Vyhľadávanie:

Pomáhame tým, ktorí potrebujú a zaslúžia si našu pomoc

Pomáhame tým, ktorí potrebujú a zaslúžia si našu pomoc

Vianočným koncertom Stromček prianí vyvrcholili celoročné charitatívne aktivity U. S. Steel Košice

V piatok, 12. decembra, vyvrcholili celoročné charitatívne aktivity spoločnosti U. S. Steel Košice v košickom štátnom divadle slávnostným vianočným koncertom Stromček prianí. Zavŕšenie projektu rovnomenného názvu, nad ktorým prevzala záštitu manželka prezidenta košickej oceliarne Kathleen Babcoková, sa nieslo v znamení ľudského tepla, pocitu spolupatričnosti.

Mnohí železiari otvorili svoje srdia a svojou štedrosťou pri plnení vianočných prianí deťom v detských domovoch dali najavo, že im ich osud nie je ľahostajný. Dokázali tiež, ako už v minulosti neraz, že im nechýba empatia a ochota pomáhať tam, kde treba. Svedčí o tom aj ich zapojenie sa do ďalšej dobrovoľnej zbierky, ktorej výťažok tentoraz putoval do Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach na nákup kvalitnej prístrojovej techniky, ale aj ich účasť na ďalších projektoch a aktivitách v prospech komunity.

"Tento koncert je tiež vyvrcholením namáhavej práce a spoločenskej zodpovednosti našej spoločnosti a jej zamestnancov v rámci podpory mnohých charitatívnych organizácií," prihovoril sa pred jeho začiatkom publiku z javiska prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke. "V Košickom kraji sa nachádza mnoho subjektov, ktoré prispievajú k jeho pozitívnemu rozvoju. Naším mottom sociálnej zodpovednosti je: Pomáhame tým, ktorí potrebujú a zaslúžia si našu pomoc." Napríklad, v tomto predvianočnom čase, aj prostredníctvom charitatívneho stánku na Hlavnej ulici, spomenul prezident, v ktorom dávame príležitosť neziskovým organizáciám prezentovať sa a prostriedky z verejnej zbierky použiť na realizáciu svojich ďalších prospešných aktivít. "Som tiež nesmierne hrdý na tisícky našich zamestnancov," zdôraznil, "ktorí sa aj napriek zložitej a neistej ekonomickej situácii zapojili do zbierky pre Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. Som dojatý nielen ich počtom, ale aj štedrosťou," konštatoval okrem iného.

Bezmála dvojhodinový program, ktorý vzápätí nasledoval, bol popretkávaný nielen vystúpeniami umelcov zvučných mien - japonskej sopranistky Yuko Oba, slovenskej hudobnej formácie Fragile, hviezdy súčasného českého popu Petra Muka, populárnej Anety Langerovej, Mariána Čekovského či Orchestra ŠD Košice, ale, ako sa už stalo zvykom, i rozdávaním radosti deťom z troch detských domovov na východnom Slovensku, ktoré, pochopiteľne, v hľadisku nechýbali. O tom, ako sa im žije, aké majú túžby, povedali obecenstvu aj prostredníctvom televíznej projekcie, ktorej kamera nazrela do detských domovov v Sečovciach, Slovenskom Novom Meste a Dobšinej.

O splnenie prianí, ktoré deti vyslovili, sa postarali hutníci s dobrým srdcom. Diváci ocenili veľkým potleskom i ďalší počin košickej oceliarne. Šek od Nadácie U. S. Steel Košice na 250 tisíc korún (8 298,48 €) a symbolická hračka, ktoré odovzdali predstaviteľom všetkých troch domovov Miroslav Kiraľvarga s manželkou Máriou, William C. King s manželkou Jan a Patrick a Carol Mullarkeyoví, obdarovaných mimoriadne potešili. V Sečovciach použijú peniaze na zakúpenie motorového vozidla, v Slovenskom Novom Meste poslúžia na výstavbu športoviska a vybavenie domova a v Dobšinej na opravu vonkajších priestorov areálu domova. Deti sa za štedrosť poďakovali vianočnými vinšmi a básničkami.

Potom už moderátorka slávnostného koncertu Natália Žembová pozvala na javisko prezidenta USSK Georgea F. Babcoka a riaditeľa Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Košice Františka Sabola. Nastal čas oznámiť výsledok dobrovoľnej zbierky hutníkov. Zapojilo sa do nej 11 148 zamestnancov U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností, ktorí dali dohromady úctyhodnú sumu, 1 247 120 korún (41 396,80 €).

"Aj v tomto roku sme sa rozhodli pre princíp koruna za korunu," povedal krátko pred odovzdaním symbolického šeku prezident. "Rovnakou sumou, akú vyzbierali zamestnanci, prispela Nadácia U. S. Steel Košice a raz toľko dáva aj spoločnosť U. S. Steel Košice. Naša podpora pre ústav sa tak strojnásobila a predstavuje 3 741 360 korún (124 190,40 €)."

A ako vníma tento prejav spolupatričnosti jeho riaditeľ František Sabol? "Po prvýkrát sme boli milo prekvapení, keď sme sa dozvedeli, že finančný dar bude poskytnutý pre naše zdravotnícke zariadenie. Druhýkrát sme boli dojatí, aká suma bola vyzbieraná v náš prospech. Finančné prostriedky použijeme na nákup prístrojovej techniky na oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny. Aj vaším pričinením bude náš nový ústav spĺňať tie najprísnejšie kritériá a slúžiť pacientom z východného Slovenska."

V rámci záverečného defilé pozvali chlapci a dievčatá z detských domovov na javisko Kathleen Babcokovú. Prišla aj v sprievode Márie Kiraľvargovej, ktorá mala na zdarnom priebehu projektu mimoriadnu zásluhu. Obom, v mene všetkých obdarovaných detí, odovzdal Marián Turták z DD Sečovce dve nádherné kytice. Ozdobené množstvom malých červených srdiečok...

Záznam z koncertu odvysiela Slovenská televízia na STV 2 v nedeľu, 28. decembra, o 17.45 hodine.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...