutí Komisie BOZP zástupca zamestnancov v divíznom závode Oceliareň Juraj Varga.

"V minulosti sme v našom divíznom závode zaznamenali pri namáhavých prácach, napríklad pri čistení trysky na konvertorových linkách, incident spôsobený prehriatím organizmu zamestnanca. Príčinou bolo nielen horúce prostredie, ale i povinné nosenie vrchnej časti odevu Indura (blúza/sako) pod pokovovaným plášťom. Telo tak akoby "nedýchalo". Teraz si budú môcť zamestnanci vybrať, čo si oblečú pod pokovovaný plášť. Či to bude blúza/sako z Indury, alebo oblečenie zo špeciálnej vysoko nehorľavej pleteniny. Členovia komisie v zmysle štatútu totiž schválili používanie CarbonX odevu, ktorý spĺňa ochranu pred rozstrekom tekutého kovu, ale zároveň vytvára príjemnejšie podmienky pri namáhavej pracovnej činnosti, najmä v horúcich letných dňoch," hovorí odborový predák. "Zamestnanci, ktorú nehorľavú bielizeň testovali, boli spokojní."

Ako uvádza jeden z výrobcov, odevy z tejto nehorľavej látky používajú profesionáli, ktorí sú vystavení vysokému riziku ohňa alebo postriekania roztaveným kovom, ako sú hasiči, zlievači či automobiloví pretekári. Materiál v plameňoch o teplote 1 700 stupňov Celzia nehorí, neškvarí sa ani neodkvapkáva, neustále teda chráni telo pre vážnejšími poraneniami. Tým, že poskytuje lepšiu ochranu proti priamemu ohňu a extrémnemu teplu než ktorákoľvek iná, rovnako ťažká látka, môže sa použiť menej vrstiev odevu, čo prináša užívateľovi vyšší komfort nosenia. Prvých 300 kusov oblečenia z tohto materiálu by malo doraziť do skladu s osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami už v najbližších dňoch.

Ľahší pracovný odev si môžu obliekať aj zamestnanci na "studenej strane" firmy. Netýka sa to však všetkých profesií. V ktorých prevádzkach a pri ktorých konkrétnych činnostiach môže v súčasnosti používaný keprový pracovný odev nahradiť pracovná košeľa (v kombinácii s rukávnikmi a zásterou ako ochranou proti porezaniu na miestach, kde sa to vyžaduje), o tom hovorí Povinný bezpečnostný kontakt 2012-21_BK USSK pod názvom Pracovná košeľa. Náhradu ochrannej blúzy nemôžu používať zamestnanci pri činnostiach, kde sa vyžaduje ochranný odev Indura alebo iné osobné ochranné pracovné prostriedky, ako sú pokovovaný odev HR6, Norbest, Salisbury a podobne.

Vydávanie bavlnenej košele schválil útvar Generálneho manažéra pre bezpečnosť a hygienu USSK v spolupráci s odborovou organizáciou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...