Vyhľadávanie:

Predstavili aj exponáty pre budúci STEEL PARK

Predstavili aj exponáty pre budúci STEEL PARK

Noc výskumníkov v Košiciach oslovila stovky detí, mladých ľudí, ale aj dospelých

Tí, čo prijali pozvanie košických ústavov Slovenskej akadémie vied, agentúry Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity, Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach na, v poradí už šiesty ročník podujatia, Noc výskumníkov 2012 a prišli v piatok 28. septembra do obchodného centra Optima alebo Centra voľného času Domino, si iste prišli na svoje. Čakali na nich desiatky stánkov s pokusmi a vynálezmi, prednášky a diskusie s vedcami a výskumníkmi, vedecko-kultúrna šou, pozorovanie Slnka a objektov večernej oblohy, premietanie populárno-náučných filmov, hry a súťaže.

"Máme tu vari sto exponátov, ktoré pripravili pre návštevníkov košické pracoviská Slovenskej akadémie vied (SAV), laboratóriá Univerzity P. J. Šafárika Košice a Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, " uviedol krátko po otvorení kultúrno-vedeckej šou koordinátor projektu Pavol Szabo z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. "Veľmi sa tešíme, že toto podujatie je každým rokom viac a viac populárnejšie, školy ho vyhľadávajú. Napríklad teraz tu máme školákov, ktorí sem prišli z celého okolia Košíc, od Michaloviec i Rožňavy...Zaují­mavé sú všetky exponáty. Ja ako fyzik by som vyzdvihol experimenty s vákuom, experimenty, ktoré sa realizujú pri nízkych teplotách a ktoré ukazujú, ako sa správa príroda, keď veci ochladíme na mínus dvesto stupňov Celzia. Zaujímavé exponáty sú napríklad v stánku geotechniky, kde miešajú rôzne minerály, prezentujú, ako môžeme čistiť kovy pomocou mikróbov. Potom sú tu kolegovia z neurobiologického ústavu, ktorí prezentujú elektrinu v ľudskom tele. Veľmi pekná je výstava archeologického ústavu, na ktorej možno obdivovať výsledky vykopávok z okolia Košíc."

Košické ústavy a univerzity už dlhé roky patria k veľkým popularizátorom vedy na Slovensku. Zareagovali na oslovenie spoločnosti U. S. Steel Košice a začali spoločne pripravovať interaktívne technologicko-zábavné centrum Steel Park. "Väčšina tunajších exponátov z oblasti fyzikálnych vied bude prezentovaná aj v kreatívnej fabrike Steel Parku," potvrdil Pavol Szabo.

Logo Steel Parku sme našli aj pri interaktívnom pieskovisku, ktoré školáci, za asistencie docenta Zoltána Tomoriho z Ústavu experimentálnej fyziky SAV Košice, doslova obliehali. "Princíp interaktívneho pieskoviska je úplne jednoduchý," vysvetlil. "3D kamera sníma výšku terénu a podľa toho, aký vysoký je, osvetľuje terén rôznou farbou. Takou, aká je na mape. Čiže vyššie pohoria sú hnedé, najnižšie položené územia sú modré... Samozrejme, farba sa dá modifikovať pomocou programu, ktorý sme na tento účel upravili."

Docent Marián Kireš sa pri stánku Fyzika okolo nás z dielne Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach mal v záplave zvedavých chlapcov a dievčat spolu s kolegami čo oháňať. "Máme tu experimenty na elektromagnetické polia, ktorými sa snažíme ukázať, že energia sa prenáša v rámci poľa. Deti to poznajú z mobilných telefónov a príjmu nejakého satelitného signálu. Majú tu experimenty, kde vidia dipól a na ňom žiarovku, ktorá svieti len tak - nasáva však energiu z elektromagnetického žiarenia. Máme tu exponáty, ktoré pripravujeme pre kreatívnu fabriku Steel Park. Ide napríklad o Gaussovo magnetické delo, sú tu tiež experimenty na pôsobenie magnetického poľa. Jednoducho, magnetizmus, oceľ a veci, ktoré spolu s nimi súvisia, majú svoju perspektívu, základy o nich sa deti naučia zábavnou formou."

"Exponáty, ktoré prezentujeme my," informoval RNDr. Ján Gálik z Neurobiologického ústavu SAV Košice, "sú dôkazom toho, že v našom tele prúdi elektrický prúd. Prúdi v mozgu, riadi srdce, svaly... Snažíme sa to dokázať na troch meraniach. Demonštrujeme meranie elektrickej aktivity mozgu a testujeme mieru koncentrácie alebo relaxácie, ktorými človek prechádza. Potom meriame elektrickú aktivitu srdca, vytláčame deťom výsledok na lístočku, aby vedeli doma rodičom ukázať, ako pracuje ich srdiečko. Testujeme aj elektrickú aktivitu svalov, človek pri stisku ruky napríklad vidí, ako sa mu postupne zapájajú do činnosti všetky svaly. Všetky tieto exponáty budú tiež súčasťou Steel Parku. Fungovať budú na báze interaktivity."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...