Vyhľadávanie:

Pomáhame tým, ktorí to najviac potrebujú

Pomáhame tým, ktorí to najviac potrebujú

Nadácia U. S. Steel plní ušľachtilý cieľ

Nemocnica
Na otvorené vyhrievacie lôžko sa dieťa ukladá hneď po narodení. Slúži aj chorým maličkým pri podávaní infúzií a ošetrovaní.

S cieľom podporovať región Košíc v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a humanity založila spoločnosť U. S. Steel Košice nadáciu, ktorá bola koncom roka 2002 zaregistrovaná pod názvom Nadácia U. S. Steel Košice.

Od svojho vzniku už pomohla viacerým jednotlivcom v zložitej životnej situácii i inštitúciám. Plniť svoj ušľachtilý cieľ, a to otvoreným a transparentným spôsobom, môže aj vďaka zamestnancom fabriky, ktorí po prvýkrát v tomto roku poukázali na jej účet sumy zodpovedajúce 2 percentám zaplatenej dane z príjmov fyzických osôb v roku 2003. Po dôkladnom zvážení sa nadácia rozhodla pomôcť a podporiť aj niekoľko zdravotníckych zariadení.

Tým, ktoré slúžia zamestnancom U. S. Steel Košice, im rodinným príslušníkom, obyvateľom mesta Košice a celého regiónu. My sme sa do niektorých z nich vybrali osobne.

Transplantačné centrum FNsP na Triede SNP v Košiciach

Monitor základných Životných funkcií

Už pätnásť rokov sa ako jediné na Slovensku, zaoberá transplantáciou obličiek u pacientov, ktorí sú odkázaní na liečbu dialýzou. Bez nej by choroba vzala človeku to najcennejšie - život. Dialýza je doživotná. Jediné východisko z nej je transplantácia. Podstupujú ju všetci. Pravda, ak to neznemožnia vážne medicínske kontraindikácie. Ročne sa tu podrobí operácii priemerne dvadsať pacientov s obličkovým zlyhaním. Sú medzi nimi i zamestnanci U. S. Steel Košice.
"Je to síce liečba vysoko nákladná, ale vracia ľudí späť do normálneho života. Pracovného i spoločenského. A to je najdôležitejšie," konštatuje koordinátor transplantačného centra Ľuboslav Beňa. "Samotná transplantácia je výkon, kedy sa od mŕtveho darcu odoberú obličky. Jedna z nich sa voperuje pacientovi, ktorý je na čakacej listine a spĺňa presné kritériá výberu. Príjemca po operácii berie lieky, ktoré zabraňujú tomu, aby jeho organizmus obličku rozpoznal a neodvrhol. To trvá približne mesiac."
Počas operácie i po nej je monitorovanie základných životných funkcií extrémne dôležité. S prístrojom, ktorý by túto úlohu zabezpečil, síce tím naslovovzatých odborníkov disponuje, ale už dávno nespĺňa požadované kritériá. Po vyše dvadsaťročnej prevádzke je už morálne i technicky zastaralý a opotrebovaný. Pomoc spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá z prostriedkov svojej nadácie umožnila centru kúpu jedného statického a jedného prenosného monitoru základných životných funkcií, tu preto veľmi oceňujú.
"Takýto prístroj," vysvetľuje Ľuboslav Beňa, "dokáže pacientovi odmerať, zaznamenať a uchovať v pamäti tlak krvi, činnosť srdca, dýchanie, počet vdychov a saturáciu, to znamená do akej miery je jeho krv okysličená, do akej miery je systém schopný dodávať dostatok kyslíka tkanivám a orgánom. To sú záležitosti, ktoré sú pri po operačnej starostlivosti absolútne nevyhnutné."
V minulom roku tu začali s prevádzkou lôžkového transplantačného oddelenia, ktoré je jediným špecializovaným oddelením pre pacientov po orgánových transplantáciách, plánujú zriadenie novej jednotky intenzívnej starostlivosti.

Novorodenecké oddelenie FNsP L. Pasteura v Košiciach

Vyhrievacie lôžko

Pripravovaný priebeh transformácie košického zdravotníctva nazval vlani minister zdravotníctva SR Rudolf Zajac guľovým bleskom. Dotkol sa aj novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice L. Pasteura na Rastislavovej ulici, ktoré sídlilo v 15. pavilóne. Spojením dvoch pracovísk, ktoré sprevádzali rekonštrukčné práce v mono bloku nemocnice a následne sťahovanie, vznikla II. Gynekologicko-pôrodnícka klinika a neonatologické oddelenie.
"Naše pracovisko má tridsať lôžok. Staráme sa tu o zdravých novorodencov i tých, ktorí majú zdravotné problémy menšieho rázu. Nedonosené deti prevážame do perinatologického centra FNsP na Triede SNP," približuje krátko zameranie oddelenia primárka Božena Pšeničková. Nezabúda pritom dodať, že oddelenie, ktorému šéfuje, je jediným vo východoslovenskom kraji, kde sú hospitalizovaní novorodenci matiek s AIDS i drogovo závislých.
Podobne ako v iných zdravotníckych zariadeniach, ani tu nemajú peňazí nazvyš. Rekonštrukcia nových priestorov i základné vybavenie zdravotníckymi pomôckami stáli milióny. Všeličo však ešte lekárom pri výkone kvalitnej zdravotnej starostlivosti o deti chýba.
"S prosbou o podporu pri doplnení nášho prístrojového parku som sa obrátila na dobrých ľudí, i na vašu spoločnosť," vraví Božena Pšeničková. "S vašou pomocou sa nám napokon podarilo zakúpiť otvorené vyhrievacie lôžko. Teraz ich máme k dispozícii dve. Používame ich denne." Na termo lôžku, kde sa ukladá dieťa hneď po narodení, možno okrem iného sledovať prekrvenie novorodenca či pupok. Vďaka ožarovaniu modrým svetlom, ktoré je súčasťou výbavy tohto prístroja, tzv. detská žltačka nemá dlhé trvanie.

