Vyhľadávanie:

Policajti upozorňujú na "tiežpredajcov"

Policajti upozorňujú na "tiežpredajcov"

Len overené vozidlá môžete používať pokojne

Ak sa vám zdá, že máte málo peňazí, po zaobstaraní automobilu ich budete mať ešte menej. Touto investíciou sa totiž celý kolobeh výdavkov iba začína. Ideálne je kúpiť si nové auto. Ojazdené sa môže stať nenásytným žrútom peňazí. Ak sa len predsa rozhodnete pre ojazdené, môžete si vybrať prostredníctvom inzerátu, alebo u predajcov. V oboch prípadoch cena vychádza z technického stavu a počtu najazdených kilometrov. Predávajúci však s cieľom čo najlepšieho predaja neraz siahajú k manipulácii s tachometrom. Keď sa rozhodnete pre nákup prostredníctvom autobazára, môže byť cena auta o čosi vyššia (poplatok dve až tri percentá z ceny, čo je približne tri až päťtisíc korún podľa lokality). V prípade, že uprednostníte kúpu auta cez inzerát, máte nádej, že cena bude o máličko nižšia a riziko z nepoznania automobilu vyššie.

V solídnom autobazári, alebo u značkového predajcu nových a ojazdených áut, môžete mať istotu, že vozidlo prešlo overením pravosti identifikačných čísiel a znakov totožných s technickým preukazom. Podľa informácií majiteľa jedného z najväčších autobazárov na Slovensku Milana Michalíka, pozmeňovanie znakov i ďalšie zásahy do identity auta dokážu bezpečne odhaliť. Takéto vozidlá posielajú z firmy preč a ich majitelia potom riešia predaj cez inzeráty. Rozhodne preto treba zvážiť riziko pochybnej kúpy a obracať sa radšej na serióznych predajcov. Pri kúpe z druhej ruky a ak kupujúci nepozná predávajúceho, mal by si overiť totožnosť viacerými dokladmi, napríklad občianskym preukazom, pasom, vodičským preukazom a podobne) a vozidlo nekupovať po častiach - "auto dnes, doklady inokedy".

Právnik František Kočka z Košíc radí bezpodmienečne urobiť písomnú zmluvu medzi kupujúcim a predávajúcim o predaji a kúpe, aby ste si v prípade problémov mohli svoje oprávnené požiadavky vymáhať právne. Pri policajných kontrolách sa potom môže nový majiteľ motorového vozidla vyhnúť zbytočným problémom so zákonom.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Demjanovičová v tejto súvislosti upozorňuje občanov na rôznych "tiežpodnikavcov", ktorí sú schopní vozidlo z krádeže zaobstarať a predať. Súčasne vyzýva k zvýšenej ostražitosti pri ochrane svojho majetku. Odporúča nenechávať cennosti v odstavených motorových vozidlách. V poslednom období totiž polícia zaznamenáva zvýšený počet krádeží najmä na parkoviskách pri obchodných domoch. Stáva sa to neraz vinou majiteľa, ktorý ponechá ako lákadlo doklady, notebook či nákup na sedadlách a iných viditeľných miestach v aute. Takto môže prísť nielen o tovar a osobné potreby, ale môže mu vzniknúť i škoda na rozbitých oknách na svojom štvorkolesovom miláčikovi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...