Vyhľadávanie:

Postupujeme!

Postupujeme!

Vyhodnotili národné kolo medzinárodnej ekologickej súťaže EKO 2007

Spoločnosť U. S. Steel Košice opäť zabodovala. Práca Milana Sančiho, vedúceho oddelenia environmentálny rozvoj z útvaru GM pre environment - Ekologizácia výroby energetických médií v U. S. Steel Košice, zvíťazila v národnom kole siedmeho ročníka medzinárodnej súťaže EKO 2007, ktorej výsledky ohlásila porota minulý týždeň v utorok, 16. októbra, na pôde Technickej univerzity v Košiciach. Košická oceliareň mala v talóne aj ďalšie želiezko. O jednu z cien sa uchádzal i kolektív hutníkov v zložení Gabriel Lešinský, Ladislav Horváth, Tomáš Suchý a Vladimír Mitrík s prácou Výroba elektrickej energie s výrazným potenciálom redukcie emisií CO2.

Medzinárodná ekologická súťaž EKO 2007 vznikla v roku 1998 z iniciatívy českých a poľských organizácií. Už v druhom ročníku na podnet Josefa Byrtusa, v tom čase generálneho konzula ČR v Košiciach, sa k organizujúcim krajinám pripojilo aj Slovensko. Spoločnosť U. S. Steel Košice je do jej prípravy, spolu s hlavným organizátorom za slovenskú stranu - Hutníckou fakultou TU Košice, zapojená od piateho ročníka.

Ako konštatovala pred slávnostným vyhlásením výsledkov Jana Kaduková, predsedníčka národného organizačného výboru, cieľom súťaže je nielen podpora činností zameraných na ochranu a zlepšovanie životného prostredia, ale aj prispieť k zvyšovaniu informovanosti verejnosti o tejto problematike a podporiť všetkých, ktorí majú záujem ju aktívne riešiť. "Do siedmeho ročníka súťaže prihlásili autori dovedna pätnásť prác. V kategórii organizácie národná porota hodnotila sedem prác, v kategórii študenti univerzít osem," konkretizovala.

V kategórii organizácie obsadili druhé miesto riešitelia Gabriel Šereda z Profichemy Bratislava a Karol Prekopp zo SAPA Profily a.s. Žiar nad Hronom, ktorí sa zaoberali využitím odpadových alkalických moriacich roztokov z povrchovej úpravy hliníka pri syntéze zeolitov a tretie Gabriela Rudinská a Darina Ondrušová za projekt Ekologizácia výroby olovnatého krištáľového skla. Zo študentov najviac presvedčil národnú porotu Patrik Oros z Hutníckej fakulty TU Košice a jeho práca Prepracovanie odpadov z výroby hliníka na využiteľné produkty. Druhá priečka patrí Rastislavovi Gruľovi, poslucháčovi Stavebnej fakulty TU Košice, ktorý riešil problematiku využitia recyklátov pri výrobe betónov. Na treťom mieste sa umiestnila budúca hutníčka Hedviga Horváthová s prácou Biosorpcia katiónov kovov v z modelových roztokov pomocou zelených rias.

Víťazi oboch kategórií postupujú do medzinárodného kola, ktoré sa uskutoční koncom novembra 2007 opäť v Košiciach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...