Vyhľadávanie:

Pomôžte ukázať svetu európsku tvár nášho mesta

Pomôžte ukázať svetu európsku tvár nášho mesta

Košice - kandidát na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013

Košice sa uchádzajú o šancu byť v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK). V histórii mesta pôjde o jeden z najvýznamnejších projektov najbližších desaťročí s veľkým dosahom na jeho rozvoj. Odhodlanie získať titul, zámery projektu EHMK, jeho rozsah a výzvy, prezentovali zakladajúcemu fóru projektu vo štvrtok, 29. marca, v Historickej radnici primátor mesta a zároveň predseda Rady projektu EHMK, združujúcej osobnosti kultúrnej obce a predstaviteľov významných inštitúcií spoločenského, hospodárskeho a náboženského života v meste, František Knapík a predseda Košického samosprávneho kraja, súčasne čestný predseda Rady projektu EHMK Zdenko Trebuľa. Účastníci stretnutia na záver podpísali Memorandum o spolupráci a podpore kandidatúry mesta Košice na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Medzi prvými vyjadril podporu kandidatúre Košíc v mene 16 tisíc zamestnancov prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr, člen rady projektu. "Je pre mňa radosťou a poctou podieľať sa na projekte. Verím, že bude mať podporu našich zamestnancov a že za pomoci inšpiratívnych návrhov pripravíme projekt, ktorý v súťaži zvíťazí. Um, energia a nápady zamestnancov firmy budú mestu pri tomto snažení k dispozícii."

Podujatie Európske hlavné mesto kultúry vyhlasuje Európska komisia už od roku 1985. V roku 2013 sa Európskym hlavným mestom stane francúzske a slovenské mesto. O národnom víťazovi rozhodne na základe najlepšie pripraveného projektu Európska komisia na jeseň 2008. Prvá fáza výberu na celoslovenskej úrovni sa uskutoční v novembri 2007.

Manažér projektu Marek Kolarčík prirovnáva rozmer podujatia, ktorého súčasťou je viac ako tristo podprojektov a takmer tisíc sprievodných podujatí, ku konaniu svetovej výstavy. Víťazné mestá v doterajšej histórii zaznamenali veľký rast kultúrnych podujatí, oživenie mŕtvych zón, skrášlenie mesta, obrovský nárast cestovného ruchu, opravu historických pamiatok a prílev financií do technickej infraštruktúry.

Na Slovensku sa o titul uchádza 12 miest. Obstáť v konkurencii nebude ľahké, ale rozhodnúť o úspechu Košíc máte možnosť aj vy. Pomôžte ukázať svetu európsku tvár nášho mesta. Námety, návrhy a projektové zámery môžete podávať spontánne a neformálne. Elektronicky, klasicky poštou i osobne. Formuláre a anketové lístky nájdete všade tam, kde sa niečo deje, ale aj na adrese: EHMK, Magistrát mesta Košice, Tr. SNP 48/A, 040 11 Košice. E-mail: ehmk@kosice.sk, www.kosice.sk, t. č. 055/64 19 118, 055/ 64 19 188.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...