Vyhľadávanie:

Pre každého, kto chce pomáhať, sa miesto nájde

Pre každého, kto chce pomáhať, sa miesto nájde

Hovoríme s hlavnou koordinátorkou dobrovoľníckeho podujatia U. S. Steel pre Košice Ľubomírou Šoltésovou

Tohtoročné Dni dobrovoľníkov U. S. Steel pre Košice sa uskutočnia v piatok 13. mája a v sobotu 14. mája 2016. Podrobnejšie o nich hovoríme s hlavnou koordinátorkou podujatia Ľubomírou Šoltésovou z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy.

Dobrovoľnícke podujatie U. S. Steel pre Košice vstupuje do svojho desiateho ročníka. Malé jubileum je nesporne príležitosťou na obzretie sa späť a na krátke zhodnotenie tejto aktivity, ktorá si získava medzi železiarmi čoraz viac prívržencov.

Myslím, že máme za sebou kus dobrej práce. Keď si predstavím, že na pilotné podujatie prišlo asi desať ľudí a v súčasnosti sa snažíme z organizačných dôvodov držať počet približne na 500 účastníkoch, je to skvelá vizitka hutníkov. Každý rok prichádzajú vo svojom voľnom čase ochotní nezištne pomôcť a takáto partia ľudí je veľmi pozitívna a obohacujúca. Verím, že k výbornej atmosfére prispievame aj my, organizátori. Každý rok podujatie vyhodnocujeme, učíme sa z chýb a snažíme sa ho ďalej zlepšovať.

• Hutníci každým rokom dokazujú, že sú k potrebám regiónu vnímaví, a že im nezištná podpora iných nie je cudzia. Ako sa však vyberajú adresáti pomoci?

Na začiatku to boli neziskové organizácie, ktorým sme v minulosti pomohli finančne či materiálne a priama pomoc od našich zamestnancov posunula spoluprácu na vyššiu úroveň. Postupne sme pridávali ďalšie subjekty, ktoré našu pomoc vedeli zužitkovať a riadili sme sa aj podľa preferencií našich zamestnancov. Ponuka organizácií sa každý rok mení, pretože niekde, hlavne pri menších organizáciách, stačí prísť raz a pomôcť pri zásadnej zmene. Naopak, priestorovo veľké organizácie, ako botanická či zoologická záhrada, ocenia našu pomoc každý rok.

• Koho podporíme v tomto roku a pri čom?

Tradične pomáhame charitatívnym organizáciám, zariadeniam pre zdravotne či sociálne znevýhodnené deti, ale aj pri ochrane životného prostredia. Najcennejšiu tekutinu – krv – treba neustále a preto už po desiaty raz bude súčasťou našich dobrovoľníckych dní aj Hutnícka kvapka krvi. Od ďalšieho čísla Ocele východu začneme predstavovať vybrané subjekty i prácu, ktorú od nás potrebujú. Informácie budú dostupné aj na intranete či internete.

• Čo poradíte kolegom, ktorí by sa na brigáde radi zúčastnili aj so svojimi deťmi?

Práce sú plánované pre dospelých dobrovoľníkov, ale tak ako doma, pri niektorých vedia väčšie deti pomôcť. Ísť príkladom pri takejto ušľachtilej činnosti je dôležité. Koordinátorovi je však potrebné hlásiť neplnoleté deti staršie než 12 rokov osobitne, neprihlasovať ich cez prihlasovací formulár. Rodičom, ktorí by chceli prísť pomôcť, ale majú deti mladšie než 12 rokov, sme vyčlenili aktivitu v ZOO. Aby mohli rodičia nerušene pracovať, pre deti bude pripravený zaujímavý program.

• Na čo by mali ešte železiari pri výbere dobrovoľníckej aktivity, do ktorej sa chcú zapojiť v rámci celofiremného podujatia, myslieť? Čo by nemali opomenúť?

Začnem snáď práve tou ZOO, aby sa prednostne hlásili zamestnanci s menšími deťmi, keďže na iných miestach sa s účasťou detí pod 12 rokov nepočíta. Dobrovoľnícke podujatie je skvelou príležitosťou na utuženie kolektívu a bez viacerých zohraných partií si už toto podujatie ani nevieme predstaviť. Chcem pozvať aj ďalších našich zamestnancov na 10. Dni dobrovoľníkov U. S. Steel pre Košice 2016. Registrácia sa začína 14. apríla 2016. Verím, že každý si dokáže vybrať aktivitu, ktorá je mu blízka a ak by bola obsadená, v ponuke sú ďalšie organizácie, kde sa našej pomoci potešia. Pre každého, kto chce pomáhať, sa miesto nájde.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...