Vyhľadávanie:

Pomohli sme vyše sto subjektom

Pomohli sme vyše sto subjektom



Vyradené počítače sa nehromadia v skladoch, ale putujú k neziskovým organizáciám

Výpočtovú techniku vymieňame v našej firme v niekoľkoročných cykloch. Staré notebooky a počítačové zostavy nahrádzajú výkonnejšie a pôvodné končia v skladoch. Dáta sa potom z pamäťových médií skartujú a hardvér, ktorý má už najlepšie roky za sebou, sa likviduje podľa interných predpisov. S týmito procedúrami sa však spájajú extra náklady na ľudské zdroje i financie.

Kolegovia z BSC prišli pred šiestimi rokmi s myšlienkou vyradenú výpočtovú techniku nelikvidovať, ale ponúkať ľuďom zo sociálne slabších skupín alebo inštitúciám, ktoré by ju ešte mohli využiť. "Je to omnoho efektívnejšie, počítače sa po tom u nás nehromadia v skladoch. Aj keď už naše výkonnostné požiadavky nespĺňajú, pre mnohé inštitúcie sú stále postačujúce," vysvetľuje podstatu myšlienky tím manažér IT Asset Management Peter Zahumenský. "Pri tejto iniciatíve úzko spolupracujeme s kolegami z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, ktorý starostlivo posudzuje všetky žiadosti. Výpočtová technika sa predáva za symbolické ceny a my celý proces zabezpečujeme po technickej stránke. Počítače najprv riadne otestujeme, väčšina ponúkaných strojov pochádza z administratívy," dodáva. Žiadostí pritom prichádza ročne niekoľko desiatok, a to nielen z Košíc, ale z celého východného Slovenska. Ide predovšetkým o materské, základné či stredné školy, detské domovy, štátne nemocnice a rôzne iné neziskové organizácie.

K žiadateľom prichádzajú počítače a notebooky "čisté", teda bez operačného systému. Ten si užívatelia nainštalujú podľa vlastnej potreby. Peter Zahumenský dodáva, že k požadovanému počtu často pridajú jeden až dva kusy navyše, pre prípad, ak by niektorý zo strojov vypovedal službu. K počítačom štandardne pribaľujú aj LCD monitor, klávesnicu a myš.

Dodávka pätnástich kusov notebookov a rovnaký počet "pécéčiek" prišla tohto roku aj do Základnej školy na Dneperskej ulici v Košiciach. "Sme veľmi radi, že ste našej žiadosti vyhoveli. V škole disponujeme obmedzeným počtom kusov, ktoré sú navyše staré a poruchové. Vďaka vašej pomoci bude môcť s počítačmi pracovať viac detí a v menších skupinkách. Uvítali by sme aj ďalšie, preto zvažujeme, že žiadosť podáme opäť," pozitívne sa vyjadruje o tejto iniciatíve riaditeľka školy Emília Kušniríková. Rovnakú spätnú väzbu dostávame podľa P. Zahumenského aj od ďalších.

Od roku 2009, keď sa táto iniciatíva začala, sme takto pomohli vyše sto subjektom. Spolu sme im dodali bezmála deväťsto kusov výpočtovej techniky. S ponúkaním vyradených počítačov kolegovia z BSC rozhodne nekončia. Iniciatíva bude pokračovať aj v budúcom roku. A keďže u nás stále intenzívne prebieha konsolidácia tlačiarní, zoznam ponúkaných zariadení čoskoro rozšíria aj tieto zariadenia.

Odpredávanie počítačov a notebookov je obojstranne výhodná záležitosť. Našu firmu táto iniciatíva nič nestojí a subjektom a ľuďom, ktorí majú hlboko do vrecka, veľmi pomáha.


Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...