Vyhľadávanie:

Pre oceliarov sladká pozornosť

Pre oceliarov sladká pozornosť

Netradičnou formou pomáhame neziskovým organizáciám už siedmy rok

Ani sa nenazdáme a najkrajšie sviatky roka sú tu. Už len necelý mesiac nás delí od začiatku Košických Vianoc na Hlavnej ulici, ktoré sa už neodmysliteľne spájajú aj s charitou. Súčasťou tohto podujatia sa pred niekoľkými rokmi stala aj iniciatíva U. S. Steel Košice, ktorá dáva príležitosť neziskovým organizáciám prezentovať svoju činnosť v charitatívnom stánku spoločnosti. Podrobnejšie o nej hovoríme s Evou Svrčekovou z útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy.

· Kedy myšlienka podať pomocnú ruku neziskovým organizáciám aj takýmto netradičným spôsobom vznikla a s akým cieľom?
Bolo to pred šiestimi rokmi a myšlienka zriadiť na Hlavnej ulici počas Košických Vianoc charitatívny stánok spoločnosti U. S. Steel Košice prišla ruka v ruke s úzkou spoluprácou s viacerými neziskovými organizáciami a vyvstala z potreby podporiť tých, ktorí pomoc potrebujú. Odvtedy sa subjekty zväčša z tretieho sektora predstavujú verejnosti a okoloidúcim prezentujú svoje rôznorodé aktivity. Či už v sociálnej, charitatívnej alebo zdravotníckej oblasti. A hovoria s ľuďmi o svojom poslaní. Ich zástupcovia vravia, a skúsenosti to potvrdzujú, že niet nad osobný kontakt. Peniažky, ktoré v rámci dobrovoľnej zbierky získajú, sa im pri napĺňaní ich zámerov veľmi zídu.

· Podarilo sa teda zámery v tejto oblasti naplniť? Ako by ste zhodnotili doterajšie ročníky?
V charitatívnom stánku sa od začiatku jeho existencie vystriedalo takmer 110 subjektov. Išlo predovšetkým o organizácie, ako som už spomínala, s ktorými spoločnosť U. S. Steel Košice spolupracuje počas celého roka. Za šesť rokov sa podarilo všetkým subjektom vyzbierať dohromady viac než 32 550 eur, ktoré použili najmä na zabezpečenie a realizáciu svojich činností a na svoje aktivity. Išlo napríklad o kúpu výtvarných pomôcok pre umelecké školy, pomôcok na arteterapiu pre postihnuté deti, na podpornú psychosociálnu činnosť, či na tvorivú činnosť chovancov domovov. Útulok pre psov pri Haniske sa každý rok teší aj z materiálnej pomoci, ako je ryža, cestoviny, deky, plachty, obojky, misky pre psov a iné veci potrebné pre chod tohto zariadenia.

· V tomto roku bude v stánku prezentovať svoju činnosť od 5. do 22. decembra dovedna osemnásť subjektov. Objavia sa medzi nimi aj nové?
Určite áno. Každý rok dávame príležitosť prezentovať svoju činnosť vždy aj subjektu, pre ktorý firma vyhlasuje medzi svojimi zamestnancami koncoročnú dobrovoľnú zbierku. Tentoraz pre nadáciu šačianskej nemocnice Zdravie pre všetkých. Bude to ďalšia podpora dobrej myšlienky pomôcť zadovážiť pre nemocnicu digitálny mamograf, ktorý pomáha odhaliť závažné onkologické ochorenia. Ďalším novým subjektom je nezisková organizácia ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj. V centre jej pozornosti sú jednotlivci, organizácie a komunity s dôrazom na znevýhodnené regióny, spoločensky znevýhodnené skupiny a etnické menšiny. Jej cieľom je pracovať s rodinami na tom, aby dokázali zlepšiť kvalitu svojho života a zvýšiť svoje šance na úspech vo vzdelaní, zamestnaní, sebestačnosti a nezávislosti od sociálnych dávok.

· Budú pre našich kolegov hutníkov, ako sa už stalo tradíciou, pripravené v stánku aj malé pozornosti?
Určite, tradícii ostávame verní. Ak sa pri stánku pristavia, môžu sa nielen dozvedieť o činnosti neziskových subjektov viac, prípadne ich podporiť, ale bude na nich čakať aj osobné poďakovanie prezidenta firmy Davida J. Rintoula za snahu, ktorú každý vynakladá pri dosahovaní celoročných výsledkov spoločnosti. A tiež, ako býva zvykom, aj sladká pozornosť. Bude stačiť, ak sa každý preukáže identifikačnou kartou.

