Vyhľadávanie:

Pre zdravie ľudí i ochranu životného prostredia

Pre zdravie ľudí i ochranu životného prostredia

Kolektív výskumníkov Jozefa Bilého s Cenou primátora mesta Košice

Pri výrobe pocínovaných, pozinkovaných a lakoplastovaných plechov zohráva dôležitú úlohu doplnková protikorózna ochrana - pasivácia. Ide o dočasnú nevyhnutnú ochranu povrchu kovov, ktorá znižuje alebo brzdí ich reaktivitu. Špeciálna vrstva chráni materiál počas transportu k zákazníkom i počas jeho skladovania. V U. S. Steel Košice sme na pasiváciu donedávna používali prípravky na báze šesťmocného chrómu (Cr6+). Všetko sa zmenilo v roku 2005.

"Približne v tom čase mi telefonovali viacerí naši zákazníci vyrábajúci bielu techniku. Zaujímali sa, či sme pripravení dodávať materiál podľa novej smernice Európskej únie zakazujúcej používať chróm, olovo, kadmium, ortuť a iné organické zlúčeniny. Bolo to viac ako rok pred plánovaným schválením smernice, výrobcovia však chceli plechy už skúšať. Priznám sa, že mi v tej chvíli nebolo všetko jedno. A to aj napriek tomu, že náš tím na úlohe nahradiť šesťmocný chróm menej škodlivým prípravkom pracoval už od roku 2004," vrátil sa k začiatkom činnosti tímu odboru inovácia riaditeľ úseku technológie výrobkov Výskumu USSE Jozef Bilý.

Výskumný tím, ktorí tvoria František Hollý, Juraj Graban, Viera Kohúteková a Vanda Tomková, mal úlohu jasnú. Ponúknuť zákazníkovi rovnocenný výrobok. "Oslovili sme mnohých dodávateľov, či majú na pasiváciu k dispozícii namiesto šesťmocného chrómu prípravky na inej báze, napríklad trojmocného chrómu alebo vanádu, zirkónu či titánu," vysvetlila vedúca odboru inovácia V. Kohúteková. Postupne prichádzali vzorky a pustili sa do roboty. Najprv prišli na rad laboratórne testy, najmä testy koróznej odolnosti. Ak vyhoveli, mohli začať s prevádzkovými skúškami. Ak vyšli aj tie, zákazníkom odoslali malé objemy materiálu na skúšku. Pozitívna spätná väzba od zákazníka bola impulzom, aby firma mohla začať používať nový prípravok v reálnej výrobe.

"Pracovali sme so siedmimi prípravkami štyroch zahraničných firiem. Pri skúškach bolo hlavné, aby nové prípravky spĺňali predovšetkým korózne vlastnosti starého prípravku," uviedol vedúci oddelenia povlakovaných plechov F. Hollý. "Šesťmocný chróm poskytuje vynikajúcu odolnosť proti korózii a je veľmi ťažké nahradiť ho iným rovnocenným prípravkom. Osvedčil sa trojmocný chróm. Mal porovnateľné vlastnosti s dovtedy používaným šesťmocným chrómom. Zo skúšok vyšiel najlepšie nemecký dodávateľ."

V polovici roku 2005, presne 1. júna, spustili naplno výrobu na pozinkovacej linke č. 2. Pretože niektorí zákazníci žiadali plechy pasivované šesťmocným chrómom, niekoľko mesiacov ho ešte používali na pozinkovacej linke č. 1. Od 1. septembra 2006 už všetky pozinkovne používajú iba pasiváciu trojmocným chrómom. Na pohľad jednoduché. V hre však bolo veľa. Naša schopnosť ponúknuť zákazníkom žiadaný produkt. A to rok pred účinnosťou smernice Európskeho parlamentu a Európskej rady. (Smernica Európskeho parlamentu a Európskej rady 2000/95/EC zakazuje použitie šesťmocného chrómu, olova, kadmia, ortute a niektorých organických zlúčenín v elektrických a elektronických zariadeniach od 1. júla 2006).

"Najdôležitejšie je, že sme klientom vyhoveli a nestratili sme zákazníkov," zdôraznila V. Kohúteková. "Reklamácie na nový prípravok nie sú, na výskyt korózie je ich dokonca menej ako v predchádzajúcich rokoch. Chróm je síce medzi používanými prípravkami kráľom, osvedčujú sa však aj ďalšie. V súčasnosti skúšame bezchromátové technológie na pocínovaných a lakoplastovaných plechoch. Pre lakoplastovaciu linku sa ako najlepší ukazuje titán. V tomto prípade nás legislatíva do toho nenúti, ale dôležité je aj zdravie našich zamestnancov, ktorí sú s týmito prípravkami denne v kontakte a tiež ekologické hľadisko. Mimoriadne dôležitá je náhrada chrómovej pasivácie v prípade pocínovaných plechov, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle. Pretože vo svete zatiaľ neexistuje jeden univerzálny pasivátor s vyhovujúcimi vlastnosťami, americkí, európski i ázijskí výrobcovia plechov testujú desiatky prípravkov a hľadajú najlepší. My experimentujeme s Oxsilanom. Je to organický, vodou riediteľný prípravok na báze kremíka, ktorý má certifikát na kontakt s potravinami. Doterajšie výsledky skúšok preukázali, že má z hľadiska koróznej ochrany a lakovateľnosti podobné vlastnosti ako chrómová pasivácia."

Hoci nové náhrady nie sú práve lacnou záležitosťou, o prínose nikto nepochybuje. Nepoškodzujú zdravie ľudí a chránia životné prostredie.

Kolektív Jozefa Bilého prevzal počas tohtoročného Dňa mesta Košice Cenu primátora mesta Košice za prínos k ochrane životného prostredia v oblasti vývoja a implementácie environmentálne neškodných povrchových protikoróznych úprav plechu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...