Vyhľadávanie:

Pomôžme deťom

Pomôžme deťom

O pripravovanej zbierke šatstva, hračiek a kníh hovoríme s manželkou prezidenta USSK Susan Lohrovou

Ako sme už informovali v minulom čísle Ocele východu, na základe iniciatívy manželky prezidenta U. S. Steel Košice Susan Lohrovej sa pripravuje zbierka šatstva, hračiek a kníh pre deti. V piatok redakciu navštívila Susan Lohrová, ktorá nám k pripra-vovanej zbierke poskytla rozhovor.

· Prečo ste sa rozhodli zorganizovať takúto zbierku?
Ako som sa dozvedela, podobná zbierka bola v USSK už organizovaná aj predtým a bola veľmi úspešná. Preto chceme pokračovať v tejto práci. Veď ľudia majú doma množstvo použitých vecí, ktoré sú ešte zachovalé, z ktorých sa tešili a je im ľúto ich nechať len tak ležať ladom v skrini. Radi by ich poskytli ďalej ľuďom, ktorým sa ešte môžu zísť.

· Kedy sa zbierka uskutoční?
Zbierka začne v pondelok 17. októbra a bude prebiehať do piatku 21. októbra. Veci do zbierky sa budú zbierať na dvoch miestach, jedno bude tu vo firme v budove Vonkajších vzťahov, 1. poschodie, č. 108., otvorené každý deň od 8.00 do 16.00 hod. Druhé zberné miesto bude v meste, v budove KOSIL (pri Spoločenskom pavilóne) na Triede SNP 61 (prízemie) v klube dôchodcov Občianskeho združenia - Jeseň života, a to od 13.00 do 17.00 hod, v stredu od 10.00 do 18.00 hod. Musím povedať, že dôchodcovia zo železiarní sa už na zbierku veľmi tešia a sú ochotní nám pomôcť v každom smere. Po ukončení zbierky všetky zozbierané veci zhromaždíme a pretriedime, aby sme sa ubezpečili, že sú vhodné na ďalšie použitie. Potom sa rozhodneme, ktoré veci do ktorého detského domova pošleme. Musím dodať, že mnohé manželky amerických manažérov v Košiciach sa plánujú zapojiť do tejto zbierky, a to nielen prispením vecí, ale aj jej samotnou organizáciou.

· Čím všetkým ľudia môžu do zbierky prispieť?
V detských domovoch, ktoré sme počas môjho pobytu na Slovensku už navštívili, žijú deti od nula do 24 rokov. Zídu sa teda veci rôznych veľkostí, nielen malé detské čísla. Ak má niekto doma šatstvo aj pre dospelých, ale, samozrejme menších veľkostí, môže venovať do zbierky aj tie. Zároveň ľudia môžu priniesť aj použité knihy a hračky, veď práve niekedy použité knihy a hračky sú pre obdarovaných ešte milšie.

· Plánujete pokračovať v podobných aktivitách aj ďalej?
Áno, ak budú úspešné, v čo veríme. Môžeme ich organizovať aj dvakrát do roka. Na jeseň môžeme organizovať zbierky letného oblečenia a naopak na jar zimného oblečenia. Ľudia určite budú mať doma veci, ktoré ich deti po sezóne už nosiť nebudú, pretože z nich vyrástli - a tak ich môžu darovať deťom, ktoré ich budú môcť ešte využiť.
Zároveň by som chcela povedať, že plánujeme zbierku organizovať v dvoch fázach. Tou druhou je, že sme si od detských domovov, ktoré som navštívila, vyžiadali zoznam prianí. V tomto zozname sú položky, ktoré jednotlivé detské domovy a deti momentálne potrebujú - od tých väčších, ako napríklad oprava budovy, až po tie najmenšie, napr. ponožky pre malé i väčšie deti. Pri tých väčších vie pomôcť firma. Pred Vianocami spracujeme zoznam prianí a uverejníme ho, budú v ňom zahrnuté práve tie menšie položky, na ktoré budú môcť, ak budú mať záujem, prispieť zamestnanci USSK a všetci ostatní, ktorí budú chcieť pomôcť. Bude to také osobnejšie, ak nejaká rodina bude vedieť, že napr. kúpi päť malých šiat pre päť malých dievčatiek v konkrétnom detskom domove. Táto nová forma zbierky bude ďalšou možnosťou pre všetkých, ktorí chcú a môžu pomôcť druhým ľuďom.

· Akou formou sa robia podobné zbierky v USA?
Zbierky sa v USA robia neustále. Pravidelne ich organizujú cirkevné spolky v kostoloch, mnohé zbierky sa robia aj vtedy, ak niekoho postihne nejaká katastrofa, napríklad akú nedávno spôsobil hurikán. Po celých Štátoch sa robí mnoho zbierok, pričom ľudia posielajú nielen použité veci, ale častokrát aj úplne nové veci a posielajú aj peniaze, pretože tie sa dajú použiť na mnohé veci - napríklad obnovu zničených domov a pod. V USA dve z veľkých organizácií, ktoré sa zaoberajú organizovaním zbierok sú celosvetový Červený kríž a Armáda spásy, ktorá má taktiež svoje zastúpenia v mnohých krajinách sveta. Tieto organizácie majú centrá na mnohých miestach, sú otvorené celý rok a každý tu môže kedykoľvek priniesť veci, ktoré chce darovať a ktoré sa môžu zísť ľuďom v núdzi.
V Štátoch zároveň existuje organizácia Spojená cesta - United Way, ktorá sústreďuje darované veci zo zbierok organizovaných rôznymi spolkami. Mnohí zamestnanci USS v Amerike tiež pravidelne dávajú časť svojich príjmov tejto charitatívnej organizácii. Organizácia Spojená cesta zodpovedá a dozerá na to, aby ich peniaze boli aj účelne využité. Na Slovensku máte tiež niečo podobné ako Spojená cesta - vy môžete darovať 2 percentá zo svojich daní.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...