Vyhľadávanie:

Pre pocit slobody, ale i bezpečia

Pre pocit slobody, ale i bezpečia

Vo Vrbovom vyrastie vďaka U. S. Steel Košice lezecká stena

Na voľno časové aktivity detí a mládeže, zachovávanie kultúrnych hodnôt, environmentálnu výchovu a vzdelávanie, bezpečnosť a netradičné športové aktivity boli zamerané projekty neziskových organizácií z východného Slovenska, ktoré uspeli v grantovom programe Spoločne pre región. Informovali sme už, že milión slovenských korún rozdelili aktéri programu - spoločnosť U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia medzi dvanásť projektov. Podporu získala napríklad rekonštrukcia hradu, vybudovanie obecného kompostoviska, záchrana starých príbehov, malá rómska galéria, rekonštrukcia detského ihriska...

Nesporne zaujímavým projektom je tiež vybudovanie lezeckej steny. Ako sa rodil? "O skautoch je známe, že vyvíjajú netradičné formy aktivít, ktoré oslovujú najmä mladých ľudí. Čím je ich viac, tým lepšie, nikdy ich nie je dosť," rozhovoril sa Andrej Legutký, zástupca Slovenského skautingu 66, zboru E. Korpoyana, krátko po prevzatí symbolického šeku na 100 tisíc korún. "Ešte keď som pôsobil ako farár v Bašti, snažil som sa spojiť evanjelikov a katolíkov nejakou neutrálnou aktivitou. A tak sme postavili prvú lezeckú stenu, na ktorej sa mohli deti učiť základom tohto stále ešte nie veľmi rozšíreného športu..." Bola to dobrá myšlienka. Mládež, najmä v tínedžerskom veku zaujala.

Keď A. Legutký zmenil pôsobisko, odišiel do Vrbova pri Kežmarku, začal uvažovať o tom, že by nebolo od veci dať podobnú lezeckú stenu mládeži k dispozícii aj tu. Jeho nápad dotiahli do konca architekt a statik. "Stena musí odolať vetru a byť bezpečná," poznamenal. "Keď ju vďaka grantu dostaviame, deti si budú môcť lezenie vyskúšať. Používať budú pri tom kvalitný výstroj a techniku. Môj otec pôsobí v horskej službe a tak ma týmto veciam priučil. Nejde nám v tomto projekte o to, aby sa deti učili liezť, pripravovali sa na Tatry. Skôr je to o tom, že si to môžu vyskúšať. Tu na nich nepadne skala, nezastihne ich víchrica, vyčíňanie počasia, no môžu prežiť rovnaký pocit slobody ako horolezci, radosť z výkonu, prekonania seba samého, strachu z výšky. A zistiť zároveň, aký je život krehký, uvedomiť si, čo sa im môže stať, ak nebudú, napríklad pri lezení po stromoch, čo robia často a bežne, dávať pozor. Ide nám tiež o to, aby získali zdravý rešpekt pred prírodou..."

Stena s previsom bude mať po dokončení výšku osem metrov, s jej obťažnosťou sa "pohrajú" ľudia z Horskej služby. "Lezecké cesty budú ľahšie - pre deti do troch metrov výšky, ale i náročnejšie. Veríme, že táto aktivita si nájde cestu k mladým ľuďom. V prvom prípade sa nám to potvrdilo," dodal A. Legutký.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...