· Kto pomáha zabezpečovať chod stánku?
Stánok je zvyčajne otvorený denne od 10. do 20. hodiny, pričom každý deň je rozdelený na tri zmeny. Službu v ňom pomáhajú zabezpečovať už niekoľko rokov zamestnanci útvaru Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy a ďalších štábnych úsekov, dobrovoľníci, členky Women's Network i štipendisti U. S. Steel Košice. Bez ich pomoci by to naozaj nešlo. Ďakujeme. Ich pomoc veľmi radi privítame aj v tomto roku. Ak má niekto záujem byť súčasťou tohto charitatívneho podujatia môže ma kontaktovať na telefónnom čísle 673 4109.

Kto a na čo potrebuje našu pomoc

5. decembra 2012 (streda)
Nadácia zdravie pre všetkých, Košice-Šaca
Na kúpu digitálneho mamografu.

6. decembra 2012 (štvrtok)
Liga proti rakovine
Na podpornú psychosociálnu činnosť v centre pomoci.
7. decembra 2012 (piatok)
Detský domov sv. Klementa Hofbauera, Podolínec
Na činnosť a aktivity detského domova.

8. decembra 2012 (sobota)
Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov, Košice
Na činnosť a aktivity útulku pre psov.

9. decembra 2012 (nedeľa)
Občianske združenie USMEJ SA NA MŇA, Košice
Na nákup špeciálnych učebných pomôcok pre žiakov Spojenej školy na Vojenskej ul. č. 13 v Košiciach.

10. decembra 2012 (pondelok)
Detská fakultná nemocnica, Košice
Na činnosť centrálneho príjmu.

11. decembra 2012 (utorok)
ŠANCA, n.f.
Na kúpu materiálového vybavenia pre Spojenú školu, Opatovská cesta 97, Košice.

12. decembra 2012 (streda)
REEDUKAČNÉ CENTRUM, Bankov 15, Košice
Na tvorivú činnosť chovancov ústavu.

13. decembra 2012 (štvrtok)
Rotary Klub Košice Classic
Na činnosť Autistického centra Rubikon.

14. decembra 2012 (piatok)
Autistické centrum Rubikon, n.o.
Na činnosť združenia.

15. decembra 2012 (sobota)
Detský domov Uralská, Košice
Na nákup materiálu pre záujmovú činnosť detí z detského domova.

16. decembra 2012 (nedeľa)
Detský domov, Košická Nová Ves, Poľná 1
Na nákup materiálu pre záujmovú činnosť detí z detského domova.

17. decembra 2012 (pondelok)
SRRZ - RZ pri základnej umeleckej škole, Bernolákova, Košice
Na zakúpenie učebných pomôcok pre výtvarný odbor základnej umeleckej školy.

18. decembra 2012 (utorok)
Združenie príbuzných a priateľov Radosť v Košiciach, Rastislavova 12, Košice
Na činnosť a aktivity Rehabilitačného strediska pre ľudí s duševnými poruchami na Bauerovej ul. 1 v Košiciach.

19. decembra 2012 (streda)
Psychosociálne centrum, Jegorovovo námestie 5, Košice
Na nákup materiálu na arteterapiu pre klientov.

20. decembra 2012 (štvrtok)
Občianske združenie ETP Slovensko - Centrum pre udržateľný rozvoj
Na činnosť združenia.

21. decembra 2012 (piatok)
Arcidiecézna charita Košice
Na prevádzku Hospicu Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi, Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Košiciach, Lipanoch, Veľkom Šariši a Vojčiciach a pre Krízové centrum v Košickej Novej Vsi, Poľná 1.

22. decembra 2012 (sobota)
Rodinné centrum Stonožka, Košice - Juh
Na prevádzku Rodinného centra Stonožka -na vytvorenie bezpečného a hygienického prostredia pre hru najmenších detičiek a na zmysluplné trávenie voľného času rodičov na materskej/rodičovskej dovolenke.


Zbierku povolil Obvodný úrad v Košiciach, odbor všeobecnej vnútornej správy, organizátorovi verejnej zbierky Nadácii U. S. Steel Košice za účelom naplnenia charitatívneho zámeru pod č.: 2012/09209.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...