Vyhľadávanie:

Pomoc pre opálových permoníkov

Pomoc pre opálových permoníkov

Spoločnosť U. S. Steel Košice a Nadácia Dubnícke opálové bane pokračujú v spolupráci

Podpis zmluvy
Podľa zmluvy, ktorú na zábere podpisuje správca Nadácie Dubnícke opálové bane Martin Jančok v prítomnosti riaditeľa útvaru Vonkajšie vzťahy Jána Baču, spoločnosť USSK podporí rekonštrukciu bývalého baníckeho domu.

Zástupcovia U. S. Steel Košice a Nadácie Dubnícke opálové bane podpísali v uplynulých dňoch, zmluvu o finančnej podpore pri realizácii projektu Centrum mládeže Dubník. Nie je to prvý prípad pomoci. V lete tohto roka pomohla spoločnosť pri realizácii táborov opálových permoníkov, ktorých cieľom je zapojiť mladých ľudí do dobrovoľnej práce pri obnove podzemných i povrchových pamiatok a banských diel.

U. S. Steel Košice zabezpečila pre rómsku mládež z košického sídliska Lunik IX a Veľkej Idy, ktorá sa táborov zúčastnila v troch turnusoch, stravu i ubytovanie. Pomohla tiež pri úprave cestnej komunikácie v bývalej baníckej osade a vybudovaní turistického chodníka, a to formou dodávky 250 ton vysokopecného štrku.

"Chcel by som sa poďakovať spoločnosti U. S. Steel Košice za pomoc, ktorú nám poskytla v tomto roku, pretože vďaka nej sa podarilo zdvojnásobiť počet mladých ľudí v našich táboroch a značne pozdvihnúť úroveň ich prípravy a organizovania. Som veľmi rád, že sme našli subjekt, ktorý pochopil kultúrny i historický význam opálových baní," povedal krátko pred podpisom zmluvy Martin Jančok, správca Nadácie Dubnícke opálové bane, ktorej zámerom je záchrana unikátnych opálových baní a vybudovanie múzea a skanzenu, dokumentujúcich život a prácu baníkov ťažiacich drahý opál v blízkom Dubníku. Cieľom projektu Centrum mládeže Dubník, informoval, je rozšíriť kapacity pre brigádnické tábory a vybudovať centrum voľného času. Spoločnosť U. S. Steel Košice finančne podporí rekonštrukciu bývalého baníckeho domu, ktorý by mal v budúcnosti slúžiť opálovým permoníkom.

"Ide o prvú etapu projektu, ktorú plánujeme ukončiť do leta budúceho roku. Ak sa nám to podarí, zdvojnásobime ubytovacie kapacity a budeme môcť tábory organizovať aj v zime. Nebudú samozrejme zamerané na brigádnickú činnosť, ale na vzdelávacie aktivity. Veď táto oblasť ešte skrýva dosť zaujímavých a nepoznaných vecí na rozšírenie všeobecného rozhľadu," skonštatoval Martin Jančok. Na rekonštrukcii baníckeho domu, ktorý bude mať kapacitu 30 miest, sa budú v rámci aktivačných prác podieľať nezamestnaní, cez víkendy dobrovoľníci nadácie.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...