Vyhľadávanie:

Povlak K-typ oceňujú potravinári

Povlak K-typ oceňujú potravinári

Už od minulého roka ponúkame našim zákazníkom nový produkt - pocínované plechy s povlakom K-typ. Na jeho úspešnej realizácii sa podieľal multifunkčný tím zložený z kolegov z výroby, predaja, technického servisu zákazníkom, kvality a výskumu.

Nový výrobok sa vyznačuje vyššou pridanou hodnotou, vďaka čomu zvyšuje našu konkurencieschopnosť na trhoch s pocínovanými plechmi.

Na jeho vývoji pracoval mladý výskumník a vývojár Dávid Bogdan z odboru Povlakované a finálne výrobky, technickú podporu v projekte zabezpečoval výskumník a vývojár Peter Vranec z odboru Metalografia a analýzy porúch. Hlavnou devízou pocínovaného plechu s povlakom K-typ je jeho zvýšená korózna odolnosť. „Vychádzali sme z americkej normy, ktorá definuje povlak K-typ. Hovorí, že takéto plechy musia obsahovať cínový povlak s hmotnosťou väčšou ako 5,6 gramu na meter štvorcový. Ďalšou podmienkou je prítomnosť hrubej medzivrstvy zo železa a cínu, ktorá je súčasťou cínového povlaku a ktorá zlepšuje antikorózne vlastnosti pocínovaného plechu v kontakte s niektorými potravinami,“ vysvetľuje D. Bogdan a dodáva, že tieto parametre vo výrobe dosiahli usmernením výkonu na natavovačke pocínovacej linky 1. Vďaka tomu sa im podarilo zvýšiť bežnú hmotnosť medzivrstvy z 0,5 g/m2 až na 1,0 g/m2. Plechy s povlakom K-typ dokážeme vyrábať len na pocínovacej linke č. 1. Predtým sme podľa slov D. Bogdana dodávali zákazníkom iba plechy s vysokým cínovým povlakom, ktorý dosahoval hmotnosť nad 5,6 g/m2, ale bez garancie minimálnej hrúbky medzivrstvy. „Pocínované plechy s povlakom K-typ požadujú predovšetkým zákazníci z potravinárskeho priemyslu. Využitie nachádzajú najmä pri konzervácii kyslého takzvaného bieleho ovocia, ako napríklad ananásu a broskýň, alebo pri dlhodobom skladovaní potravín. Medzivrstva chráni oceľový substrát plechovky pred koróziou a zabraňuje vzniku dier,“ spresňuje D. Bogdan.

Na počiatku začal na tejto úlohe pracovať výskumník Daniel Kacír. Z firmy však vlani odišiel a projekt prevzal D. Bogdan. Ten hovorí, že na dosiahnutie požadovaných parametrov potrebovali vyrobiť mnoho skúšobných vzoriek, ktoré analyzoval P. Vranec.

V polovici roku 2015 sa projekt stal súčasťou transformačného úsilia Carnegie, naša cesta. Od vlaňajšieho októbra sa nachádza vo fáze D5 a pre firmu prináša reálne peniaze. Len do februára 2016 sme predali takmer šesťtisíc ton. Najväčšími odberateľmi pocínovaných plechov s povlakom K-typ sú poprední výrobcovia potravinových obalov, ako napríklad Silgan, Crown a ďalší.

Tento projekt bol na útvare generálnej manažérky pre výskum a vývoj USSE ocenený prvým miestom za štvrtý kvartál minulého roka.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...