Vyhľadávanie:

Pomohli dobrí ľudia

Pomohli dobrí ľudia

Aké boli Vianoce bezdomovcov na Bosákovej ulici v Košiciach?

Vianoce síce neboli biele, ale sviatočná atmosféra panovala na Bosákovej ulici už od skorého rána. Čulý ruch nebol len v kuchyni, ale aj v celom dome. Obyvatelia Charitatívno-sociálneho centra nám pomáhali s prestieraním, znášaním stolov a stoličiek, s dekoráciou jedálne. Ako jeden človek sme pripravili miestnosť na vianočné posedenie. Našla som si aj chvíľu času, aby som sa pozrela na poschodie, kde sú ubytovaní bezdomovci. A musím povedať, že v rámci svojich skromných možností mali izby pekne vianočne vyzdobené a upratané. Na posedenie prišli aj ľudia bez domova z iných charitatívnych zariadení, ale aj tí priamo z ulice.

Po svätej omši sa začalo vydávanie obedov. Vianočné menu pozostávalo z kapustnice, ryby a zemiakového šalátu, koláčov. Každý dostal aj potravinový balíček. Zaželala som im pekné sviatky v mene všetkých, ktorí finančne pomohli, aby sa aj ľudia v núdzi cítili byť počas Vianoc ľuďmi. Mnohé mestá na Slovensku pripravili vianočné posedenie pre bezdomovcov, ale to sú mestá s vlastným rozpočtom. Náš model je však jedinečný - priama pomoc jedného človeka inému. Preto by som sa chcela poďakovať, a to v abecednom poradí a bez titulov, Jurajovi Bolfovi, Borisovi Čegiňovi, Marekovi Farbulovi, Aurore Jajkovej, Zuzane Kováčovej, Mariánovi Kurákovi, Miroslavovi Maďarovi, Jiřine Makšayovej, Eve Oroszovej, Eve Pichonskej, Janette Plachej, Radoslavovi Roháľovi, Monike Ružikovej, Ružene Šteffanovej, Helene Vargovej a Viktorovi Udodikovi. Temer všetci sú zamestnancami U. S. Steel Košice.

Vyzbieralo sa spolu 8500 korún, najvyššia suma, akou ste kedy prispeli. A Ježiško priniesol aj vianočné bábätko. Narodilo sa presne na Štedrý deň, 24. decembra o 3.45 hodine, mladej rodinke bezdomovcov, odchovancom detských domovov. Obaja sú našťastie ubytovaní v charitatívnom zariadení na Alejovej ulici a na Bosákovej ulici. Mamička sa vrátila z nemocnice so svojou ratolesťou 31. decembra 2006 zatiaľ do krízového centra na Alejovej ulici, kde sú o máličko lepšie podmienky. Chlapček sa volá Simon a váži 3,5 kilogramu. Dúfam, že sa ich životné podmienky zlepšia.

Ďakujem všetkým a želám veľa šťastia, zdravia a úspechov v novom roku vám i vašim rodinám.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...