Nemocnica Košice-Šaca, a.s., 1. súkromná nemocnica

Digitálny dermatoskop

Malígny melanóm patrí medzi najzhubnejšie nádory vôbec. Žiaľ, jeho výskyt neustále narastá a jeho diagnostika aj u mladších vekových kategórií už nie je vôbec žiadnou raritou.
"Určite k tomu prispieva aj módny trend, akýsi boom, že do bronzova opálená pokožka je tá najkrajšia," vraví primárka kožného oddelenia Nemocnice Košice-Šaca a.s. Katarína Drotárová. "Je však nepochybne dokázané, že UVB a UVA žiarenie má karcinogénny potenciál, takže môže spôsobiť premenu nezhubnej lézie, ľudovo materského znamienka, na rakovinový kožný nádor. Také zmeny, ako rast či strácanie sa znamienka, krvácanie alebo svrbenie, signalizujú, že sa v ňom niečo deje. Všímať si treba najmä tie znamienka, ktoré sa nachádzajú v miestach chronického mechanického dráždenia - na dlaniach, stupajach nôh, v oblasti nosenia opasku a spodnej bielizne."
Primárka Katarína Drotárová hovorí, že takéto znamienka by sa mali odstraňovať. Preventívne. Človek nikdy nevie... "Koža je orgán, ktorý má výhodu v tom, že zmeny na ňom vidíme voľným okom," pokračuje. "No aj napriek tomu, že má dermatológ dostatok skúseností, nemôže odhaliť všetky procesy, ktoré sa v znamienku dejú. Aj tie najmenšie môžu rásť do hĺbky s rozsiahlymi metastázami. V tom prípade sa už ťažko dá pomôcť."
Vďaka U. S. Steel Košice včasnú diagnostiku už čoskoro umožní digitálny iluminiscenčný dermatoskop. Prístroj, ktorý znamienko presvieti, urobí jeho digitálnu analýzu, a čo je najdôležitejšie, výsledky z nej archivuje. Pri kontrole pacienta trebárs pol roka po prvotnom vyšetrení odhalí pri porovnávaní predchádzajúceho výsledku aj tie najnepatrnejšie zmeny. Na 98 percent zistí aj malígny melanóm. "Prístroj nás upozorní," dodáva Katarína Drotárová, " ktoré znamienko musíme odstrániť, ktoré treba sledovať a ktoré nie je nebezpečné."

Klinika pre infekčné choroby FN Luisa Pasteura

Monitorovací systém ArgusLCM

Klinika pre infekčné choroby FN L. Pasteura je jediným infektologickým pracoviskom v Košiciach. Poskytuje zdravotnícku starostlivosť aj pre zamestnancov spoločnosti U. S. Steel Košice, a to i v prípade život ohrozujúcich ochorení. Vo východoslovenskom regióne má na starosti tiež liečenie pacientov s HIV/AIDS, chronickými hepatitídami i vnútrožilových narkomanov so závažnými infekciami. Prednedávnom tu napríklad hospitalizovali pacienta s antraxom. Stredisko pre cudzokrajné choroby, ktoré je súčasťou kliniky, patrí medzi špičkové pracoviská. Tak isto ako i centrum pre liečbu vírusových hepatitíd. Liečenie pacientov s ťažkým priebehom infekcií je náročné. Okrem iného si vyžaduje denno-denný monitoring činnosti srdca, dýchacieho systému a základných funkcií organizmu. Prístroj, ktorý by túto úlohu plnil, klinike chýba.
"Ten pôvodný je už dávno za zenitom používania, skrátka nevyhovuje," necháva sa počuť Pavol Jarčuška, docent na klinike, ktorý je zároveň vedúcim centra pre liečbu HIV. Pomoc zo strany Nadácie U. S. Steel Košice im prišla veľmi vhod. "Zo sponzorského príspevku plánujeme zakúpiť pre jednotku intenzívnej starostlivosti monitorovací systém Argus LCM, ktorý pozostáva z jedného stacionárneho a jedného prenosného monitora a trojkanálového EKG zapisovača." Ide o ucelenú jednotku, ktorej časť je schopná pracovať aj na batérie, čo je nevyhnutné v prípade absolútnej izolácie pacienta pri ochorení s prísnym izolačným režimom.
Na klinike plánujú uviesť do prevádzky priestory pre pacientov s takými epidemiologicky závažnými infekciami ako napríklad antrax, sars a podobne, ktoré v prípade bio teroristického útoku môžu ohroziť životy ľudí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...