Vyhľadávanie:

Pony Express v nedeľu priviezol špeciálnu poštu

Pony Express v nedeľu priviezol špeciálnu poštu

Európsky Pony Express v nedeľu 20. augusta šťastne dorazil do Košíc, ktoré boli prvý raz od založenia cieľovým mestom. Priviezol približne stovku špeciálnych príležitostných pohľadníc s originálnou pečiatkou. Desiatky Košičanov vyčkávali na ich príchod podvečer pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici.

"Poštu sme prebrali od českých kolegov na česko-slovenskej hranici a cez Žilinu a Slovenský raj sme ju v poriadku doručili do cieľa cesty - do Košíc," hlásili v rámci slávnostného ceremoniálu jazdci šerifovi Rudolfovi Vassovi, ktorého westernoví jazdci nevolajú inak ako Krpec. Poštu od jazdcov slávnostne prevzal poštmajster Gabriel Marton. Unikátny pozdrav od organizátorov Pony Expresu dostali aj predstavitelia americkej spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorý prevzal viceprezident pre predaj a marketing John Peters a košický primátor František Knapík.

"Express niekoľko minút meškal, ale zvládnuť približne tristokilometrovú trasu na koňoch presne na minútu sa celkom nedá. Jazdcom sa nevyhli ani menšie problémy po trase, čo tiež spôsobilo istý časový posun," vysvetlil šerif Krpec. Dodal, že o náročnosti trate svedčí aj skutočnosť, že dva kone museli stiahnuť.

Tohto roku vyštartoval Pony Express z nemeckého mesta Haren 12. augusta a prechádzal cez štyri štáty Nemecko, Česko, Poľsko a Slovensko. Celková dĺžka trate, ktorú jazdci zdolávali ako kedysi štafetovým spôsobom, merala 2400 km a mala pätnásť stanovíšť Post Office - poštových úradov, kde sa dali kúpiť a poslať špeciálne pohľadnice, ktoré patria medzi kuriozity aj medzi zberateľmi.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...