Vyhľadávanie:

Pre troch riadna pracovná zmluva

Pre troch riadna pracovná zmluva

Projekt zamestnávania ľudí zo znevýhodnených skupín obyvateľstva pokračuje

Milan Balog z obce Veľká Ida, Tibor Čisár z Mestskej časti Košice-Šaca a Stanislav Diro z košického sídliska Lunik IX, traja z úspešných absolventov paličského kurzu, ktorý spoločnosť U. S. Steel Košice pripravila pre 23 záujemcov z radov účastníkov špeciálneho zamestnaneckého projektu v spolupráci s SOU hutníckym, podpísali minulý týždeň vo štvrtok, 13. decembra, riadne pracovné zmluvy s Patrikom Ivanišinom, riaditeľom spoločnosti Vulkmont, a.s., Košice, dcérskej firmy USSK.

Na slávnostnom ukončení kurzu, ktorý sa začal 7. novembra tohto roku i pri podpise pracovných zmlúv, nechýbal prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr, viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák, generálny manažér Stanislav Barica, riaditelia divíznych závodov, zástupca riaditeľa SOU hutníckeho Ján Eiben, starostovia obcí a mestských častí spolupracujúcich na projekte, zástupcovia MMK, ale i firiem Howe Leather Slovakia, Whirlpool a Americkej obchodnej komory na Slovensku.

Projekt zamestnávania ľudí zo znevýhodnených skupín obyvateľstva začala spoločnosť U. S. Košice realizovať ešte v roku 2002. O dva roky neskôr podpísali ako prví zmluvy na riadny pracovný úväzok obyvatelia Lunika IX a Veľkej Idy. Odvtedy dostávajú každý rok príležitosť stať sa riadnymi zamestnancami firmy alebo jej dcérskej spoločnosti najlepší z tých, ktorí formou personálneho lízingu pracujú v rôznych prevádzkach huty. V ostatných dvoch rokoch sú to najlepší absolventi vzdelávacích kurzov.

"Dôležitým aspektom tohto programu," povedal krátko pred odovzdaním osvedčení o absolvovaní kurzu a pred podpisom pracovných zmlúv D. Lohr, "je nielen to, že mladí ľudia dostávajú možnosť vzdelávať sa a získať nové pracovné príležitosti, ale aj to, že sa môžu stať pre ľudí v svojej komunite príkladom. Veľmi málo ľuďom sa podarí uspieť bez toho, aby intenzívne pracovali na svojej budúcnosti a ešte menej tým, ktorí nemajú adekvátne vzdelanie. Preto som rád, že viaceré firmy podnikajúce v tomto regióne sa začali touto otázkou zaoberať a aktívne pristupovať k jej riešeniu a že sú schopné poskytnúť viacero pracovných príležitostí." Ide napríklad o spoločnosti Howe Leather Slovakia a Whirlpool. Aktivity firiem v tejto oblasti a v oblasti regionálneho rozvoja podporuje aj Americká obchodná komora na Slovensku. Podľa slov riaditeľa jej košickej pobočky Rastislava Puchalu, komora pripravuje zriadenie výboru, ktorý bude mať na starosti práve takéto projekty. Podporu už prisľúbila spoločnosť U. S. Steel Košice i popradský Whirlpool, diskutovali aj s firmou Embraco.

To, že je program zamestnávania ľudí zo znevýhodnených skupín obyvateľstva v prípade U. S. Steel Košice taký úspešný, zdôraznil prezident, možno pripísať všetkým, ktorí ho pomáhajú napĺňať. Sú to starostovia mestských častí a obcí, ale tiež ľudia z náboženskej obce. Priebeh i výsledky paličského kurzu zhodnotil viceprezident pre ľudské zdroje M. Pitorák. Preukaz získalo 13 jeho frekventantov. Pri rozhodovaní o tom, kto získa riadnu pracovnú zmluvu s Vulkmontom, rozhodovalo hodnotenie dochádzky, výsledky záverečných skúšok, odporúčanie zamestnávateľa, divíznych závodov i školy.

"Je to vynikajúci pocit," nechal sa počuť S. Diro krátko po podpise riadnej pracovnej zmluvy, na základe ktorej bude od 1. januára budúceho roku pracovať spolu s ďalšími dvomi novými kolegami vo Vulkmonte ako palič-zámočník. "Chcem sa poďakovať za šancu, ktorú som dostal a že som sa mohol po absolvovaní prvého kurzu - strojník hutníckych zariadení zúčastniť aj na tomto a získať osvedčenie. Chcel by som tiež odkázať ďalším ľuďom - nebojte sa! Nie je to nič strašné!"

Trinásť úspešných absolventov kurzu si na záver prevzalo paličský preukaz spolu s malou pozornosťou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...